maandag 10 december 2018

AART DEKKER / VERSLAG DBL / DUTCH WINDMILLS VS. DONAR: Donar ontsnapt bij Dutch Windmills; 75-76 / BASKETBALL LEAGUE / DORDRECHT-GRONINGEN /

Shavon Coleman verslaat Sean Cunningham(Foto: Martin Blom)
Donderdagavond verloor Donar thuis tegen Landstede Zwolle zijn derde wedstrijd in de DBL 2018-2019. Coach Erik Braal was na afloop verre van tevreden met de manier waarop zijn team speelde en sprak de woorden “Zo krijg je het het ook moeilijk in Dordrecht” en kreeg daarin gelijk. Maar de nipte nederlaag alleen wijten aan matig spel van de Groningers zou Dutch Windmills tekort doen. De Dordtenaren kwamen zelf afgelopen donderdag een dipje van vier nederlagen op rij te boven in en tegen Den Helder, en bleken klaar voor de de wedstrijd tegen Donar Groningen, het enige team uit de Top-4 waartegen nog niet werd gespeeld. De wedstrijd -waarbij maar liefst vier leden van de familie Hammink betrokken waren- werd op het nippertje gewonnen door Donar; 75-76, maar dat had zomaar anders kunnen zijn.

De startende vijftallen waren Roel van Overbeek, Ryan Richardson, Pim de Vries, Shavon Coleman en Jito Kok (voor Windmills) en Lance Jeter, Sean Cunningham, Jason Dourisseau, Joseph Wall en Thomas Koenis (voor Donar). Shavon Coleman maakte de eerste drie punten voor Dordrecht en Lace Jeter de eerste twee voor Groningen -die volgorde zou later in de wedstrijd bepalend worden- en de twee teams bleven de hele eerste periode dicht bij elkaar. De grootste voorsprong was 8-12 voor Donar, maar aan het eind van het eerste kwart was het Dutch Windmills dat een puntje voor stond met 20-19.

Dordrecht opende ook de tweede periode met een driepunter, deze keer van Ryan Richardson. Grant Sitton maakte 23-21, en toen was het de beurt aan Floris Versteeg; nog binnen de twee minuten scoorde hij back-to-back driepunters, de eerste op assist van Bennett Koch, de tweede op aangeven van Nick Hammink. 29-21 derhalve, reden voldoende voor Erik Braal om zijn mannen naar de kant te halen. Die time-out had zijn effect; Joseph Wall gaf een assist aan Drago Pasalic voor een score met bonus, en voegde er kort daarna zelf een driepunter aan toe op assist van Arvin Slagter, die er op zijn beurt nog eens twee driepunters aan toevoegde. Met een drive van Pim de Vries ertussendoor leverde dat 33-33 op. Toen was de fase van scoren wel even voorbij; in de volgende minuten werd er vooral veel gemist. Uiteindelijk hielden Windmills en Donar elkaar dit kwart in evenwicht; de ruststand was 40-39.

Je zou denken dat de Groningers op dit punt wel een manier zouden hebben gevonden om met de wisselende verdedigingen -waarvan een 2-3-zone een groot deel van uitmaakte- van Windmills af te rekenen. Maar dat bleek niet het geval, ook in het derde kwart bleven de teams lang gelijk opspelen, met minder dan vier minuten te spelen dunkte Ryan Richardson 54-55 op het bord. Maar daarna kwam er tijdelijk een kink in de kabel bij Windmills; tot het eind van het kwart werd er niet meer gescoord en dat gaf Donar de ruimte voor een 0-8 run waarvan de laatste vijf op naam van Grant Sitton kwamen. Wellicht was trouwens ook een niet al te sterke fase van de scheidsrechters er mede de oorzaak van dat Windmills in deze fase achterbleef. Waarschijnlijk gaven weinig mensen bij de 54-63 tussenstand nog een cent voor de kansen van de Dordtenaren.

Maar niets was minder waar. Nu was het juist de aanval van Groningen die serieus stokte. Het kostte Dordrecht bijna zes minuten, maar met 4m26 op de klok schoot Shavon Coleman van de vrije worplijn Windmills weer naast Donar; 66-66. De rest van de wedstrijd was het spanning troef. De tribunes zaten verre van vol, maar het aanwezige publiek genoot en maakte flink kabaal; het zou mooi zijn als het de komende week in Dordt en omstreken flink rond zou gaan dat mensen die er niet waren echt iets gemist hebben. In bijna acht minuten was de enige Groningse score een driepunter van Arvin Slagter, Thomas Koenis brak die ban met een layup met twee minuten op de klok. Opnieuw een uitbarsting van Floris Versteeg -vijf punten deze keer, met een layup van Roel van Overbeek ertussen in- maakte het 73-68. Het slot was weer voor Lance Jeter en Shavon Coleman. Jeter pakte eerst een cruciale aanvallende rebound op een misser van Dourisseau en converteerde die tot twee punten. Op dat moment had hij 0-op-4 driepunters geschoten. Met zijn eerste rake driepunter schoot hij Donar weer op gelijke hoogte(73-73). Turnovers van Kok en Coleman zorgden ervoor dat Windmills in die fase niet tot schieten kwam. Op precies 24 seconden van het einde nam Geert Hammink een time-out. Shavon Coleman liet veel tijd van de klok lopen alvorens hij een sterke drive over links maakte, met vier seconden te gaan was het 75-73 en nam Erik Braal een time-out. De klok gaf na nog een driepunter van Lance Jeter 0,5 seconden aan, maar die werd teruggezet op 2 seconden. Time-out van Hammink. Tegen de buzzer kreeg Coleman het laatste schot; een zwaar verdedigde driepunter uit de hoek. Ik zou die actie graag nog eens goed terugkijken of daar geen fout bij kwam, maar de scheidsrechters besloten in ieder geval van niet. Het schot trof geen doel en Donar ontsnapte... 75-76.

Dutch Windmills Dordrecht heeft weer een stapje gemaakt in haar ontwikkeling; voor het eerst werd een hele wedstrijd gelijk op gespeeld tegen een DBL-top-4-team. Doordat de wedstrijd die voor aanstaande donderdag gepland stond tegen ZZ Leiden moet worden verplaatst vanwege de Europe Cup verplichtingen van Leiden, is nu de volgende tegenstander Apollo Amsterdam, aanstaande zondag in Sportboulevard. Tegen die tijd heeft Donar er alweer drie wedstrijden opzitten: aanstaande woensdag speelt het thuis tegen het Italiaanse Dinamo Sassari de eerste wedstrijd in de tweede groepsfase van de Fiba Europe Cup, donderdag volgt dan uit de NBB Bekerwedstrijd bij Grasshoppers Katwijk en zaterdag Feyenoord in Rotterdam. Het ingespeeld raken met Lance Jeter zal dus vooralsnog in wedstrijden moeten gebeuren want veel tijd om dat op training te doen blijft er niet over.