maandag 19 maart 2018

BASKETBALL IN DE LANDELIJKE MEDIA / DAGBLAD TROUW / VERHAAL DONAR FIBA EURCUP / ERIC BRAAL CITAAT JOHAN CRUIJFF / BURLESCONI: 'Debuut met een Bijsmaak' / GRONINGEN


Coach Erik Braal spreekt zijn spelers toe tijdens een time-out. 'Ik ben niet zo enthousiast over de wereldbasketbalbond.' ©ANP





Debuut basketballers Donar met een bijsmaak

Donar maakt zijn debuut in de knock-outfase van de Europe Cup. Het uiteindelijke doel is de Champions League.


Meester Cruijff zei het al: elk nadeel heeft zijn voordeel en dat is in dit geval zo



Erik Braal
Het Groningse Donar, de ploeg van coach Erik Braal (41), ontvangt dinsdagavond in het uitverkochte Martiniplaza Universitatea Cluj. Er zijn kansen voor het bereiken van de laatste acht, want in de groepsfase werd de Roemeense kampioen twee keer verslagen. Al had Braal misschien toch liever een andere tegenstander gehad.

Hoe knap is de prestatie van Donar voor een Nederlandse club?

"Er past enige nuance. De competitie waarin we spelen, de Europe Cup, is eerlijkheidshalve wel de laagste Europese competitie in basketbal. We spelen tegen de kampioenen uit alle kleine basketballanden en tegen de teams uit de middenmoot uit de grotere landen. Hoe knap is het dan? We spelen voor het derde seizoen op rij Europees. We kunnen voortborduren op de voorgaande jaren en we weten wat ons te wachten staat."

Donar heeft in Europees verband veel progressie geboekt.

"Dat denk ik zeker. Elk land heeft zijn eigen basketbalstijl en elk team zijn eigen specifieke dingen. De verdedigingen die we tegen ons krijgen zie je niet in de Nederlandse competitie. Je leert als team ontzettend veel, omdat je tegen verschillende stijlen speelt en je je daar steeds op moet voorbereiden. Ook speel je al vroeg in het seizoen wedstrijden die je móet winnen. Een misstap kan het einde betekenen."

Donar heeft al een lange Europese campagne achter de rug. "We zijn in september begonnen met de kwalificaties voor de Champions League, de competitie waarin we eigenlijk wilden spelen. Daar moesten we eerst drie voorronden door om ons voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Uiteindelijk zijn we uitgeschakeld door een goed team uit Spanje. Daarna kwamen we in de poulefase van de Europe Cup en nu staan we in de achtste finales."

Donar speelt nu weer tegen Cluj. Dat had u liever anders gezien.

"De beste acht clubs uit de Europe Cup en acht afvallers uit de Champions League zitten in de achtste finales. In zijn wijsheid heeft de Fiba, de wereldbasketbalbond, besloten alle zestien teams in een grote pot te doen. Waarom niet de clubs uit de Europe Cup tegen de clubs uit de Champions League? Dan hadden wij kunnen zien waar we op dat niveau stonden. Ook naar het publiek toe is het leuk een nieuwe tegenstander te loten en een tegenstander die je nog niet hebt gezien in de hal. Dat is een van de leuke dingen van Europees basketbal."

Maar tegen Cluj maakt u wel kans op de kwartfinales?

"Ja, meester Cruijff zei het al: elk nadeel heeft zijn voordeel en dat is in dit geval zo. Cluj was favoriet in onze poule, maar we hebben ze in de eerste wedstrijd bij hen een beetje overrompeld. En hier thuis hadden zij serieuze blessureproblemen. Als zij compleet zijn, wordt het een gevecht dat we zeker nog niet hebben gewonnen."

Donar wil graag naar de Champions League. Hoe kom je daar?

"Alle kampioenen uit alle landen in Europa worden uitgenodigd. Dan gaat de Fiba bedenken welke landen ze daar per se bij hebben. Vinden zij de nummer drie van Italië een belangrijker team dan de nummer een van Nederland? Zo gaat die indeling. Heel veel politiek en dat maakt het minder leuk. Vervolgens zeggen ze tegen alle andere teams die graag Champions League willen spelen: gaan jullie maar voorronden spelen. En dan ben je afhankelijk van de loting."

U heeft het niet zo op de Fiba?

"We hadden het idee dat we vorig jaar aan een hoop voorwaarden hadden voldaan waar de Fiba graag mee pronkt: door onze speelstijl, door het feit dat onze hal altijd volzit en door tv-uitzendingen op Ziggo. Dan hoop je op een uitnodiging, maar het resultaat is dat we helemaal onderaan de ladder staan. We moesten het maximum aantal van drie voorronden spelen en ook nog zonder thuisvoordeel. Eigenlijk zegt de Fiba: Ach, zo'n kampioen uit Nederland, dat zal allemaal wel. Daarom ben ik niet zo enthousiast over die organsatie."

Wat is de kracht van dit Donar?

"We zijn echt een team. Dat is eigenlijk een van de belangrijkste dingen. Een team dat verrast, omdat we geen speciale speler hebben die aan banden gelegd moet worden. Dan staat meteen een andere speler op die topscorer kan zijn. De scores zijn verdeeld. De tegenstander moet kiezen wie ze moeten uitschakelen. Als ze ons laten spelen, gaan ze eraan. Daarbij verdedigen we goed. Als je kijkt naar het aantal punten tegen en het schotpercentage tegen, dan behoren we bij de topdrie van best verdedigende teams."

U gaat vaak naar de VS om spelers te scouten. Met welke argumenten lokt u ze naar Groningen?


"Europa heeft een heleboel competities en een heleboel teams. De helft van de teams is onbetrouwbaar, in die zin dat ze veel geld beloven en de helft betalen als je komt. Dat is het verwijt dat we als Europese ploegen krijgen. Dat straalt op alle Europese teams af. De manier waarop wij spelen en de ambities die wij hebben spreken de spelers aan. Veel spelers vinden het belangrijk in dit soort onzelfzuchtige teams te spelen. Dat geeft hen spelvreugde. Bij ons zie je dat ze het met elkaar willen doen. Dat is iets wat ze missen als ze bij ons weggaan."


***
Nog een Trouw-artikel over het Europese Succes van Donar Groningen: 'Europees-vervolg-lonkt-voor-donar'   ---  Hier  ---

CITAAT:

"Waar­schijn­lijk zit er een soort Berlusconi in het bestuur van de we­reld­bas­ket­bal­bond

Donarcoach Erik Braal"
&

"Onbekendheid

Een plaats bij de laatste acht van de Europe Cup zou een prestatie van formaat zijn voor Donar, dat werkt met een budget van slechts 1,6 miljoen euro. Drie jaar geleden stippelde de club onder coach Braal de Europese route uit. In het eerste jaar werd de ploeg snel uitgeschakeld, vorig jaar werden voor het eerst de play-offs bereikt en nu staat de club op de drempel van de kwartfinales.

Braal heeft niet de illusie dat Donar door de goede prestaties in de Europe Cup volgend seizoen door de Fiba direct wordt toegelaten tot de Champions League. Hij heeft het niet zo op de wereldbasketbalbond en verwijst naar Nanterre '92. De Franse club won vorig jaar de Europe Cup, maar werd desondanks door de Fiba veroordeeld tot het spelen van voorronden voor de Champions League.

"Het is te veel politiek", zegt Braal. "De Italiaanse bond heeft veel invloed en waarschijnlijk zit er een soort Berlusconi in het bestuur die vindt dat er drie teams uit Italië in de Champions League moeten zitten." Ook speelt volgens Braal de onbekendheid van Groningen een rol. De kansen op de Champions League waren groter als Donar bijvoorbeeld in Amsterdam had gespeeld. "Amsterdam is een mooi affiche voor de Fiba. Maar het is aan ons om ook Groningen op de kaart te zetten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten