vrijdag 25 september 2015

ORANJE BASKETBALL / EUROBASKET 2015 / COLUMNIST ZANDBERGEN / EVEN TERUGKIJKEN: Column van Joris Zandbergen na de Wedstrijd tegen Macedonië

Een leuke column van Joris Zandbergen tijdens EuroBasket 2015 geschreven. Aardig om even terug te kijken en na te denken als de roes van het moment voorbij is...

Joris ZandbergenFast Break
Door Joris Zandbergen 7 september 2015 10:00 , Laatste update : 7 september 2015 10:00

EK-column: Jammer

En toen waren we weer terug op aarde. Tweeëntwintig uur waren de aanhangers van Oranje, hier in Zagreb en thuis in Nederland, heerlijk en volkomen natuurlijk high na de winst op Georgië.
Macedonië prikte onze bel gisteren genadeloos door. Alles wat Hollands was, had vervolgens even tijd nodig om bij te komen. Niemand wil natuurlijk wakker gemaakt worden uit een mooie droom.
Opvallend trouwens hoe snel je de verhoudingen uit het oog verliest. Nederland wint één wedstrijd op het EK (en mag daar zeer trots op zijn), en vervolgens zitten vage types zoals ik de weg naar Lille al uit te stippelen. Niet dat winnen van Macedonië een onmogelijkheid was overigens. Een zekerheidje was het echter ook niet, niet tegen een Macedonië dat tegen Griekenland al had laten zien dat het heel goed kan mikken, en dat, veel meer dan wij in ons stukje van Europa zijn gewend, voor volk en vaderland speelt.
Overdog
Toch was in de vele voorbeschouwingen Oranje favoriet, en dat was jammer. Een rol als overdog ligt dit team niet. Natuurlijk was iedereen van goede wil, maar een heleboel jongens speelden verkrampt. Een positieve uitzondering was Nicolas de Jong, die lekker onbevangen liep te 'rommelen' onder het bord.
Ik had het onze bondscoach van harte gegund dat hij zijn record met een zege had mogen vieren. Toon werd recordbondscoach en was al recordinternational, en dat schijnt een uniek feit te zijn in de gehele sportwereld. Als onofficiële medeoprichter van zijn niet-bestaande fanclub ben ik natuurlijk zo blij als een aap met zeven... staarten voor deze topcoach. Na afloop zei hij dat hij zijn record graag had ingeruild voor een zege op Macedonië, en dat zegt genoeg over deze man die zijn hele leven in dienst heeft gesteld van het Nederlandse basketbal.
Bewonderenswaardig
Dat laatste is op zich al bewonderenswaardig. Hier in Kroatië, waar basketbal een echt volwassen sport is, met geld en accommodaties (ik wil in Leiden ook een Zagreb Arena!), en waar bijvoorbeeld de jong overleden superster Drazen Petrovic als een soort heilige wordt gezien, is het minder moeilijk om je volledig aan de sport over te geven. Maar om je bij ons helemaal te wijden aan dat stiefkindje van een sport, verdient een lintje (dat hij vorig jaar ook had moeten krijgen). ,,Wie ligt er wakker van?'', zei Toon bescheiden over zijn record, al wilde hij na enig aandringen wel toegeven best een beetje trots te zijn. ,,Ik neem vanavond in het hotel een tweede biertje.''
Een tweede wonder in twee jaar is dus te veel van het goede, zei Van Helfteren over de verloren gegane kans op plaatsing bij de beste zestien van Europa. Voor de goede orde, het eerste wonder was dat zijn team het EK überhaupt wist te bereiken. Niet alleen is de nationale ploeg daar gekomen, op dat prachtige podium om je kunsten te vertonen, in dit mooie, basketbalgekke land, het team bracht basketbalminnend Nederland al in vervoering met een winstpartij. Dat het gisteren even minder ging, is iets waar we een klein katertje aan over hebben gehouden maar geen ramp. Oranje staat op de kaart, alleen het geeft geen lingo.
Tjokvol
En wie weet. Er moeten nog drie poulewedstrijden worden gespeeld. Nou zijn Slovenië, Griekenland en Kroatië nogal goed, en zitten ze tjokvol NBA- en Euroleaguespelers (mijn voorlopige favoriet en ook die van het Kroatische publiek: Krunoslav Simon, een linkshandige guard/forward met een mooie techniek en een groot hart. Niks voor ZZ?), en hebben ze een veel grotere schare aan fans, en... ehm dit helpt geloof ik niet echt.
Wat ik bedoelde was dat er altijd een kans bestaat dat ze Nederland onderschatten en tegelijkertijd een offday hebben. Vandaag hebben alle teams een offday, want het is rustdag. Een hele dag zonder basketbal, wat moeten we doen? Gelukkig gaven Kroatië en Griekenland in hun onderlinge duel ons gisteravond nog iets mee om van na te genieten. Hoe mooi is het dat Nederland op een EK tegen dit soort teams speelt. En voorlopig hebben we net zo veel overwinningen als het gastland..


Veel meer van Joris Zandbergen op de site van het Leidsch dagblad --- Hier ---


Geen opmerkingen:

Een reactie posten