zondag 27 september 2015

WEEK TEGEN HET PESTEN / HENK PIETERSE / GOED VOORBEELD / BASKETBALL IS FUN: 'Ome Henk Pieterse' in de Week tegen het Pesten op 3FM


Henk Pieterse: van gepeste tiener tot basketbalheld

"Het is het ergste wat je kunt meemaken als je jong bent."
(Bron: Ball Contact Sportservice)
De Week Tegen Pesten is in volle gang, en ook op 3FM.nl wordt hier uitgebreid aandacht aan gegeven. Vandaag staat Henk Pieterse in de spotlights, die zijn negatieve ervaringen met pesten om heeft kunnen zetten in een glansrijke basketbalcarrière. Behoorlijk kickass! Nu reist hij door Nederland met sportclinics, om kinderen op een energieke en positieve manier bewust te maken van pesten. 

Henk's verhaal

Henk Pieterse geniet van een leuke jeugd in het gezellige Amsterdam-West, waar hij regelmatig buiten speelt met zijn broer. 's Avonds worden de twee nog al eens verjaagd door wat straatvoetballers, Ruud Gullit en Frank Rijkaard (ooit wel eens van gehoord?). Het begint met een onschuldig "Hé lange, ga eens weg", maar het is de start van een reeks pestincidenten op school. Op zijn vijftiende krijgt hij een groeispurt en schiet hij door naar 2.11 meter, terwijl zijn gewicht hetzelfde blijft. Resultaat? Een lange, magere jongen. 
"Er werd altijd naar me gekeken, ik werd uitgelachen, er werden dingen geroepen... Ik wist eigenlijk niet goed wat ik fout deed! Het voelde alsof ze gewoon de pik op me hadden, alsof ik een makkelijk doelwit was."
Henk keert in zichzelf en eet z'n lunch in de pauze vaak op het toilet, alleen. Ook past hij zijn kledingstijl aan om tóch bij de groep te horen. Helaas blijven de pesterijen hem achtervolgen, tot een gymdocent hem aanraadt om z'n lengte als voordeel te gebruiken. Basketbal wordt het keerpunt. Op het veld voelt hij zich helemaal thuis, is hij gedreven en wordt hij gewoon 'Henk' genoemd in plaats van 'spaghettisliert' of 'lange dweil'. Hij stort zich met passie in het basketbal en de resultaten hiervan zijn al snel terug te zien. 

Carrière

Als je Henk's sportprestaties googelt komt een enorme waslijst aan kampioenschappen, prijzen en selecties naar boven. Daarom een korte samenvatting: Henk speelt 101 keer voor Oranje, wordt tussen 1984 en 1991 met drie verschillende clubs zes keer Nederlands kampioen en wordt nét niet geselecteerd voor de Philadelphia 76ers, een team dat speelt in de prestigieuze NBA. Het succes voelt voor Henk als een soort revanche, omdat hij de pesters laat zien dat hij er goed uit is gekomen. 
Na zijn sportcarrière besluit Henk zijn liefde voor basketbal en ervaring in de sportwereld te bundelen in een bedrijf, waarmee hij sportclinics geeft met een diepere laag. Dit doet hij in samenwerking met Stichting Pestkind. Spelenderwijs worden kids van grofweg negen tot veertien jaar bewust gemaakt van de effecten van pesten.
(Bron: Ball Contact Sportservice)

'Pest Mij Maar'

De 'Pest Mij maar' tour, zo heten zijn clinics. Door middel van beweging en entertainment wordt het zware thema 'pesten' aangekaart. Henk doet er alles aan om van de activiteiten een feest te maken en elk kind te laten voelen dat hij of zij erbij hoort. Het creëren van een veilige omgeving is hierbij essentieel: Henk zorgt ervoor dat er niemand boos toegesproken wordt, maar legt wel de dingen bloot zoals ze zijn. Soms is dit confronterend, maar de nadruk ligt altijd op een positieve inslag en teamwork. Waarom?
"Pesten is een hel. Als ik er op deze manier aan bij kan dragen dat minder kinderen daar het slachtoffer van worden, laat ik de wereld iets goeds na." 

Het hoe en wat van Henk's clinics

Pesten blijft

Op de vraag of pesten ooit zal verdwijnen, antwoordt Henk dat dit erg onwaarschijnlijk is. Pesten kan verschillende oorzaken hebben: de één doet het uit verveling, de ander uit zelfbescherming. Een derde is er misschien mee opgegroeid en gaat het daarna zelf doen. Omdat het per situatie zo verschilt, is er geen eenduidige oplossing voor. Maar: kinderen bewust maken van de schade die pesten veroorzaakt, maakt zeker een verschil. Waaraan het pesten ligt, is lang niet altijd duidelijk:
"Soms is het aan een kind te zien dat hij of zij vatbaar is voor pesten. Denk bijvoorbeeld aan iemands lengte, dikte, haarkleur, afkomst of sociale status. Maar ook 'normaal' uitziende kinderen kunnen slachtoffer worden."
Meer informatie over pestgedrag, persoonlijke ervaringen en tips tegen pesten? Check deze artikelen op 3FM.nl:







Meer over 'Pesten op 3FM':

Openhartige reacties bij 'Dit Is Domien' over Week Tegen Pesten

Domien interviewde socioloog Mieke van Stigt en dat maakte reacties los. 
Tijdens de landelijke Week Tegen Pesten (21 tot 25 september) geeft 3FM aandacht aan pesten en alle zaken die daarmee te maken hebben. Op 3FM.nl vind je artikelen en interviews en tijdens deuitzending van 'Dit Is Domien' hoor je verhalen van mensen. Woensdagavond (23 sept.) sprak hij met Mieke van Stigt, socioloog en schrijver van het boek Alles Over Pesten
Beluister het interview dat Domien had met Mieke van Stigt:
Nadat Domien maandag en dinsdag met twee gepeste kinderen sprak in de uitzending, wat Liwia enLisanne hartverwarmende reacties van luisteraars en lotgenoten opleverde, sprak hij vandaag (woensdag) met Mieke van Stigt. Zij is weliswaar vroeger ook gepest, maar heeft zich als professional verdiept in de mechanismes van pestgedrag.

Veilige en onveilige groepen

En die liggen dieper onder de oppervlakte dan je denkt; het is niet alleen een spel tussen pester en gepeste. In een klas (maar ook op het werk of in een instelling) worden mensen zomaar bij elkaar gezet. Er ontstaat dan een groep, die allesbehalve natuurlijk is, omdat de leden verplicht bij elkaar zitten, er geen natuurlijke hiërarchie is en vaak op verkeerde gronden leiders ontstaan.
Wanneer die groepsvorming fout gaat, waar dus de leiders hun macht willen tonen door andere mensen eronder te houden, dan ontstaat een onveilige groep. En elke deelnemer, of je nou wordt gepest of niet, is het slachtoffer daarvan, omdat je wel twee keer nadenkt voor je je mond opendoet.  

Reacties van luisteraars

Voor morgen (donderdag) deed Domien een oproep omdat hij ook nog de andere kant van het verhaal aan het woord wil laten. De pester dus. Meld je aan bij dit programma als je dit aandurft, desnoods anoniem. Via de 3FM-app kregen we in ieder geval wat van zulke reacties binnen, evenals reacties van luisteraars die op hun eigen manier te maken hebben gehad met pesten. 
"Wat ik me dus afvraag, komt pesten vaker voor op scholen van lager niveau dan scholen van hoger niveau of andersom, of maakt het niks uit? Ben best benieuwd!
- Gerwin via 3FM-app 
Mieke van Stigt als antwoord op Gerwin: "Ja, op scholen voor voortgezet onderwijs lijkt vaker te worden gepest dan op hbo en op het werk. Met name homopesten komt vaker voor in het praktijkonderwijs, in het vmbo en in het mbo, blijkt uit onderzoek. Er zijn ook 'toxic schools', scholen in buurten waarin gewelddadigheid heerst die ook het klaslokaal binnenkomt. Kinderen zijn dan vooral bezig met overleven in een heel negatieve sfeer."  
"Het rare is dat op de middelbare en basisschool je door sociale druk een bepaalde kant (in de klas) kiest, omdat je super beïnvloedbaar bent. Maar als je op latere leeftijd je als individu begint te ontwikkelen, kan vaak heel erg blijken dat je veel betere vrienden had kunnen zijn met één van de 'bullebakken' in plaats van één van je mede-sulletjes."- Frank via 3FM-app 
Mieke van Stigt reageert op Frank: "Pesten of gepest worden zegt niet altijd iets over de persoon. De onveilige sfeer in de groep maakt juist dat de 'echte' persoonlijkheid niet de kans krijgt naar boven te komen. Maar ik kan je een vriendschap met een bullebak niet echt aanraden. In mijn optiek zijn gepeste personen vaak veel interessanter, zij hebben nog iets 'eigens' en iets origineels. 
"Ik ben vanaf de peuterschool tot zo ongeveer de 3e klas havo gepest. Daarna ging het beter maar toen ging het thuis bergafwaarts. Ik ontdekte dat mijn moeder vreemdging met een online gast, dit duurde 4 jaar voor ik haar confronteerde. Ze zijn inmiddels gescheiden en ze is niet verhuisd, en heeft geen contact Sinds dat moment heb ik het gevoel dat mijn moeder me pest, wat nog erger is dan al die jaren op school. Onder pesten versta ik het continu de grond in trappen van iemand, en dat doet ze."- R. via 3FM-app
Mieke van Stigt reageert: "Wat een afschuwelijk verhaal. Ja, geestelijke mishandeling (en dat is het structureel kleineren ook) komt ook in gezinnen voor. Zoek alsjeblieft hulp, R!"

Meer bewustzijn

We zijn halverwege de Week Tegen Pesten en als iets klip en klaar is geworden is dat het erover praten loont. Daardoor kunnen gepesten uit hun isolement raken en worden pesters bewust van de pijn die ze veroorzaken. Bovendien leer je als groep om anders om te gaan met bepaalde situaties en patronen. De 12-jarige Quincy stuurde een prachtig berichtje tijdens Dit Is Domien, waaruit inderdaad blijkt dat meer bewustzijn creëren een goede methode is om pesten aan de kaak te stellen.  
"Hoi Domien, ik ben Quincy en 12 jaar. Ik ben zelf 5 jaar gepest en ik heb 2 keer een spreekbeurt gedaan over pesten. Ik zit nu op speciaal onderwijs en ik deed samen met een vriend een presentatie over pesten. Nu komt bijna iedereen naar ons toe omdat ze gepest worden. Dan praten met hun pester en dan komt alles goed. Hopelijk lukt het om de pester te stoppen."- Quincy via 3FM-app 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten