donderdag 4 juni 2015

België: Eddy Casteels: ‘Nederland was verfrissend’

Nieuwsblad.be , woensdag 20 mei 2015 om 8u53 Door Patrick Ceulemans


Eddy Casteels is na één seizoen Nederland opnieuw in België. De coach van Leiden blik even achteruit, maar kijkt vooral naar de toekomst en de deelname aan een derde EK met België. ‘Leiden was verfrissend en verruimend,’ zegt de 54-jarige ex-coach van Port of Antwerp Giants.

Vorige week eindigde de eerste campagne van Eddy Casteels als coach van Leiden. ‘We verloren de zesde wedstrijd van de halve finales nipt in Groningen’, zegt Casteels. ‘Jammer, want mits winst hadden we de zevende en beslissende wedstrijd in eigen huis kunnen afwerken. We hebben die plaats voor de finale in eigen zaal weggegooid.’

Boost in Oranje

De drievoudige Belgische Coach van het Jaar tekende vorige zomer een tweejarig contract bij Leiden. Leiden was in de jaren tachtig een grote naam in de Nederlandse Eredivisie en de grote rivaal van Den Bosch. In die periode was het Nederlandse basketbal met vele Hollandse spelers met Amerikaanse roots de evenknie van België. De voorbije vijftien jaar hinkte het Nederlandse basketbal wat achterop.

‘Dat Oranje zich vorige zomer voor het eerst in vijfentwintig jaar kwalificeerde voor het EK, zorgde voor een boost. Jammer dat het Den Helder van coach Jeam-Marc Jaumin door financiële problemen verdween. Misschien keert Den Helder terug en er is sprake van nieuwe projecten in Nijmegen en Utrecht. Een Eredivisie met tien ploegen zou uiteraard een stap voorwaarts zijn,’ zegt Eddy Casteels.

‘Nederlandse mentaliteit spreekt me aan’

Over zijn eerste jaar in Nederland is de bondscoach van België alvast lovend: ‘Na twintig jaar coaching in de Belgische eerste klasse was het verfrissend en verruimend. De Nederlandse mentaliteit spreekt me aan. Het was natuurlijk voor een nuchtere Belg als ik wat aanpassen, maar ik heb snel mijn draai gevonden en hoop iets uit te bouwen. Volgend seizoen zou ik graag met Leiden Europees spelen.’ Dat Leiden dit seizoen geen prijs pakte, is voor Casteels geen ontgoocheling. ‘We stonden bijna de hele campagne op de eerste plaats. Dat creëert verwachtingen maar die konden we helaas niet inlossen. Je moet dat realistisch bekijken. Den Bosch en Groningen hebben een groter budget en waren de favorieten. Dat Leiden naar dit niveau, en dit op alle vlakken, wil toegroeien, is belangrijk. Volgend seizoen zijn we hopelijk meer dan een teaser van die twee ploegen.’

Derde EK op een rij met Belgian Lions

In 2005 werd Eddy Casteels bondscoach van de Belgian Lions. Van de kelder van Europa (C-divisie) bracht hij de Belgian Lions naar de A-divisie. Dit met beperkte middelen en met vooral een schitterende staf en vele spelers (onder meer Moors, Beghin, Van Rossom, Hervelle, Tabu, Bosco, Van der Jonckheyd) die voor hun land en staf door het vuur gingen.

‘In 2013 waren we negende van Europa en nu staan we aan de vooravond van een derde EK. Weet je wat me het meest raakt? Dat Europese toplanden als Frankrijk, Turkije en Spanje ons uitnodigen om oefenwedstrijden af te werken. Dat wil zeggen dat we iets met de Belgian Lions betekenen.’

De Belgian Lions oefenen op 4 (Nederland) en 9 augustus (Griekenland) tweemaal in Antwerpen (Lotto Arena). Op 15 en 16 augustus in Pepinster en Braine en tweemaal tegen Finland. Op 5 september opent de selectie van bondscoach Eddy Casteels het EK in Riga en tegen gastland Letland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten