zondag 17 maart 2019

VK-OPINIE CARTOON COLLIGNON: Verkiezingsdebat Provinciale Staten Politiek Leiders in Spreekwoorden & Gezegden - Facts? Checks?

Volkskrant Cartoon 'Collignon', meer van Collignon voor VK.nl   ---  Hier ---

Colignon staat ook weleens ter discussie, zelfs in eigen krant, bijvoorbeeld:

Opinie Ombudsman

Vertoont politiek tekenaar Collignon antisemitische trekken?

Het potlood van de politiek tekenaar is nog altijd een gevreesd wapen. Over vrijheid van de tekenaar en de grenzen daarvan.

Een militair met een davidster op zijn rug en zijn mitrailleur gericht op een ongewapende Palestijn tegen een muur aan de grens van de Gazastrook. Er zijn al enkele slachtoffers gevallen, op de muur staat in ­kogelgaten geschreven ‘Happy birthday to me’.
Met de felicitaties van Jos Collignon, sinds 1980 politiek tekenaar voor de krant, aan het 70-jarige Israël.
De tekening, afgedrukt in de krant van 21 april, lokte veel boze reacties uit, van zowel individuele ­lezers als Joodse organisaties. De prent ‘overschrijdt alle fatsoensnormen’, is ‘volstrekt smakeloos’. Een enkele schrijver dreigde met aangifte.
De tekening van Collignon Beeld Collignon

‘Op deze wijze wordt Israël afgeschilderd als een moorddadig regime dat erop uit is weerloze Palestijnen uit te moorden’, schrijft de voorzitter van het Centraal Joods Overleg. De organisatie ‘deelt de ­mening van het Simon Wiesenthal Centrum dat deze cartoon ‘niet alleen een zeer foutieve en dubieuze afspiegeling van de feiten is, maar ook antisemitische trekken vertoont.’ Het CJO verzoekt de krant ‘gepaste maatregelen te nemen en ons van de vorderingen op de hoogte te houden’.
Toe maar.
De kritiek tekent de status van de politieke tekening. Het potlood is nog altijd een stevig wapen in de strijd om het gelijk –........................
...............
....

Het complete artikel van VK-Ombudsman Geelen lees je   ---  Hier  ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten