vrijdag 25 augustus 2017

SCHANDAAL ONDERWIJS: 'Juf en meester verdienen veel minder dan medewerker bedrijfsleven'

Goed onderwijs is een van de allerbelangrijkste elementen voor een goed leven; ieder kind heeft er dan ook recht op. Maar niet ieder kind krijgt -zelfs in Nederland!- krijgt het best mogelijke onderwijs; zeker kinderen met speciale behoeften kunnen in ons rijke land zomaar over de rand vallen. Maar in de nabije toekomst dreigen veel grotere groepen kinderen op onderwijsgebied niet meer te krijgen wat ze nodig hebben en waar ze recht op hebben.

Waarom?

Omdat er -mede dankzij het beleid van mijn naamgenoot Sander Dekker en zijn VVD, maar pleit ook de PvdA niet vrij!- ondanks dat allang bekend was dat er problemen aan stonden te komen, niet tijdig en adequaat beleid is gemaakt om een tekort aan onderwijzers en leraren te voorkomen.

Voor de onderwijzers in het BO is het ook nog eens zo dat ze stiefmoederlijk worden bedeeld wat betreft salaris en randvoorwaarden; dat blijkt uit het onderstaande artikel...



Juf en meester verdienen veel minder dan medewerker bedrijfsleven


SCHEVE BELONINGLeraren in het basisonderwijs verdienen gemiddeld 14 procent minder dan vergelijkbare werknemers in het bedrijfsleven. Om de loonkloof te dichten is ruim 1,6 miljard euro nodig.

Peet Vogels 23-08-17, (artikel overgenomen van AD.nl, originele artikel   ---  Hier  ---)

De loonverschillen blijken uit een onderzoek door economisch onderzoeksbureau SEO in opdracht van de PO Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs. SEO vergeleek de salarissen in het primair onderwijs en bedrijfsleven in de periode 2006 tot en met 2015. In al die jaren blijken leraren op de basisschool 14 procent minder te verdienen dan vergelijkbare werknemers in het bedrijfsleven. Schoolleiders verdienen gemiddeld 12 procent minder.

De discussie over de lerarensalarissen laaide recent op toen een groep leraren op de basisscholen een salarisverhoging van 20 procent eiste. Daarmee zouden de lonen gelijk worden aan die van leraren in het voortgezet onderwijs. Met een staking van enkele uren zetten ze hun eis kracht bij.

Een betere beloning moet het vak van leraar in het basisonderwijs aantrekkelijker maken. Daardoor wordt ook het chronische lerarentekort opgelost, hopen de actievoerders.

14 procent meer
Uit het onderzoek van SEO blijkt dat de leraren een punt hebben als het om de beloning gaat. Werknemers in het bedrijfsleven met een vergelijkbaar opleidings- en beroepsniveau verdienen gemiddeld 14 procent meer.

De aanvangssalarissen in het primair onderwijs zijn niet slecht, blijkt uit het onderzoek. Leraren tot 35 jaar verdienen gemiddeld evenveel als hun evenknieën in het bedrijfsleven. Daarna nemen de verschillen toe. Uit het onderzoek blijkt dat vooral mannen, oudere leraren, universitair geschoolden en voltijdwerkers in loon achterblijven bij werknemers in het bedrijfsleven. Het loonverschil ten opzichte van de marktsector blijft relatief beperkt voor vrouwen, in deeltijd werkende leraren en docenten met een bacheloropleiding.

Regeringspartij PvdA eiste na de stakingsacties dat de salarissen voor de basisschoolleraren worden verhoogd. Deze week bleek dat ze met coalitiepartner VVD dicht bij een akkoord is voor extra geld voor de salarissen.

Kabinet
Onduidelijk is nog hoe groot de verhoging zal worden. De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma een loonsverhoging van 3,25 procent staan. Dat kost al 400 miljoen euro. Om de totale loonkloof te dichten is dus ruim 1,6 miljard euro nodig. De vraag is of het demissionaire kabinet zo veel geld wil uittrekken voor verbetering van de salarissen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten