zaterdag 30 maart 2019

LEER DE DUTCH WINDMILLS KENNEN / SPELERSPORTRET: Ryan Richardson: een Killer Shooter die Niet Egoïstisch wil zijn' / Windmills vs. Feyenoord (Zo 31 mrt, 16hrs) / Q&A INTERVIEW / DBL / AART DEKKER /

Ryan Richardson, hier met zijn College Weber State tegen Idaho (Foto: 'Richardson-grows-from-wildcat-to-windmill/')

INTERVIEW:  Leer Ze Kennen Die Dutch Windmills

Ryan Richardson: een Killer Shooter die Niet Egoïstisch wil zijn

De Dutch Windmills Basketball Dordrecht zijn aan het laatste kwart van de reguliere DBL-competitie begonnen; er is 16 keer gewonnen en 12 keer verloren en plaatsing voor de Play-offs is bijna een feit. Door twee overwinningen op zowel Donar Groningen als Landstede Zwolle – tegen beide Top-4-clubs werd de laatste wedstrijd uit gewonnen – is de vierde plaats in theorie nog te bereiken – waarmee 'thuisvoordeel' in de eerste ronde van de Play-offs mee verworven zou kunnen worden – terwijl het pakken van de vijfde plaats slechts een kwestie van tijd lijkt. Misschien al:

Dutch Windmills Dordrecht - Feyenoord Rotterdam Basketball
Zondag 31 Maart, 16h00
Sportboulevard, Dordrecht
Informatie en Kaarten   ---  Hier  ---
Columnist Aart Dekker vond het belangrijk dat de (potentiële) aanhang uit Dordrecht en wijde omgeving kan kennismaken met alle Windmills, te beginnen met de spelers. Daarom maakt hij een zijstapje van zijn primaire stiel als columnist en interviewt hij de spelers voor een eerste kennismaking.
Het zesde interview is met Ryan Richardson, en dat had door twee keer technische malheur nogal wat voeten in de aarde; het onderstaande vraaggesprek kwam in drie etappes tot stand.
Ryan Richardson bleek een rustige, vriendelijke vent die bij wat doorvragen veel verhalen te vertellen heeft. Diezelfde karaktertrek weerspiegelde ook ietwat op het veld; in het eerste deel van de competitie leek hij de meeste wedstrijden lang nodig te hebben om warm te draaien, maar als hij dan eenmaal op gang was ging het scoren hem erg gemakkelijk af. De laatste tijd laat hij zich frequenter gelden en laat hij vaker zien hoe goed hij eigenlijk wel zou kunnen zijn; de beste Ryan Richardson hebben we volgens mij nog in het vooruitzicht, al waren zijn negen(9!) driepunters in de uitwedstrijd in Zwolle een week of twee geleden daar wel een voorbode van. Maar hij is niet alleen maar een Schutter; hij kan ook op andere manieren scoren, en anderen laten scoren. Bovendien heeft hij als eerste jaars-Amerikaan ook nog heel veel ruimte om zich met de tijd te verbeteren, hij heeft dus heel veel Upside, zoals dat in het jargon heet. Opvallend was het ook dat hij – en dat heeft deels met zijn voorgeschiedenis, en deel met karakter te maken – vertelde dat het hem geen goed gevoel geeft om altijd eerst voor zijn eigen schotkansen te gaan; het laatste wat hij wil is als een egoïst overkomen.
Daarnaast kwam hij met nog een uitspraak die verrassend was: “Ja, hij is een schutter/scorer, maar eigenlijk vindt hij dat zijn verdediging zeker een even grote kwaliteit was; hij had door zijn hele college-carrière heen altijd de beste man van de tegenstander voor zijn rekening genomen.” Een rol waar bij Dutch Windmills meestal Pim de Vries de eerste gegadigde is. We hebben het dus over een all-round speler met mooie toekomstperspectieven.
(AD)


Q: Naam
Ryan Richardson

Q: Shirtnummer

#4

Q: Lengte

1m93

Q: Gewicht

 86 kg

Q: Positie (PG,SG,G, etc.)


G/F

Q: In welk jaar ben je geboren?


1995 (14 november)

Q: Wie is je vader?


Robert Richardson

Q: Wie is je moeder?

Amber Kellogg – de tweede vrouw van mijn vader – heeft me opgevoed...
Aimee Jackson is mijn biologische moeder, mijn vader en zij gingen uit elkaar toen ik nog heel klein was en daarna hadden we heel weinig contact. Maar sinds het contact op initiatief van mijn jongere broer DJ Jackson is hersteld heb ik weer heel veel en goed contact met haar.

Q: Heb je broers? Hoe heten ze?



Robert Richardson III(25 jaar oud) en DJ Jackson(17).

Q: Heb je 
 zussen? Hoe heten ze?



Sian Richardson(17) en Lillian Jackson(16).

Q: Wie van je vader, moeder, broers, zussen basketbalt / basketbalde ook? En bij welke club of clubs?



Mijn vader Robert Richardson Jr. en zijn twee broers Josh en Donta Richardson basketbalden allemaal.
Mijn vader speelde eert Junior College North Eastern ik denk dat dat Colorado was, en daarna Huron, South Dakota(NAIA). Josh speelde en studeerde af bij North Dakota State en Donta deed dat bij Wyoming.
Mijn vader coachte een paar jaar High School(HS) bij Laramie HS in Wyoming.
Mijn ooms waren professional in het buitenland; in Zweden, Bosnië, Zwitserland, Marokko, Hongarije en ik geloof ook nog in Griekenland. En in de jaren '00 in Bosnië spelen, nog niet zolang na de oorlog daar, was een bijzondere ervaring heb ik begrepen, maar er waren meer interessante landen bij. Hun verhalen inspireerden mij ook wel om de stap naar Europa te maken.

Q: In welke stad/dorp ben je opgegroeid?



In mijn jeugd zijn we heel vaak verhuisd; ik groeide op in Colorado, South Dakota, Wyoming, Missouri, Arizona, en ging dus naar college in Utah bij Weber State.

Q: Naar welke scholen ging en ga je?



 Eerst speelde ik High School voor Perry HS. Toen mijn coach een beter aanbod kreeg van een andere school en vertrok, kwam er een nieuwe coach. Maar die nam het in mijn ogen veel minder serieus en liet het zomer-programma over aan iemand anders. Dat liep allemaal niet lekker en daarom ben ik daar weggegaan en heb ik mijn Highschool-carrière afgemaakt bij Dobson High. Daar leek toen een superteam te ontstaan omdat er onder anderen ook nog twee spelers van de nationale Top-50 speelden. Maar het eerste jaar speelden teveel spelers voor zichzelf in plaats van voor het team, dus waren we niet zo succesvol als mogelijk was geweest. In het laatste seizoen hadden we minder talent, maar eigenlijk was dat een veel beter seizoen. (Hij brak toen ook het schoolrecord voor gemaakte driepunters in een seizoen met 110 en maakte er over twee seizoenen 187 tegen 46%, AD).

Q: Op welke leeftijd begon je met basketball?



Toen mijn vader nog speelde ging ik altijd mee, dus ik was al bezig met basketball zo lang als ik me kan herinneren. Maar ik begon pas officieel te basketballen op mijn veertiende, dus eigenlijk pas laat.

Q: Bij welke scholen en clubs heb je gespeeld?



In mijn HS-tijd speelde ik ook AAU (een soort van clubbasketball in de zomer, AD) bij Arizona Power, maar was minder geslaagd; die coach wilde mij naar zijn Prepschool zien te krijgen, maar dan zou ik niet meer gerechtigd zijn geweest om college te spelen, want die school was niet NCAA-goedgekeurd, dus daar ben ik mee gestopt. Ik speelde ook AAU voor de Arizona Compton Magic.

Q: Waar ging je naar college?


Weber State University in Ogden, Utah. Dat is een Mid-major school die gemiddeld zo'n beetje eens in de vier jaar het March Madness Toernooi haalt.

Q: Wie waren je coaches?

Bij de Arizona Compton Magic was dat Ray Arvizu.
Op Dobson High coach McConnell.
Bij Weber State was Randy Rahe mijn coach.
Q: Van welke coach/coaches leerde je het meest, en waarom?



Randy Rahe omdat hij ervoor zorgde dat ik echt alles eruit ging halen. Je denkt natuurlijk altijd dat je dat allang doet, maar bij Weber schopten ze me een paar keer van de training omdat ik niet alles gaf, en toen kwam ik er achter dat ze gelijk hadden en dat maakte me uiteindelijk een betere speler.


Er was trouwens nog iemand belangrijk, mijn HS counselor – trouwens ook een basketballcoach – Nold; ik zou niet hier zijn zonder zijn studieadviezen. Ik hoefde nooit echt te studeren, het leren ging mij gemakkelijk af en ik dacht mijn toetsen wel te kunnen maken zonder er echt voor te leren. Maar mijn cijfers waren dan ook matig (D's). Coach Nold heeft mij duidelijk gemaakt dat ik op die manier geen college-carrière zou hebben. Toen ik dat eenmaal doorhad, ging ik er dus wel echt voor werken, en vanaf dat moment haalde ik de rest van mijn HS-tijd B's en A's. Ik had een hele goede SAT: 1200 of 1300. Zou ik daar een(1) wiskundevraag meer goed hebben gehad, dan had ik op College helemaal geen wiskunde-vakken meer hoeven nemen, dus daar was ik best wel goed in. Wiskunde werd zo mijn favoriete vak.

Q: Wat zie je als je sterkste punt / punten in het basketball, en waarom?





Ik ben altijd de speler van mijn team geweest die de beste speler van de tegenstander verdedigde, en daarnaast natuurlijk mijn schieten en scoren.

Q: Op welke punten wil je jezelf verbeteren, en waarom?





Ik wil gewoon op alle gebieden beter worden, en ik moet ook fysiek sterker worden.

Q: Wat wil je bereiken in het basketball, de komende 12 maanden? En hoe wil je dat bereiken?







Ik wil gewoon winnen.



Q: Wat wil je bereiken in het basketball, over 3 tot 5 jaar? En hoe wil je dat bereiken?







 
Ergens in mijn achterhoofd zit nog de NBA-droom; ik denk dat iedereen die wel heeft op het punt waar ik nu sta. Vorige zomer speelde ook de mogelijkheid om naar de G-League (de Development League van de NBA, AD) te kunnen, maar de aanbiedingen van Europa en de Dutch Windmills waren ongeveer vergelijkbaar.

Q: Wat wil je bereiken in het basketball, over 5 tot 10 jaar? En hoe wil je dat bereiken?






Ik weet nog niet hoe het verdergaat, maar ik hoop in ieder geval dat ik een mooie prof-carrière kan maken, dat ik 10 jaar kan blijven spelen.

Q: En wat wil je bereiken na je carrière als speler?


Ik zou graag coach worden.

Q: Waar ben je je ouders het meest dankbaar voor, in relatie tot basketball?





Ik heb natuurlijk mijn goede genen en aanleg aan ze te danken, maar daarnaast hebben ze me altijd gestimuleerd er het beste van te maken, er echt mijn best voor te doen.

Q: Favoriete site / channel / vlog etc. op Internet:



Heb ik niet.

Q: Beste gewoonte:


Dat ik om mensen geef, denk ik. Dat vind ik ook belangrijk.

Q: Slechtste gewoonte:


Dat is denk ik mijn eten. Als ik niet goed eet kan ik heel snel zwaarder worden, al train ik het teveel aan vet er ook zo weer vanaf. Maar op dat gebied kan ik nog wel verbeteren denk ik.

Q: "Ik zou graag een dag willen ruilen met . . . omdat . . ."




Chris Brown because he dances wel and has so much talent.”

Q: "Mijn ultieme droom is: . . ."


Een groot gezin; en dan met iedereen op vakantie, allemaal samen aan tafel...dat soort dingen. Misschien wel omdat ik dat als kind niet heb meegemaakt.

Q: Favoriete sporter (buiten het basketball):



Heb ik ook niet.

Q: "Ik zou wel een avondje willen stappen met . . ....... omdat . . ."





Kevin Hart...'he's hilarious!' “

Q: "Mijn levens-motto is: . . ."


Love your neighbor.”


Q: Hoe kijk je aan tegen de DBL, zoals die  nu is?



Wel goed, al vond ik het wel opvallend dat zo lang niemand van de Top-4 kon winnen. Maar dat is inmiddels anders en het is mooi dat wij de eersten waren die dat wel voor elkaar kregen.

Q: Wat zou er moeten gebeuren, om van de DBL een zeer aantrekkelijke en succesvolle League te maken?







It would be nice to go out and promote our club.”

Q: Wat heb je gestudeerd?




Q: Wat vind je van de stad Dordrecht?


Psychologie en een bijvak in coaching.







I love Dordrecht!” Het is rustig en vredig en daar hou ik van, en ik vind het ook leuk om steeds weer dingen te leren over de Geschiedenis van de stad.

Ryan Richardson tegen Feyenoord, de tegenstander van Zondag 31 maart. Info en kaarten  ---  Hier  ---

 **

Eerder verschenen Spelersportretten van de Dutch Windmills Dordrecht:

#2   Alec Wintering - 'Aanvoerder van Dutch Windmills gedwongen langdurig aan de kant'  ---  Hier ---

#4   Ryan Richardson - Ryan Richardson een Killer Shooter die Niet Egoïstisch wil zijn'  --- Hier ---

#5   Roel van Overbeek - 'van Overbeek ineens de startende PG voor Dutch Windmills'  ---  Hier ---


#7   Pim de Vries - 'Oer-Bosschenaar Pim de Vries wil op Eigen Benen Staan bij Dutch Windmills' ---  Hier  ---

#9   Hidde Roessink - 'Kennismaken met Hidde Roessink (#9, F, 2m04, 18jr)   ---  Hier  ---

#10 Bennett Koch - 'Eerstejaars Professional Bennett Koch 'vindt Dordrecht Awesome'  ---  Hier  ---

#13 Jito Kok - 'Globetrotter Jito Kok is een Steal voor de Dutch Windmills'   ---  Hier  ---

#


Geen opmerkingen:

Een reactie posten