woensdag 28 februari 2018

VK SPORT / OS 2018 / ...: 'Skilegende Lindsey Vonn lacht internettrollen uit: 'Ja, ze haten me en hopen dat ik van een rots ski en dood val''



https://www.volkskrant.nl/sport/skilegende-lindsey-vonn-lacht-internettrollen-uit-ja-ze-haten-me-en-hopen-dat-ik-van-een-rots-ski-en-dood-val~a4572595/


Waar een ZielePiet-presidentje als huilie-huilie-Trump zich allemaal mee bezig houdt...(AD)


Skilegende Lindsey Vonn lacht internettrollen uit: 'Ja, ze haten me en hopen dat ik van een rots ski en dood val'

Internettrollen maakten de laatste olympische dagen van skilegende Lindsey Vonn tot een hobbelpiste zonder mededogen. Vorige week greep de Amerikaanse topfavoriet royaal naast het podium van de Super-G. Een fout op 15 seconden van de finish kostte haar het goud. Karma, eigen schuld, schreven de trollen op sociale media. Het brons van woensdag op de afdaling werd op dezelfde, stinkende hoop gegooid.


Vonn, met 33 de oudste medaillewinnares uit de skigeschiedenis, zou het falen over zichzelf hebben afgeroepen door in december een kritisch interview te geven aan tv-zender CNN. Haar werd gevraagd hoe het was om bij de Spelen - haar vierde - een land te vertegenwoordigen dat een president als Donald Trump heeft.

De skiester, de vrouw met de grootste reeks sponsorcontracten van de hele sneeuwwereld, gaf een eerlijk antwoord, zoals zovelen in het Amerika van na-Obama. Vonn zei bij de Spelen in Korea het land Verenigde Staten te willen representeren, niet de president ervan. 'Ik wil ons land goed vertegenwoordigen. Ik denk niet dat er veel mensen momenteel in de regering zitten die dat zo doen.'

Toen haar werd gevraagd of zij het Witte Huis zou willen bezoeken na de Olympische Spelen, een traditie in de VS, sprak Vonn klare taal: 'Nee, absoluut niet.'. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Liberaal

'Ja, ze haten me en hopen dat ik van een rots ski en dood val'
Lindsey Vonn
Het kwam haar op het verwijt te staan dat ze 'liberaal' zou zijn, een scheldwoord onder de vele Trump-aanhangers die haar tijdens de Spelen op de korrel namen na de mislukte Super-G. Na de afdaling van woensdag, met een opvallend blije ontvanger van het brons, waren de inslagen op internet wat minder heftig.

Vonn betoogde, in het geheel niet getroffen door welk bedacht karma dan ook, dat winnares Sofia Goggia uit Italië zo'n geweldig mens was naast de piste. Minstens voor altijd een vriendin. Die opvatting bleek naar waarheid, zo was uit het spontane mediaoptreden van de eerste Italiaanse afdalingswinnaar uit de historie op te maken.

Vonn, de vrouw die door zware blessures in 2014 haar afdalingsgoud van Vancouver 2010 niet kon verdedigen,  werd in de afhandeling van de race op de zonnige, maar ijzige helling van Jeongseon niet meer geplaagd over de toestand op Twitter. Ze had twee dagen eerder al opgemerkt dat ze die internetfeeksen en heksen had uitgelachen. 'Ja, ze haten me en hopen dat ik van een rots ski en dood val.' Dat was ze niet van plan.

Steun

Vonn had het geluk na medefavoriet Sofia Goggia te mogen starten: rugnummer 5 om 7. Dan kon ze nog even de lijnen van de Italiaanse bestuderen
Woensdag kreeg ze steun van Amerikaanse journalisten - zoals de hele Amerikaanse pers niet zeer Trump-minded is - en dankte ze voor die support. De journalist aan de microfoon zei dat hij op de tribune Amerikanen had gesproken die hun kaartjes voor andere wedstrijden niet hadden gebruikt en speciaal naar het 77 kilometer van de kust liggende bergoord waren gekomen, om Vonn te steunen.

Dat was dan wel weer heel Amerikaans. Zoals de CNN-verslaggeefster Vonn ook complimenteerde met haar haar. En Vonn het vermoeden had dat zeker tien keer zoveel aardige mensen haar steunden dan de groepering internettrollen.

Het leidde, net als berichtgeving over de jetlag van haar hond Lucy, allemaal enorm af van het skiën, de wedstrijd waarin Vonn voor een groot vaarwel had willen zorgen. Het moest gebeuren in de 100 seconden die voor de afdaling van Jeongseon stonden. Ze had het geluk na medefavoriet Sofia Goggia te mogen starten: rugnummer 5 om 7. Dan kon ze nog even de lijnen van de Italiaanse bestuderen.

Die skiede vooral het middenstuk van de afdaling heel sterk, zoals de winnaar bij de mannen, Aksel Svindal, het ook gedaan had. Vonn kon het tijdschema van Goggia volgen, maar verloor in de middelste sector. Het verschil aan de finish was 0,47 seconden (13,08 meter). 'Ik was te precies in het skiën van mijn lijnen', was haar technische verklaring. Er had wat meer geweld aan te pas mogen komen.

Vonn en Goggia wonnen dit seizoen om en om afdalingen uit de strijd om de wereldbeker. Iedereen wist dat deze twee het zouden uitmaken. Er was in Korea evenwel een Noorse in vorm, Ragnhild Mowinckel, die zich er tussen wrong.

Voor Vonn zit haar carrière er nagenoeg op. Het lichaam staat veel langer skiën niet toe. Nog eens vier jaar doorgaan is een reis met onbekende bestemming. Ze heeft alles wel zo ongeveer kapot en gebroken gehad, maar tussen de operaties en revalidaties door won ze 81 wereldbekerwedstrijden. Het doel is de 85 van de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark te overtreffen. Het kan, is zij nog steeds overtuigd. Daarom heeft ze in het Grieks het woord 'geloof' op een vinger laten tatoeëren.

Goggia ging uit geloof achter het scorebord op de knieën en bad. Ze heeft zelfs een bijbeltje van haar grootouders mee. 'Allemaal bijgeloof', volgens volgers die ook hebben geschreven dat zij voor elke discipline een ander soort gelukondergoed aantrekt. De vraag welke dat woensdag was, werd niet gesteld. De Italiaanse pers dompelde zich onder in de gloedvolle vreugde van de 25-jarige vrouw die zomaar de volgende skilegende zal kunnen worden. Ze heeft de zegen van Lindsey Vonn.




***

Ook SI.com bracht een soortgelijk artikel: 'SI.com/olympics/2018/02/19/lindsey-vonn-donald-trump-laughing-trolls-united-states-america'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten