vrijdag 15 maart 2019

SHARTIE AART DEKKER / (NIET ZO) NIEUWS (MEER) NBB & NMT: 'Vragen' bij het bericht: 'Nederlands basketbalteam moet weer onder de hoede van de NBB komen’'Nederlands basketbalteam moet weer onder de hoede van de NBB komen’

Nieuwegein, 27 februari 2019

Het Nederlands basketbalteam moet weer onder de hoede van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) komen. Dat is de wens van de stichting die de afgelopen vijf jaar de activiteiten van het Nederlands mannenteam heeft georganiseerd. De stichting Nederlands Mannen Team (NMT) vindt de tijd rijp om na dit jaar te stoppen.

Het bestuur van de NBB toont zich verheugd over het voornemen van het NMT om de Orange Lions over te dragen aan de bond. Voorzitter Francisca Ravestein spreekt haar grote waardering uit over het initiatief van het NMT en het werk dat de stichting de afgelopen vijf jaar heeft verricht. “Het NMT heeft het geweldig gedaan en de voorwaarden gecreëerd voor de Orange Lions om zich sportief op de kaart te zetten. Dat is geweldig gelukt met deelname aan het EK en zeges op grote basketballanden als Kroatië en Italië. Het Nederlandse basketball is het NMT veel dank verschuldigd.”

Nu de WK-kwalificatiereeks er op zit – afgelopen maandag speelde Nederland in Polen z’n laatste duel – lopen alle contracten af die de stichting met de coaches en ondersteunende partijen heeft afgesloten. Volgens NMT-voorzitter Bert Kragtwijk is het nu aan de NBB om te beoordelen wat de koers de komende jaren moet worden en wie aan het roer moet staan. “Aangezien wij eind dit jaar stoppen, is het niet aan ons om die besluiten voor de komende jaren te nemen.”

Het NMT wil de NBB graag adviseren over de organisatorische en technische gang van zaken bij de Orange Lions. Het bestuur van de NBB zegt op zijn beurt graag samen te werken met het NMT om de overdracht van het Nederlands team vorm te geven en de ingeslagen weg te vervolgen. De ambitieuze doelstelling om toe te werken naar deelname aan de Olympische Spelen van 2028 blijft daarbij het uitgangspunt. Ravestein: “Vanzelfsprekend maken we graag gebruik van de expertise van het stichtingsbestuur.”

Terugblikkend zegt NMT-voorzitter Bert Kragtwijk grote waardering te hebben voor de inspanningen van hoofdcoach Toon van Helfteren en zijn assistent Sander van der Holst de afgelopen jaren. “Dankzij hen en de spelers heeft Nederland voor het eerst in 26 jaar weer aan het EK meegedaan en streden we eindelijk weer mee om een WK-ticket. Tegelijk willen we de NBB niet voor de voeten lopen en de bond de mogelijkheid bieden om technisch een andere weg in te slaan.” Van der Holst heeft inmiddels laten weten niet opnieuw beschikbaar te zijn.

Toen de NBB in 2013 in financieel zwaar weer terecht kwam, nam na inspanningen van een aantal sponsoren en de eredivisieclubs de uit vrijwilligers bestaande stichting Nederlands Mannen Team (NMT) het Nederlands team onder zijn hoede. Inmiddels staat de bond er weer beter voor en heeft de afgelopen twee jaar financieel weer kunnen bijdragen aan de Orange Lions. Bovendien zijn de NBB en het NMT ook partners in de Orange Lions Academy, het nationale door NOC*NSF ondersteunde opleidingsprogramma aan de mannenkant. Voor de stichting is ook dat een reden om het Nederlands team weer bij de bond onder te laten brengen. Kragtwijk: “Voor een verdere professionalisering is dat nodig.”

De stichting NMT heeft er vertrouwen in dat de NBB de weg omhoog met het Nederlands mannenteam zowel financieel als organisatorisch kan doorzetten. De komende tijd wil de stichting gebruiken om het team weer aan de bond over te dragen. Voordat het NMT aan het einde van 2019 z’n activiteiten beëindigt, organiseert het stichtingsbestuur in het najaar nog de twee wedstrijden van het eerste kwalificatiewindow voor het Europees Kampioenschap van 2021 en neemt het mogelijk ook nog het zomerprogramma van de Orange Lions voor z’n rekening.**

SHARTIE AART DEKKER

Een Persbericht dat Meer Vragen Oproept dan Beantwoordt...

De meeste Basketball-Insiders/-Liefhebbers zullen het nieuws -in de vorm van dit Persbericht, dan wel in andere vorm- geen nieuws meer vinden. Al denk ik dat dat buiten die categorie nog niet zo zeker is. Dat is een reden om het alsnog op mijn Blog te gooien.

Maar een andere reden geef ik al met de kop boven deze Korte Column(Shartie); en dat begint al met het woord 'moet'... Hoezo 'moet'?!? Het NMT heeft het toch best aardig gedaan!?! In ieder geval beter dan de NBB in de jaren voordat het besluit genomen werd om ook de de laatste NBB-Euro uit het budget van het Nationale Mannen Team terug te trekken en daarmee de facto het Vlaggeschip van het Nederlandse Basketball op te heffen.

Het zal wel met het feit te maken hebben dat de NBB tegenwoordig nog maar een(1) Algemene Leden Vergadering per jaar houdt, en dat de NBB het niet kan maken om de ophefmakende beslissing van toen nog eens over te doen; dus er zal veel meer budget vrijgemaakt moeten worden voor de Nationale Mannen Basketball Trots -de Orange Lions- dan het zelfs al lang voor die bizarre beslissing deed, en dat kan natuurlijk niet zonder een voorstel van die strekking met alle bijbehorende plannen en begrotingen, etc, etc, aan het belangrijkste beslissende orgaan van de NBB voor te leggen, en dat is dus die ALV in november 2019.

Maar terwijl ik dat schrijf komt alweer een volgende vraag bij me op: regeren is vooruit zien, hadden NMT en NBB niet -ook al om de ALV wat tijd te gunnen over zo'n besluit en de consequenties ervan na te denken- eerder met het boven gemelde voornemen kunnen komen?

En waarom meent het NMT-bestuur deze beslissing eigenlijk te moeten nemen? Ik heb nauwelijks het begin van een idee...

Goed, ik beloofde een 'Shartie', dan moet ik het ook kort houden. Nog een vraag dus: in november moeten de Orange Lions alweer aan de bak voor de uiterst belangrijke volgende Kwalificatie-cyclus voor EuroBasket -een evenement dat vanaf nu niet langer iedere twee jaar, maar eens in de vier jaar wordt gehouden. In 2017 misten de Mannen op ongelukkige wijze de tweede opeenvolgende deelname. Er de volgende keer - in 2021 dus -wel bijzijn is cruciaal, zou het onverhoopt dan weer niet gelukt zijn, dan krijgt de fantastische en spectaculaire Kwalificatie van 2014 en de voor velen onverwachte goede prestatie op EuroBasket 2015 in Zagreb, Kroatië, toch stilaan meer en meer het beeld van een eendagsvlieg, al zal ik de eerste zijn om te zeggen dat dat geen goede typering is, dat Nederland wel degelijk in het deelnemersveld van 24 op dat Europese Eindtoernooi thuishoort. Maar dat denken -en dat is ook terecht- wel meer landen uit de grote middenmoot van het Europese Basketball. Dus Lotingen, aanwezigheid van de beste spelers, en een dosis geluk spelen in het wel dan wel niet Kwalificeren altijd een grote rol...en die factoren heb je niet allemaal zelf in de hand... Dus zijn een optimaal programma en een goede voorbereiding op de volgende Qualifiers van het allergrootste belang. En daarbij is dan weer een van de -zo niet DE- belangrijkste factor welke mensen de staf van Oranje Basketball Mannen zijn.

'Zijn'?

Ja: 'ZIJN!!!' Want de dag nadat je een Kwalificatie-cyclus afsluit, misschien zelfs wel eerder, moet je al op volle kracht bezig zijn met de voorbereiding op de volgende. Als organisatie, maar zeker ook als Staf. En de ellendige realiteit is dus dat er op dit moment GEEN STAF is, zelfs geen Hoofd-coach. Toon van Helfteren hangt te bungelen, en de andere Stafleden hebben -als ik goed ben geïnformeerd- al laten weten ermee te stoppen.

Vragen, vragen, VRAGEN dus!

Terwijl die allemaal al lang beantwoord hadden moeten zijn...

Jammerlijk!

Op iBasketball.nl  kunt u   ---  Hier  --- zelf middels een Poll aangeven wie u als kandidaten ziet voor de functie van Boegbeeld van het Vlaggenschip van Oranje Basketball. Mijn Frontrunners? Anton 'Toon' van Helfteren of Arik Shivek. Met een sterk mandaat en met een duidelijk omschreven set aan randvoorwaarden...

Reageren? Graag! En zet er vooral bij WAAROM u tot uw keuze komt, en vul het lijstje namen ook vooral aan als uw voorkeuren er nog niet bij staan.

AART DEKKER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten