maandag 15 juni 2015

ORANJE BASKETBALL / INTERVIEW HPdeTIJD / ARVIN SLAGTER: "EuroBasket 2015 Moet Hoogtepunt van mijn Carrière worden

Het is een oud verhaal - maar daarom niet minder waar - het Nederlandse Basketball mag zich niet verheugen in veel - structurele - aandacht van de vaderlandse media; ik schreef het al vaak. Maar ik betoog ook al ruim 13 jaar dat dit zou kunnen veranderen als het Nationale Mannen Team (meer) succes zou hebben. Ook dat blijkt sinds de zomer van 2014; veel media die nooit iets doen aan het Nederlandse Basketball, doen dat ineens wel nu het Nationale Team mee gaat doen aan EuroBasket. Zo ook het Blad 'HP de Tijd', zij brachten een verhaal waarin de man die recent alweer Kampioen werd met alweer zijn derde club - Arvin Slagter. Arvin is natuurlijk een van mijn Toppers in het Nederlandse Basketball, hij zegt dat het EK het hoogtepunt moet worden in zijn carrière. Ik hoop dat dat in september inderdaad gaat gebeuren. Maar dan wel in de zin van 'een volgende hoogtepunt'-, dus ook dat ook daarna weer nieuwe hoogtepunten zullen volgen..!

HPdeTIJD - SPORT / 23-05-2015 / DOOR LENNART BLOEMHOF 392 SECONDEN LEESTIJD

“HET EK MOET HET HOOGTEPUNT IN MIJN CARRIÈRE WORDEN”

Hij speelt momenteel voor de landstitel met zijn team SPM Shoeters en na de zomer wacht met Nederland het eerste EK in een kwart eeuw. Basketballer Arvin Slagter (29) heeft wel eens rustigere tijden gekend. Hij zou het allemaal voor geen goud willen missen. “Dit moet het hoogtepunt van mijn carrière worden.”
Drie keer werd hij al landskampioen van Nederland, vorig jaar nog in het shirt van Groningen. Slagter werd toen ook uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de competitie en de play-offs, waarin de Shoeters werden verslagen. Nu strijdt hij voor de club uit Den Bosch tegen zijn oud-teamgenoten. Het kampioenschap lonkt, nu in het tenue van de tegenstander, met een 3-0 voorsprong voor de Shoeters in de best-of-seven-serie tegen Donar.
Zo kan het gaan in het basketbal, weet Slagter. Of hij nog moeite had zich op te laden voor de play-offs met het EK over een aantal maanden al op de kalender? “Absoluut niet. Nu worden de prijzen verdeeld. Daar speel je het hele seizoen voor”, zegt hij. Over de vrees voor blessures: “Als je extra voorzichtig gaat spelen om blessures te voorkomen, loop je ze juist op. Het is heel raar, maar zo werkt dat.”
Slagter (rechts) in actie voor Nederland in 2009.
Slagter (rechts) in actie voor Nederland in 2009.
Dus nee, hij zit nog niet met zijn hoofd in Zagreb, waar op 5 september het EK begint voor Nederland. Als de nationale competitie ten einde is, zal die knop ongetwijfeld snel omgaan, denkt hij. “Voor mij is het gezien mijn leeftijd waarschijnlijk de enige kans een EK te spelen. Het zal het hoogtepunt van mijn carrière moeten worden.”
Mirakel
Slagter was nog geen vier jaar oud toen Nederland in 1989 voor de laatste keer deelnam aan een EK. Dat Nederland zich überhaupt voor het toernooi van dit jaar wist te plaatsen, mag een mirakel worden genoemd. De basketballers versloegen in 2013 in de eerste kwalificatieronde Estland en Portugal, alleen die winstpartijen werden later omgezet in reglementaire nederlagen. Wereldbasketbalbond FIBA strafte Nederland voor het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler.
Het halen van het EK werd daardoor al vroeg een zo goed als onmogelijke missie. Ook omdat de nationale mannenploeg geen steun meer kreeg van basketbalbond NBB vanwege financiële malheur bij de bond. Het team beschikte nauwelijks over middelen, laat staan een gedegen trainingsprogramma. Bondscoach Toon van Helfteren stond onbetaald voor de groep. In de zwaardere herkansingsronde voor het EK eindigde Nederland vorig jaar augustus als tweede in de poule, onder meer dankzij zeges op het sterke Montenegro. Na een ingewikkelde rekensom bleek de ploeg als één van de zes beste nummers twee een EK-ticket te hebben verdiend.
Bondscoach Toon van Helfteren.
Bondscoach Toon van Helfteren.
Stichting
Die prestatie maakte iets los in de Nederlandse basketbalwereld. Een groep oud-internationals mobiliseerde zich, richtte een stichting op genaamd Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) en nam het team eind vorig jaar onder de vleugels. Bij de formele presentatie van de stichting in februari lieten basketbaliconen als Ton Boot, Kees Akerboom sr. en Rik Smits van zich horen. Slagter was de trotse aanvoerder van de ploeg tijdens die presentatie.
De nationale ploeg ging in de maanden daarna bij de internationals wel op een “zeer laag pitje”, zegt Slagter, vanwege de verplichtingen van de spelers bij hun clubs. De stichting heeft ondertussen keihard gewerkt aan het fundament van het Nederlandse team, weet hij. Volgens Slagter is er veel over de lange termijn nagedacht. “Zij, en ook wij, willen dat het spelen van het aankomende EK geen incident is. Dat begint met een goede jeugdopleiding. Als de basis niet klopt, is de kans dat het er in de top uitkomt ook niet groot. Aan die plannen wordt gewerkt. Aan ons de taak het goed te doen op het EK en zo basketbal te promoten.”
Er is daarom ook aan de korte termijn gedacht. Slagter: “De oud-internationals hebben geweldig werk verricht. Ze hebben aan ons input gevraagd en doen hun best het zo goed mogelijk voor ons te regelen.”
Wennen aan het niveau
De huidige internationals hadden eigenlijk één wens: een zo goed mogelijke voorbereiding. Die wens is volgens Slagter vervuld. In aanloop naar het EK reist de nationale ploeg voor oefeninterlands af naar het Italiaanse Trento, IJsland en Estland. Eindhalte is een oefentoernooi in Athene. “Vooral dat laatste toernooi is sterk bezet”, zegt Slagter. “We spelen daar tegen landen als Griekenland, Turkije en Litouwen. Daar kunnen we veel van leren.”
Nederland komt Griekenland ook tegen in de groep op het EK, waar verder Kroatië, Slovenië, Macedonië en Georgië inzitten. Volgens Slagter zijn de oefenduels cruciaal om aan het niveau te kunnen wennen dat de ploeg op het EK gaat tegenkomen. “Vorig jaar, in Trento, was het één van de eerste keren dat we met deze groep speelden tegen Italië. Dat is een echt A-land. Het opende de ogen van veel jongens en liet zien wat we nodig hebben om tegen dergelijke landen sterk te staan”, legt Slagter uit.
Handelingssnelheid
Het grootste verschil op hoger niveau is volgens hem de handelingssnelheid. Slagter: “Dat ligt in zulke wedstrijden zo hoog. Iedereen kan er wel een bal inschieten, maar dat constant doen op de hoogste snelheid is een ander verhaal. Daar lopen we in de competitie ook niet elke week tegenaan. Zoiets in wedstrijden ondervinden is een ontzettend belangrijke les en de vriendschappelijke wedstrijden zullen ons gaan helpen.”
De spelers beginnen op 1 juli aan de EK-campagne. Slagter is realistisch als het gaat om de kansen van de Nederlandse ploeg. Nederland zal bij de bookmakers niet favoriet zijn de groepsfase te overleven. “Maar met hard werken is er veel mogelijk. We kunnen alles verliezen, maar ook alles winnen. Er is niet de druk de volgende ronde te moeten halen en we gaan onze huid in ieder geval duur verkopen. Dan is er van alles mogelijk.”
Slagter (links) in een wedstrijd tegen Letland in 2013
Slagter (links) in een wedstrijd tegen Letland in 2013
Aanvoerder
Hij weet nog niet of hij aanvoerder zal zijn tijdens het EK. Slagter heeft het er nog niet met bondscoach Van Helfteren over gehad. Eerlijk gezegd maakt het hem ook niet veel uit. “Die titel is leuk, maar daar gaat het niet om”, zegt hij. “Het gaat om het EK en daar zo goed mogelijk presteren.” Na de play-offs voor de landstitel neemt Slagter eerst vier weken rust. Daarna hoopt hij zich bij het Nederlands team te melden. “Ik ben nu elf maanden non-stopbezig met basketbal. Het is dan goed even afstand te nemen en het lichaam rust te geven.”
Maar eerst wil hij de landstitel. Het zal hem met een glimlach de zomer insturen. “Ik weet hoe het voelt op vakantie te gaan als je de titel hebt gewonnen en als je hem hebt verloren. Dan is het eerste toch fijner, kan ik je verzekeren”, zegt hij lachend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten