woensdag 20 maart 2019

COLUMN AART DEKKER / BESCHOUWING FIBA EUROPE CUP: De Nederlandse Deelnemers; Weelde & Altijd moeten Outperformen / DBL / ZZ LEIDEN / DONAR / NEW HEROES / LANDSTEDE / WINDMILLS /

Het Bracket voor de Fiba Europe Cup vnaf de Kwart Finales na de uitschakeling van Donar Groningen en ZZ Leiden
Het bovenstaande plaatje kent geen Nederlandse Deelnemers meer; Donar Groningen en Zorg en Zekerheid Leiden werden in de Achtste Finales uitgeschakeld, maar deden tot ver in de return mee tegen Filou Oostende en tegen Dinamo Sassari. Waarbij Donar eindelijk weer eens leek op het team van het succesvolle vorige seizoen, tot op het eind kansen had toch weer de Kwartfinales te halen, maar (vooral) afgestopt werd door een reeks van overdreven gefloten (aanvallende) fouten en daar maakte het sterke BCO gewoon goed gebruik van. En ZZ Leiden – zonder Worthy de Jong en vrijwel zonder Mohamed Kherazi, en dan wordt de spoeling toch wel echt dun – werd dan wel op papier geveegd, maar bleef verrassend lang in de race terwijl tegenstander Sassari ontketend was en sterspeler Rashawn Thomas alle records van de Fiba Europe Cup brak.

Kijken we naar de acht resterende teams in de Fiba Europe Cup Play-offs, dan kan je niet anders dan vaststellen dat het veld in de twee Fiba Club Competities – boven deze Europe Cup hebben we natuurlijk de Fiba Champions League – ieder jaar sterker wordt en daarmee de concurrentie groter. Het is dus absoluut geen schande dat Donar de prestatie van vorig jaar net niet kon evenaren, en Leiden overtrof denk ik ieders verwachtingen, vooral omdat hun bank zo smal is, en dat is iets wat Internationaal nog zwaarder weegt dan in de DBL.

Die sterkere concurrentie komt natuurlijk ook tot uitdrukking in Lotingen en dus de paden naar de eventuele Prijzen; Donar en het Groningse Publiek hoopten voor dit seizoen natuurlijk die felbegeerde plek in de Groepsfase van de Fiba Champions League te kunnen pakken. Maar het team moest 'gewoon' Рnou ja; dat is natuurlijk helemaal niet gewoon als je Halve Finalist was in het voorgaande seizoen en al jaren de DBL domineert Рweer drie Voorrondes spelen en kreeg nog zwaardere tegenstanders dan het seizoen ervoor, toen het op een gescoord puntje tekort die Champions League miste. En nu liep het dus in de Tweede Voorronde al mis; zou dat niet mede debet zijn aan de mis̬re van de Groningers dit seizoen? De vraag stellen is hem beantwoorden...

Maar goed, het was een mooi Europees seizoen; ook New Heroes Den Bosch speelde meerdere prachtige Fiba Europe Cup wedstrijden, met eigenlijk bizar goede resultaten als we alle mutaties en blessures mee in ogenschouw nemen in de evaluatie. Groningen bewaarde het beste voor Europa, en zeker voor de wedstrijden waar het er echt om draaide en heeft het – soms veel te snel en hard morrende – publiek bij tijden weer goed verwend met mooie tegenstanders en wedstrijden. Dat laatste geldt ook voor ZZ Leiden, alleen liet daar, wat mij betreft tenminste, een te groot deel van het publiek het Europees (nog) afweten. Maar de Leidse ploeg en haar staf presteerde gewoon fantastisch, en misschien wordt dat in het buitenland nog wel meer her- en erkend dan in eigen land en dus zelfs in eigen stad. Ik gebruikte in eerdere columns de titel 'Wat een Weelde' om aan te geven dat er veel en mooi Europees Clubbasketball te zien zou zijn in Nederland, en later dat de resultaten erg goed waren, nu terugkijkend vind ik dat het woord Weelde nog steeds op zijn plaats is als het gaat om zowel de resultaten, als de kwaliteit en de amusementswaarde van de door de Nederlandse clubs gespeelde Internationale wedstrijden.

Maar wat betekent e.e.a. nu voor de rest van het DBL-seizoen?


Ik wil dat kort behandelen aan de hand van de DBL-ranglijst in verloren wedstrijden:

Zorg en Zekerheid Leiden(2 nederlagen, beide tegen Landstede Zwolle)


Ik denk niet dat ik overdrijf als ik stel dat ZZ Leiden vriend en vijand heeft verrast in het Fiba Europe Cup seizoen 2018-2019, nadat het jarenlang verstek had laten gaan bij de Europese clubcompetities. Met een uiterst kleine rotatie en zo'n zwaar speel- en reisschema zo uitpakken als de Leidenaren hebben gedaan is erg knap. Dat Leiden een erg sterke eerste vijf op de planken kon brengen was al snel duidelijk, en een kleine rotatie zonder tussentijdse spelerswisselingen zorgt er natuurlijk ook voor dat een team snel op elkaar raakt ingespeeld, voeg daar goede voorbereidingen en goede coaching aan toe, en dan zit je al snel op een optimaal niveau. De gok die men nam om voor kwaliteit te gaan en veel minder voor kwantiteit pakte tot dusver goed uit in zowel de DBL, de NBB-Beker en Europees, en dan is er weinig af te dingen op de gemaakte keuzes. Ik heb nog steeds mijn twijfels of ZZ het met die smalle basis tot en met een gewonnen Finale-serie in de DBL-Play-offs kan redden, maar op dit moment is de status van het te kloppen team gewoon dik verdiend. Het was natuurlijk jammer dat het Europese avontuur vorige week niet verlengd kon worden – wie weet wat er met een fitte Mohamed Kherrazi en met een wel aanwezige Worthy de Jong nog meer uit te wringen zou zijn geweest – maar het voordeel van die situatie was dat Marijn Ververs en Sergio de Randamie nu flink minuten moesten maken, en als die twee meer inbreng kunnen leveren dan wordt die smalle basis vanzelf wat minder smal, en dat moet volgens mij mogelijk zijn. En mits iedereen heel blijft zal de ervaring van de zware reeks Europese wedstrijden voor ZZ Leiden zijn waarde in de Play-offs hoogstwaarschijnlijk wel bewijzen. Een kanttekening nog: juist van het Leidse publiek had ik verwacht dat het massaal het Internationale Basketball zou omarmen, dat dat niet gebeurde viel mij een beetje tegen. Daar moet de clubleiding nog eens goed over nadenken – want ik hoorde vaak dat de extra kosten voor veel fans een reden zou zijn om de Europese wedstrijden over te slaan – maar ook de betreffende fans zouden toch eens achter het oor moeten krabben of ze niet een aantal hoogtepunten van het seizoen aan zich voorbij hebben laten gaan.

Landstede Basketball Zwolle (4 nederlagen)


Ik vind het erg jammer dat Landstede tot nu toe niet Europees speelde. De ploeg is weer een beetje sterker en dieper geworden en is als altijd een taaie tegenstander voor iedereen. Met twee uitoverwinningen in en tegen Leiden en nog een NBB Bekerfinale en op de laatste speeldag van het reguliere seizoen voor de boeg in eigen huis, is Zwolle op dit moment de meest voor de hand liggende kandidaat om het ZZ heel moeilijk te gaan maken. Men raakte Franko House kwijt, maar wist die snel te vervangen door Kayel Locke en mijn indruk is dat die op zijn minst een adequate vervanger is. Het is niet voor het eerst dat Zwolle een groot deel van het reguliere seizoen aan de kop van de ranglijst staat, en Finale-ervaring heeft de club inmiddels ook voldoende opgedaan. Maar de ervaring van de combinatie van een zware Europese campagne bovenop de reguliere DBL-competitie ontbeert het. Buiten Zwolle zijn er ook nog steeds niet heel veel mensen die Zwolle zien als kampioen-kandidaat. Als er in Zwolle nu maar genoeg mensen zijn die daar wel in geloven, waarom zou 2019 dan niet het seizoen van Landstede Basketball kunnen worden? En mocht Zwolle toch weer naast de titel grijpen, dan zou ik zeggen: “Ga ook Europees basketball spelen, want misschien is dat de extra inspanning die jullie wel over de drempel kan krijgen!“


New Heroes Basketball Den Bosch (7 nederlagen)


Gezien alle turbulentie rond de Bossche formatie – de grote deceptie van de uitschakeling in de eerste ronde van de Play-offs vorig seizoen door Rotterdam, het tumult rond coach Poropat tegen het eind van dat vorige seizoen, het toch aanblijven van die coach, en toen toch zijn vertrek vroeg in het lopende seizoen, de vele blessures, waaronder enkele zo zwaar dat dragende spelers vervangen moesten worden, het tegenvallen van vervangers die dus ook weer snel vertrokken – deden de Bosschenaren het in het begin van het seizoen, en zeker Europees, erg goed; onwaarschijnlijk goed misschien wel. Coach Ivica Skelin is er ook gewoon goed in om in dat soort omstandigheden er het beste van te maken. Toch blijft zoveel instabiliteit zelden zonder gevolgen, en dat zien we nu; New Heroes is de laatste tijd wisselvallig. Als er goed gespeeld wordt is Den Bosch gevaarlijk voor iedereen, de ploeg neemt straks toch Europese ervaring mee de Play-offs in. Aan het begin van het seizoen zette ik, op basis van oppervlakkige informatie en het zien van slechts enkele wedstrijden, een kruisje achter New Heroes bij een Poll die vroeg 'Wie wordt er Kampioen?' Niet omdat ik daar zo zeker van was, maar omdat ik vond dat er een sterke en diepe ploeg stond en dat de onderlinge verschillen in de top niet zo groot leken te zijn. Nu zie ik Den Bosch toch meer als een outsider; niet kansloos, maar ik zou er niet veel geld op durven zetten dat New Heroes een goede uitgangspositie kan veroveren en vervolgend drie Play-offs-series winnen af kan sluiten. Maar een goede uitschieter is niet onmogelijk.

Donar Groningen (7 nederlagen)


Donar zat een maand geleden flink in de problemen; van de ploeg die vorige seizoenen zo superieur speelde, het Europees geweldig deed met prachtig spel en veel veerkracht en teamspirit speelde, leek ineens weinig meer over. En dat terwijl er juist zoveel continuïteit in het Roster zat. Mysterieuze krachten in de sport? Of was de oorzaak dat het gewoon niet gelukt was om de vorig seizoen zo goed spelende Curry en Bruinsma te vervangen? Waarschijnlijk een beetje van alles en misschien nog wel meer, en de harde kern van de ploeg wordt natuurlijk ook ieder seizoen een jaartje ouder. Daarnaast is het nu eenmaal onmogelijk om een stijgende prestatiecurve tot in het oneindige recht door te trekken. Waar aan het begin van het seizoen velen Donar weer als de gedoodverfde Kampioen zagen, zullen weinigen de Groningers de afgelopen weken nog een cent kans hebben gegeven. Maar niet iedere wedstrijd was slecht, zeker Europees niet, en Donar werd dan wel uitgeschakeld door Oostende; in die pas op het eind verloren wedstrijd was ineens weer iets zichtbaar dat leek op die prachtige ploeg van vorig seizoen. Dus Groningen afschrijven als kandidaat voor weer een Kampioenschap zou een grote fout zijn.


Dutch Windmills Dordrecht (11 nederlagen, 7 minder dan nummer-6 Den Helder Suns)


Coach Geert Hammink riep het niet van de daken, maar stilletjes hoopte hij toch wel dat zijn team zich bij de Top-4 zou kunnen scharen, die dan dus een Top-5 zou worden. Dat daar een half seizoen lang geen schijn van kans op leek te zijn was volgens mij voor hem een teleurstelling. Maar ziedaar; het gat tussen de Top-4 en Dutch Windmills is stukken kleiner dan dat tussen Windmills en de rest. En zouden er niet een paar onnodige nederlagen zijn geleden, dan zou het gat tussen de Dordtenaren en de nummer-4 nu overbrugbaar klein zijn geweest. Ondanks veel blessures de laatste tijd, groeit het team flink wat betreft niveau en wapens. Inmiddels heeft de Dordtse ploeg het kwaliteitsgat met de Top-4 verkleind en zichzelf daarmee wellicht ook tot een uiterst gevaarlijke tegenstander gemaakt in de eerste ronde van de Play-offs voor welke ploeg dan ook als vierde eindigt. Ik neem Windmills toch even mee in deze beschouwing omdat de clubleiding vanaf het allereerste begin de ambitie heeft uitgesproken om binnen een jaar of drie Europees te gaan spelen.

Wil ik afsluiten met een anekdote: jarenlang was ABC Amsterdam de club die Europees het meest aan de weg timmerde. De club speelde Europees als het daar recht toe had, ook als het budget beperkt was. Meestal was dan na een wedstrijd de eerste van de staf die ik trof (toen) assistent coach Ferry Steenmetz, die dan buiten stond te roken. Een van die keren zei ik tegen hem dat ze de betreffende wedstrijd de tegenstander wel heel erg moesten Outperformen, gezien het verschil in budget. Zijn antwoord was toen: “Maar Aart, wij moeten – Nederlandse clubs moeten – Europees altijd de tegenstander Outperformen!”

Ik denk dat, nu we drie Europees spelende ploegen hadden dit seizoen, en de Internationale campagne voor alle drie voorbij is, dat die wetenschap nog steeds vaak opgaat. Maar ook dat de Nederlandse clubs daar dus best goed in slagen. Dat is een compliment waard, maar het betekent ook dat er veel argumenten zijn om in te schrijven voor de Europese Clubcompetities, en maar weinig om dat niet te doen; dus hopelijk volgend seizoen nog meer Nederlandse deelnemers aan de Europese Clubcompetities!

AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten