dinsdag 22 september 2015

INTERNATIONAAL CLUBBASKETBALL / LANDSTEDE ZWOLLE: Landstede Zwolle Laatste in Eigen Toernooi

Terwijl de meeste Internationaal georiënteerde Basketball-liefhebbers de ogen nog gericht hadden op de laatste loodjes van EuroBasket 2015, zijn de meeste DBL-clubs al weer volop bezig met hun voorbereiding op het DBL-Seizoen 2015-2016 - en Donar Groningen, Zorg&Zekerheid Leiden en SPM Shoeters Den Bosch, zo goed en zo kwaad als dat gaat zonder hun Internationals, op de nieuwe Fiba EuropeCup -. Traditioneel betekent dat voor de meeste clubs veel oefenen tegen Luxemburgse, Belgische en Duitse clubs. Landstede Zwolle deed dat - zoals vaak het geval is - op geheel eigen wijze; met een eigen Internationaal Toernooi met goede tegenstanders, iets wat we tegenwoordig niet zo heel vaak meer zien... Ik verzamelde de onderstaande berichten over dat toernooi en heb er gelijk een bericht bijgedaan aangaande een 'rosterwijziging'.


Van o.a.: Sportief Zwolle

Basketballers verliezen ook van Banvit
Gepubliceerd op zondag 20 september 2015 om 17:46

Landstede Basketbal heeft zondag het Landstede Brose Tournament als vierde en laatste afgesloten. In de strijd om plaats drie kwamen de Zwollenaren lang mee met de Turken van Banvit Basketbol Kulübü, maar moesten uiteindelijk toch een nederlaag incasseren: 75-92. “Na dit toernooi zijn onze jonge spelers echt niet meer bang voor speelreuzen bij Rotterdam U24”, stelt coach Herman van den Belt tevreden.
Doordat Landstede zaterdag ruim onderuit ging (54-96) tegen Brose Baskets Bamberg, moest het zondag aantreden in de kleine finale. Tegenstander was het Turkse Banvit Basketbol Kulübü, dat zaterdagavond met 91-82 verloor van Fraport Skyliners. De score werd zondag direct geopend door de Turken, maar vervolgens maakten de Zwollenaren er wel een echte wedstrijd van. Landstede schotelde het publiek een mooie run voor en daardoor kwam het via 10-7 op een 13-7 voorsprong. In het restant van het eerste kwart bleef de Zwolse formatie keurig meedoen en aan het einde stond het zelfs voor: 26-24.
Ook in het tweede kwart bleef Landstede Basketbal prima op de been. Verdedigend waren er wel wat problemen, maar aanvallend bleef het genieten. Vooral Steve McWhorter deed van zich spreken en gooide in de gehele wedstrijd een totaal van 23 punten. Bij rust stond Landstede nog altijd op voorsprong (42-40) en ook in het derde kwart kwam Banvit Basketbol maar niet langszij. Op 54-54 nam de Turkse ploeg heel even de leiding over, maar toch kwam Landstede weer op voorsprong. Aan het einde van kwart drie was het 64-59, maar daarna was het gedaan met de pret. In het laatste kwart gaf Banvit Basketbol Kulübü volle bak gas en door een score van 33 tegen 11 ging de derde plaats alsnog naar de gasten: 75-92.




Landstede Basketbal
Foto: Frank van Hienen, http://www.frankvanhienen-fotografie.nl/

Landstede Basketbal eindigt laatste op toernooi

Landstede Basketbal is zondag als vierde geëindigd op het Landstede Brose Tournament. In de kleine finale verloor de Zwolse ploeg van Banvit Basketbol Kulübü uit Turkije: 75-92.
De ploeg van Herman van den Belt kon zich vandaag (zondag) niet herstellen van de enorme afstraffing een dag eerder. Toen ging Landstede ten onder tegen de Duitse kampioen Brose Baskets: 54-96. De grote nederlaag was voorzien, want de tegenstander beschikt over louter Europese topspelers. In de strijd om de derde en vierde plek leek de ploeg van Herman van den Belt, die midden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zit, op weg naar een overwinning. Het het derde kwart stond Landstede nog aan de leiding, maar in de laatste tien minuten gaf de ploeg de zege alsnog uit handen: 75-92.

Landstede Basketbal
http://www.frankvanhienen-fotografie.nl/

Meer foto's en het hele artikel op 'Zwollenu.nl'    ---  Hier  ---


LANDSTEDE BASKETBAL SPEELT NAAR MOGELIJKHEDEN

LANDSTEDE BASKETBAL SPEELT NAAR MOGELIJKHEDEN
zaterdag 19 september 2015
Brose Baskets is de kampioen van Duitsland. Het is een unieke mogelijkheid voor Landstede Basketbal om dit weekend tegen deze reuzen te spelen. Het is dan ook geen verrassing dat de fysiek sterkere, langere tegenstander de Zwollenaren kansloos laat.  Het wordt uiteindelijk 96-54.
Na afloop is Brose-coach Andrea Trinchieri complimenteus over de organisatie. "Ik heb in mijn team toch de nodige spelers met jarenlange NBA-ervaring en zij en ik vinden dit een prachtige zaal om in te spelen. Vandaag was voor ons een goede wedstrijd naar de start van de competitie toe. We hebben alle twaalf spelers in het veld gehad. Landstede speelde naar haar mogelijkheden." Herman van den Belt beaamt de woorden van Trinchieri. "Dit niveau is nieuw voor ons. Als je eenmaal speelt, dan merk je het echt. Na verloop van tijd was het niveauverschil te groot. We hebben verloren en geleerd. Hier kunnen we mee verder."
De Zwollenaren openen gedurfd. De nieuwe center Alex Francis wint de sprongbal en bij zijn eerste aanvallende actie wordt hij onreglementair gestuit. Vanaf de vrijeworplijn scoort hij en als Tyson Hinz na de aanvallende rebound voor 3-0 zorgt, kijken de toeschouwers verbaasd naar het scorebord. De foutloos spelende Patrick Heckmann accepteert de brutale Zwolse start niet: hij scoort acht punten op rij met onder meer een tweetal ringloze driepunters.
De Duitsers hebben nog een 100%-speler op het veld staan vandaag. Daniel Thies schiet gewoon tien op tien tegenover de 14:14 van Heckmann. Met 1.91 is guard Aleksey Nikolic bij deze grote ploeg de kleinste speler. Het is echter niet zo dat het deze lange mannen aan souplesse ontbreekt. Het is dan ook een genot om naar de verrichtingen van Brose Baskets te kijken. Het is eveneens bewonderingswaardig hoe The Hammers verzet proberen te bieden aan deze reuzen.
Het eerste kwart wordt wel direct het verschil verduidelijkt: 9-25. Met name in het tweede kwart biedt Landstede Basketbal goed verzet. De eerste driepunters beginnen te vallen: Torben Tönjann en Grant Gibbs scoren. Center Alex Francis heeft wat moeite met het pakken van rebounds, maar slaagt er wel in zijn naam op het scoresheet te krijgen. Met krachtige en soepele drives draait hij om de Duitse torens heen. Halverwege staat hij op tien punten. Bijna slaagt Landstede Basketbal erin het kwart te winnen, maar een grandioze driepunter in de buzzer van Karsten Tadda verhindert dit. Het kwart gaat met 19-17 naar de Oosterburen en de ruststand is 26-44.
Na een wat roestige start lijkt er sprake te zijn van een dunkwedstrijd. Het begint met een dunk van Thies op een alley-ooppass van Brad Wanamaker, waarna Heckmann en diezelfde Thies het nog eens dunnetjes overdoen. Alleen Alex Francis is in staat daar punten tegenover te zetten: negen zelfs. Als Müller en Staiger hun telescoopvizier weer op scherp hebben staan, groeit het verschil. Het is 46-71.
In het slotkwart is de conditionele bodem bereikt aan Zwolse zijde. Als je op de toppen van je kunnen speelt, houdt het eens op. De Germanen geven even echt gas. Er volgt een 0-20 run. Tot opluchting van het publiek schiet na zeseneenhalve minuut Lenno Witteveen met een gave driepunter de nul van het bord. Het lukt The Hammers de score onder de 100 te houden. De laatste driepunter van Grant Gibbs valt na het eindsignaal.
PUNTEN:
Alex Francis 19; Grant Gibbs en Tyson Hinz 7; Lenno Witteveen en Steve McWhorter 6; Jessey Voorn 4; Torben Tönjann 3; Craig Osaikhwuwuomwan 2.


Tekst: Remco van Vliet

Kijk 
hier de persconferentie na afloop met Herman van den Belt en Andrea Trinchieri.  

Landstede niet opgewassen tegen Bamberg
Gepubliceerd op zaterdag 19 september 2015 om 20:28
“Dit niveau komen wij in de competitie niet tegen en kunnen wij ook in de training niet nabootsen als wij vijf tegen vijf spelen. Het is echter wel een goede leerschool voor ons.” Het zijn de woorden van Landstede Basketbal-coach Herman van den Belt, kort na het duel tegen Brose Baskets Bamberg. De Zwollenaren verloren zaterdag tijdens de openingswedstrijd van het tweedaagse Landstede Brose Tournament met duidelijke cijfers: 54-96.
Voor Van den Belt kwam de riante nederlaag tegen de Duitse landskampioen niet als een verrassing. “Deze wedstrijd bevestigt nog maar eens dat er ook op een ander niveau wordt gebasketbald. Dat wisten wij natuurlijk al wel, maar nu hebben we het ook aan den lijve ondervonden”, stelt de Landstede-coach, die verder liet weten dat hij voor de zomer met bewondering heeft gekeken naar de finaleduels om de Duitse nationale titel tussen Bayern München en Brose Baskets Bamberg. “Dat waren voor ons fantastische wedstrijden om naar te kijken. En nu, een paar maanden later, hebben wij tegen de kampioen van Duitsland gespeeld.”
Bamberg-coach Andrea Trinchieri keek na afloop logischerwijs met een andere bril terug op de wedstrijd, maar ook hij was louter positief. “In de aanloop naar de start van de competitie was dit voor ons een goede wedstrijd. We hebben alle twaalf spelers in het veld gehad. En ik denk dat Landstede Basketbal speelde naar haar mogelijkheden”, zegt Trinchieri, die bovendien zeer complimenteus sprak over de faciliteiten en de organisatie. “What a wonderful, amazing, incredible place. Ik heb in mijn team toch de nodige spelers met NBA-ervaring en zij en ik vinden dit een prachtige zaal om in te spelen. Ik wil iedereen binnen de organisatie dan ook feliciteren met deze echt geweldige sporthal.”
Herman van den Belt kon zich op zijn beurt goed vinden in de lovende woorden van Trinchieri, maar omschreef tot slot toch nog even het grote krachtsverschil tussen beide ploegen. “Zij zijn gewoon langer, groter en sterker. Daarnaast liggen hun ambities ook veel hoger. Voor ons was het echter goed om dit duel te spelen en wij hebben gelukkig nog een paar weken tot de start van de competitie”, aldus Van den Belt, die zondag om 13.00 uur met zijn ploeg aantreedt tegen de verliezer van de confrontatie tussen het Turkse Banvit Basketbol Kulübü en het Duitse Fraport Skyliners. De winnaar daarentegen neemt het zondag om 16.00 uur, in de finale van het internationale basketbaltoernooi, op tegen Brose Baskets. Kaarten voor de tweede dag zijn nog te verkrijgen via www.landstedebasketbal.nl en aan de kassa van het Landstede Sportcentrum.

‘Duel tegen Brose Baskets prachtig affiche’
Gepubliceerd op maandag 14 september 2015 om 16:39
Landstede Basketbal staat aan de vooravond van het Landstede Brose Tournament. Het internationale basketbaltoernooi barst zaterdag 19 september om 16.30 uur los met de confrontatie tussen thuisploeg Landstede Basketbal en Brose Baskets Bamberg, de kampioen van Duitsland. “Het is echt uniek dat een Europese topploeg als Bamberg hier in Zwolle komt spelen. Voor dit soort wedstrijden doe je het allemaal en dat merk je ook aan de spelers”, vertelt Landstede-coach Herman van den Belt.
Bij het zien van de spelersnamen van Brose Baskets Bamberg beginnen bij Van den Belt zijn ogen direct te glinsteren. “Dit is ongelofelijk, een geweldige selectie”, stelt de oefenmeester, die geen enkele ‘koekenbakker’ op de lijst met namen kan vinden. “Zij beschikken over een groot aantal internationals, die in de afgelopen jaren ook allemaal de nodige Europacup-duels hebben gespeeld.” Spelers waar Van den Belt in het bijzonder naar uitkijkt zijn onder meer Brad Wanamaker en Daniel Theis. “Dat zijn absolute topspelers.” Maar als de coach van Landstede Basketbal nog even verder kijkt, dan komt hij nog veel meer grote namen tegen. Landstede Basketbal tegen Brose Baskets Bamberg kan dan ook zeker worden vergeleken met bijvoorbeeld PEC Zwolle - Bayern München.
“Het toernooi is voor ons een mooie kans om tegen zo’n extreem goede tegenstander te spelen”, zegt Herman van den Belt, die met zijn ploeg volop in de voorbereiding zit op de competitie. “Ik heb geen idee waar we nu staan. De kans is groot dat Bamberg ons zaterdag laat zien waar wij aan moeten werken. Wij zullen onze huid in ieder geval zo duur mogelijk verkopen.” Naast de kampioen van Duitsland nemen er zaterdag en zondag nog twee Europese topploegen deel aan het Landstede Brose Tournament, te weten: het Turkse Banvit Basketbol Kulübü en Fraport Skyliners uit Duitsland. “Dat zijn ook Europese topploegen. De Turken bereikten het afgelopen seizoen zelfs de halve finale van de Eurocup. Dat zegt denk ik voldoende”, aldus Van den Belt, die het toernooi niet wil vergelijken met de Basketball Days, het internationale toernooi dat in 2011 en 2012 werd gewonnen door de Zwollenaren. “Dit zijn ploegen van een ander kaliber.”
Het Landstede Brose Tournament begint zaterdag 19 september om 16.30 uur. Dan presenteert Landstede Basketbal zich aan het thuispubliek tegen de Duitse topploeg én landskampioen Brose Baskets Bamberg. Om 19.30 uur start de confrontatie tussen het Turkse Banvit Basketbol Kulübü en het Duitse Fraport Skyliners. Het toernooi wordt op zondag 20 september om 13.00 uur hervat. Dan spelen de twee verliezers van de eerste dag tegen elkaar om de derde plaats. De finale begint zondag om 16.00 uur. Tickets zijn online te koop via de website van het Landstede Sportcentrum.


Ook nog Nieuws van Landstede Zwolle (op Sportiefzwolle.nl):

Landstede neemt afscheid van Francis
Gepubliceerd op zondag 20 september 2015 om 20:36
Landstede Basketbal neemt per direct afscheid van Alex Francis. De 24-jarige Amerikaan werd in de zomer aangetrokken als de opvolger van Joe Burton, maar zal dus geen competitieduel voor de Zwolse eredivisionist in actie komen. De clubleiding van Landstede Basketbal bedankt de 1.98 meter aanvaller voor zijn inzet in de afgelopen periode en wenst hem veel succes in zijn verdere carrière. Landstede Basketbal gaat zo snel mogelijk op zoek naar een vervanger voor Francis.




Landstede Basketbal blijft lang bij

Landstede Basketbal blijft lang bij
zondag 20 september 2015
Landstede Basketbal kan lang strijd leveren, maar in het slotkwart laat het Turkse Banvit Basketbol het verschil in begroting duidelijk tot uiting komen. Met 92-75 winnen de Turken uiteindelijk afgetekend van The Hammers. Maandag mogen de Zwollenaren opnieuw proberen of David Goliath kan verrassen.
Altunbey opent de score, maar de Zwollenaren kunnen er vandaag veel langer een wedstrijd van maken. Jessey Voorn ziet zijn eerste schotpoging geblockt, maar in dezelfde aanval revancheert hij zich met een bommetje. 3-2. Als even later Grant Gibbs met een sublieme assist Steve McWhorter vindt, zijn de twee Zwolse uitblinkers van vandaag genoemd. The Hammers hebben een run die leidt van 7-10 naar 17-13. Even lijkt Dominique Johnson met een driepunter het kaarsje uit te blazen, maar Grand Gibbs schiet van ver raak.

De Zwolse Amerikaan heeft ook vandaag wat pech met de schotklok. Gisteren schoot hij net na de buzzer een driepunter binnen, vandaag schiet hij vanaf de middenlijn een bommetje, maar ook nu is het wat te laat. Het neemt overigens niet weg dat the Hammers na een zeer aanvallend eerste kwart leiden met 26-24.

Ook het tweede kwart loopt het crescendo met de Zwollenaren. Verdedigend missen ze inside wat reboundkracht, maar aanvallend is het soms genieten. Het lijkt nu al soms op het teambasketbal van afgelopen seizoen. Eerst is het genieten van de Turkse opponent als C. Forston met een alley-oop Altunbey even lekker laat dunken. Rookie Steve McWhorter komt steeds beter in zijn spel. Hij is misschien nog wat sneller dan J.T. Tiller en heeft zijn schot prima op orde. De wat fragielere Amerikaan komt tot 23 punten en vier assists.  De rust breekt aan bij 42-40.

Na de rust blijft Landstede Basketbal in het spoor van de Turken. Bij 54-54 nemen de Turken middels een driepunter van Adrien Moerman de leiding even over. Opmerkelijk is het als dezelfde Moerman ter hoogte van de middenlijn een fout begaat om de aanval te breken en zijn hand al schuldbewiust omhoog steekt. De scheidsrechters willen er niets van weten en laten doorspelen: Steve McWhorter is zo in de gelegenheid een driepunter te schieten. Er volgt een zone van de Zwollenaren die een scoreloze periode tot gevolg heeft. Langzaam vinden vooral de Zwollenaren het netje weer. Na drie perioden leiden ze nog steeds: 64-59.

Dan is het over en sluiten. Het slotkwart gaat met maar liefst 33-11 naar de Turken. Zij kunnen het natuurlijk voor het thuisfront niet maken te verliezen van een Nederlandse opponent. Daar staan weer drie pagina's vol met de verrichtingen van Banvit. Profiterend van het gebrek aan spierkracht inside en met een hervonden driepuntsschot loopt Banvit weg van Landstede Basketbal waar de krachten gesloopt zijn.

Voor de Zwollenaren was het een geweldige mogelijkheid te spelen tegen zulke goede tegenstanders. Zoals Herman van den Belt al zei: "Na dit toernooi zijn onze jonge spelers echt niet bang meer voor speelreuzen bij Rotterdam -U24. Die pakken deze ervaring toch mee." Landstede Basketbal gaat verder met de voorbereiding op de competitie. Deze unieke ervaring neemt niemand ze meer af.

PUNTEN:
Steve McWhorter 23, Alex Francis 17, Jessey Voorn 13, Grant Gibbs 10, Torben Tönjann en Ewoud Kloos 4, Tyson Hinz en Craig Osaikhwuwuomwan 2.

Tekst: Remco van Vliet
Foto's: André Rump 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten