maandag 5 juni 2023

HET GROTE Arik Shivek INTERVIEW DEEL-7: Het opleiden van coaches - De essentie van het Masterplan / COACH / COACHING / MANNEN BASKETBALL / ISRAËL EN NEDERLAND /

 

Je kunt erover twisten welke factoren het meest bepalend zijn voor een florerend bestaan op het hoogste internationale niveau van een mondiale team-sport. Dat de vijver aan talent er eentje van is en dat die factor voor het Nederlandse Basketball niet de allergrootste belemmering is is wel duidelijk.


Andere majeure factoren?


Goed beleid en een goede organisatie, goede faciliteiten - waarvan accommodaties een erg bepalende zijn, goed kader – waarbij goede en in ruime mate voorhanden zijnde coaches veel gewicht in de schaal werpen, een goede sportcultuur, media-aandacht en voldoende interesse van financierders. Sport-talent heeft Nederland zat, en omdat we ook nog eens zo´n beetje het langste volk op aarde zijn, moet dat er ook op Basketball-gebied voldoende zijn. Dat talent vinden, rekruteren, ontwikkelen en klaarstomen voor het hoogste niveau, vooral dat bepaalt dus op de langere termijn of het Nederlandse Basketball zich bij de Wereld-top zou kunnen scharen.


In het onderstaande interviewfragment met Arik Shivek stelt hij dat wat hem betreft coaches het allerbelangrijkst zijn, volgens zijn co-autheur van het Masterplan Topbasketball Mannen – Adriaan van Bergen – zou de eerste prioriteit ´cultuur´ moeten zijn, zegt de Israëlische Master-Coach. Hijzelf vindt dat het opleiden van coaches de eerste prioriteit zou moeten zijn, dus deze twee onderdelen krijgen veel aandacht in het plan.

 

Voordat we meer de diepte ingaan aangaande het opleiden van coaches in Nederland, eerst nog een kort segment (5min) over Arik Shivek de opleider van coaches in Israël, en meer recent voor Fiba en bonden overal in Europa. Ook komt kort aan de orde hoe het opleiden van coaches in Israël werkt. Met dit inzicht is wat later in dit deel volgt beter te begrijpen.

 

 

Het opleiden van coaches in Nederland 

Toen Shivek begon aan zijn periode als OLA-Hoofd-coach, wilde hij dan ook direct beginnen met aandacht geven aan het aanbieden van mogelijkheden voor coaches om zichzelf te verbeteren.

Omdat hij midden in een COVID19-lockdown binnen kwam, begon hij daarom in samenwerking met opleidingsfunctionaris Jorrit Beerens met het aanbieden van e-Coaches-clinics via Zoom. In de eerste vijf maanden was er iedere maand zo´n clinic, die iedere keer uit meerdere onderwerpen bestond. Maar daar bleef het niet bij, er werd ook gewerkt aan een opleidingstraject voor de meest ambitieuze coaches, en kenmerkend voor Shivek boorde hij zijn netwerk aan – hij vond grote namen als Pesic, Trunic, Gergja, Gershon, Laso en Matkevicius bereid mee te werken – en was al bezig om trips voor te bereiden om bijvoorbeeld EuroLeague-clubs te bezoeken met de cursisten en dacht hij dat een en ander al op relatief korte termijn vaan start kon gaan. Hij ventileert wat frustratie, want het is hem tot op de dag van vandaag niet duidelijk waarom dit leertraject niet van de grond kwam. Het zou een 1-jarig traject betreffen, waarvan het curriculum ieder jaar bijgewerkt zou moeten worden, want dat is een must in het zich nog steeds snel ontwikkelende Internationale Basketball. Overigens vindt hij ook dat coaches als Erik Braal en Toon van Helfteren een cruciale rol zouden moeten spelen bij het opleiden van nieuwe Nederlandse coaches.


We bespreken het spanningsveld tussen de (financiële) Nederlandse realiteit en de internationale coaching realiteit. Shivek stelt dat het om een manier van leven gaat ´al zijn hele leven gaat er geen dag voorbij zonder het bekijken van tenminste een wedstrijd of een clinic´ en zegt dat hij ook nooit tegen zijn vrouw zal zeggen ´ik ga naar mijn werk´... Zonder die mentaliteit is het volgens hem onmogelijk om een topcoach te worden!


Hij haalt een gesprek aan met Ton Boot aan het eind van een seizoen toen beiden nog clubcoach in Nederland waren, waarin hij zijn schema van de komende weken/maanden aanstipte. Boot – die in Nederland natuurlijk bekend stond om zijn sabbaticals – kon bijna niet geloven dat Shivek aansluitend aan het clubseizoen begon aan een zomer vol Internationaal MU20-basketball...

We praten nog wat verder over de dagelijkse praktijk van het jezelf ontwikkelen als coach in Nederland, o.a. over het ontbreken van een reëel perspectief. Shivek maakt de vergelijking met hoe het gaat in de leidende sport in Nederland – het voetbal – en stelt dat het natuurlijk niet iedere coach gegeven is om een carrière te maken als professionele coach.


Maar de conclusie is duidelijk: als het aan hem zou liggen zou er veel – zo niet alles – veranderen aan het opleiden van Basketball-coaches in Nederland, maar in ieder geval moet er op alle fronten veel meer in geïnvesteerd worden.

 

 

De ervaring van Shivek met het herstructureren van de Mannen Talent-ontwikkeling in Israël

Eigenlijk had dit fragment van 5min deels bij mijn column Arik Shivek - Master Coach gepast, ware het niet dat het interview nog afgenomen moest worden toen de column al klaar was. We voegen we het hier tussen omdat het niet alleen typerend is voor wat Shivek in mijn ogen (ooit) de meest geschikte persoon maakte om de Orange Lions Academy op te starten en het hele Nederlandse een push in de goede richting te geven, het biedt ook inzicht in cruciale factoren die succes in het moderne Internationale Basketball bepalen. Als scout in het Internationale Jeugd Basketball gedurende 1999-2010 zag ik het Israëlische Mannen Jeugd Basketball in relatief korte tijd ver wegzakken. Zat het bijvoorbeeld wat MU20 betreft toen ik Arik Shivek leerde kennen nog op Europees A-Divisie-medailleniveau, tien jaar later waren de Israëlische Nationale Jeugd Teams allemaal teruggevallen in de B-Divisie en kwam de MU20 daar ook niet meer uit. In 2013 sprak ik hem tijdens EuroBasket in Slovenië, wetende dat hij naast zijn rol als Bondscoach ook de taak had gekregen de Talentontwikkeling helemaal opnieuw op poten te zetten. Dat deed hij in relatief korte tijd, met heel groot succes. Daarover en de lessen en conclusies die dat opleverde spelen ook een belangrijke rol in het afsluitende onderwerp van dit deel: het Masterplan. Daarom dus op deze plaats, die herstructurering van de Israëlische Talent-ontwikkeling.


 

Het Masterplan Topbasketball Mannen Nederland

Op het moment dat wij het interview met Arik Shivek opnamen, was het Masterplan Mannen Topbasketball Nederland in conceptversie gereed, maar nog niet gepubliceerd. Inmiddels is er een versie-2 gereed die wel door iedereen bekeken kan worden.


Je kunt het --- Hier --- lezen.


Het Masterplan werd geschreven in opdracht van de NBB en NOCNSF. 

 

De kern van de werkgroep bestond uit Arik Shivek, Adriaan van Bergen en Henk Norel, zij werden ondersteund door Mette van Kruijsbergen (medewerkster van de afdeling Topsport van de NBB, volleyballspeelster op topniveau en bewegenswetenschapper) en Technisch Directeur Brian Benjamin.


In het interview praat Arik Shivek over de essentie van het Masterplan. De werkwijze was dat in een maand of 3-4 met vele deskundigen in binnen- en buitenland werd gesproken, zowel binnen het Basketball als met experts die ervaring hebben met dit soort plannen en ontwikkelingen in andere sporten zoals voetbal, volleyball, handbal en veldhockey, en met mensen van NOC*NSF en FIBA.


Shivek benadrukt dat iedereen uit de Nederlandse Basketball-wereld zich zeer welwillend en coöperatief opstelde, met naam en toenaam noemde hij voormalige concurrenten en/of voorgangers zoals Ton Boot, Toon van Helfteren, Erik Braal en Marco vd Berg. Wel werd regelmatig de kanttekening gemaakt dat er in het verleden al zo vaak en zoveel plannen en programma´s waren opgesteld, maar dat er te weinig van gerealiseerd was, zijn gevoel was dat iedereen hoopte ´misschien gaat het nu anders!´


Het uitgangspunt bij het schrijven van het plan was dat het geen academisch-/voornamelijk theoretisch-plan moest worden; dus geen eindeloze reeksen cijfers, theorieën en/of modellen maar een kort maar krachtig plan waarmee al direct gestart zou kunnen worden en dat punt voor punt praktisch toepasbaar zou zijn.


Shivek geeft aan dat er een – zoals hij dat noemt – ´Nationaal Team Afdeling´ zou moeten komen die van A-Z verantwoordelijk zou moeten worden voor alles dat te maken heeft met de Topsport Mannen van MU16 t/m de Orange Lions Mannen en van de financiering tot en met de deelname aan EuroBasket.


Hij is zich ervan bewust dat in Nederland gebrek aan geld altijd een issue is, en dat Basketball in Nederland – anders dan in Israël, waar de sport erg groot is, vergelijk het met de status die voetbal hier geniet – maar anders dan de meeste mensen hier, is hij ervan overtuigd dat Basketball – wanneer de prestaties eenmaal komen – ook in Nederland snel aan importantie zal winnen. Dus stelt hij: het is de taak van het leiderschap om in oplossingen te denken, en niet langer in problemen. Al in een stadium ruim voor dit interview zei hij tegen mij(AD): laat mij op de Zuidas grote bedrijven benaderen, ik overtuig ze er wel van de ze moeten investeren in de toekomst van de Nederlandse Jeugd! En als hij dan stelt dat ´de allereerste prioriteit moet zijn: alle Nationale Jeugd Teams naar A-Divisie-niveau, dan is het rekensommetje simpel... Het Masterplan laat volgens hem zien ´Hoe´ je daar kunt komen.


´Met rommelen in de marge kom je er niet!´ Of de nu doorgevoerde wijzigingen in competitie-formats – de MU18 oprekken tot een MU19, en de Promotie-Divisie ook openstellen voor DTL-teams – een positief effect zullen sorteren of niet, laat hij in het midden. Maar de tegen-vraag die hij erop stelt is: ´denk je dat deze aanpassingen het verschil gaan maken?´ Die vraag stellen is ook een antwoord...


Hij stelt zelf de vraag ter discussie: ´Gaat dit Masterplan nu (onverkort) geïmplementeerd worden, en wie gaat dat dan doen?´, en beantwoordt hem in een adem door: ´I don´t know...´


Aan het daadwerkelijke schrijven van het Masterplan gingen al een aantal suggesties voor ´Quick Wins´ vooraf, zaken die weinig of geen geld hoefden te kosten... Ze werden aangegeven bij een gesprek in Praag rond de groepswedstrijd Nederland – Israël...het ging om al in het afgelopen seizoen de MU16 en MU18 een veel betere start te geven. De oplossing gaf Shivek erbij; hij wilde graag wat faciliteiten van OLA beschikbaar stellen voor die twee teams...er gebeurde op dat vlak wel wat, maar de kwalificatie ´Quick´? Die vindt hij niet helemaal van toepassing. Terwijl de ontwikkelingen in het Internationale Basketball wel allemaal erg snel gaan; en het is zonde tijd te verspillen...


Kortom; er is heel veel werk aan de winkel, en het kan Shivek allemaal niet snel genoeg gaan, want hij brandt nog steeds van ambities, juist voor het Nederlandse Basketball waarmee hij zich zó verbonden voelt!

 

More about coach Arik Shivek: https://en.wikipedia.org/wiki/Arik_Sh... 

Interview & research: Aart Dekker, https://aartdekker.blogspot.com 

Camera & sound: Jeroen Beumer JBE Productions 

Video editor: Arie in 't Veld

*

Leeswijzer van het Grote Arik Shivek Interview


Prelude: UPDATED Column 'Mastercoach' door Aart Dekker


In welke rol van Arik Shivek het meeste kunnen betekenen voor het Nederlandse Basketball? Als Hoofd-OLA, Aanjager van het Masterplan Basketball, Bondscoach Mannen en Coach van de Coaches!

Deze Column is in licht aangepaste vorm ten opzichte van de eerdere versie --- Hier --- te lezen. Online sinds 19 mei 2023



Deel-1: Waarom dit interview? Waarom kwam Shivek terug naar Nederland?

Wat behelst zijn huidige taak als Hoofd-coach van de Orange Lions Academy Mannen (OLA)? Wat is OLA eigenlijk? Hoe werkt het en waar staat OLA nu nationaal en internationaal? Mening over controverses en het imago van OLA?

Online sinds 19 mei 2023 en --- Hier --- te lezen.



Deel-2: Anderen over Shivek(1) – OLA-staffers en -spelers over Arik Shivek.

Hoe is hij als persoon, als coach, als coach van de coaches en visionair? Hammerstein, Peters, Ngouateu, De Vaal en Lemes.

On-line: 20 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---


 

Deel-3: Hoe werd Shivek coach en hoe ontwikkelde hij zich tot een Top-coach? “Hoe word je een goede coach?”

Arik Shivek over zijn jeugd, zijn start als coach, leren en het vragen van advies. Over het noodzakelijke vermogen je aan te passen aan situaties, mensen en culturen. Ari betekent ´Lion´. En de successen in Israël.

On-line: 23 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-4: Zijn komst naar Nederland. Coachen in de (A)HBW en zijn komst naar ABC Amsterdam

Arik verlaat Israël en komt naar Amsterdam, en wat Piet Meijer daar mee te maken had. Over coachen op de AHBW en de impact op zijn carrière en de betekenis van de AHBW in Israël en Nederland.

On-line: 24 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-5: Coachen bij Amsterdam, Antwerpen, wederom Amsterdam en Mons.

Over de successen met de Astronauts van ABC Amsterdam, en het 5-jaren-plan om bij de Europese Top te gaan horen. Over scheve ogen tegenover ambitie, succes en solidariteit en het stijgen van het algehele niveau als er een team domineert.

On-line: 26 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-6: Anderen over Shivek (2) en publicatie(s) over de periode van Deel-5.

6a  - Achtergrond bij de periode van Arik Shivek bij ABC Amsterdam Astronauts - NRC-interview met Vz. Roel Pieper 

On-line:   4 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---

6b  - Ferry Steenmetz, Hakim Salem, Matthijs Groot, en anderen.

6-c ....

On-line: rond begin juni 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-7: Het opleiden van coaches. De essentie van het Masterplan.

Hoe leidt men in Israël coaches op? Over het managen van Nationale Jeugd Teams in Nederland en Israël. Over het opleiden van coaches in Nederland – ´er moet veel veranderen!´ De essentie van het Masterplan. En hoe Nederland Internationaal Topbasketball kan terugkrijgen...promoot het (beter)!

On-line: rond 30 mei 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-8: Clinic(s) waarin Shivek de speelstijl neerlegt voor het Nederlandse Basketball

...deze zou in ieder geval bij alle Nationale Teams de basis van het spelconcept moeten zijn. (Deze zijn al te vinden via de NBB-kanalen)

On-line: rond 1 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---



Deel-9: De Toekomst van het Nederlandse Basketball: meer divers basketball, de rol van de media en accommodaties en het belang van Samenwerking.

De rol die schoolbasketball speelt in Israël en de noodzaak van balans brengen voor spelers die op meerdere niveaus-in meerdere teams (tegelijk) spelen. Het verschil in media-aandacht in Israël en Nederland. Het belang van samenwerking. Het belang van meer en betere Basketball-arena´s.

On-line: rond 3 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---


Epiloog What's next for Arik Shivek? En eventueel laatste ontwikkelingen.

Arik Shivek over zijn plannen voor de toekomst.

On-line: rond 5 juni 2023 Je vindt het --- Hier ---

 

(*) Over automatische vertaling in YouTube:


Om ondertitels bij de video’s te zien:

klik onderin de YouTube player op het CC icoon.

Via het tandwiel icoon kun je de gewenste taal kiezen.


Watching the videos with subtitles:

click the CC icon in the bottom part of the YouTube player.

Click the cog icon to select your language.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten