woensdag 23 september 2015

NBB / BASKETBALL NEDERLAND / BELANGRIJK / SAMEN / AANRADER: Loorbach dagvoorzitter Nationaal Basketball Congres; Komt Allen!

Van de NBB-site 'Basketball.nl':

Loorbach dagvoorzitter Nationaal Basketball Congres
22 september 2015 10:54:00

Jan Loorbach zal optreden als dagvoorzitter van het Nationaal Basketball Congres (NBC) op zaterdag 21 november a.s. in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Hij volgt Niels Meijer op, die vorig jaar het basketballseminar, zoals de dag toen nog heette, in goede banen leidde.

Loorbach is een bekende naam in het Nederlandse basketball. De Rotterdamse advocaat speelde als center 44 keer in het shirt van Oranje. Daarnaast bekleedde hij in de loop der jaren diverse bestuurlijke functies in de sport, zoals bestuurslid van de basketballbond, bestuurslid van NOC*NSF, Chef de Mission van de Olympische ploeg in 2000 (Sydney) en voorzitter van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (tegenwoordig Dopingautoriteit). Een aantal jaren geleden was Loorbach voorzitter van de commissie Goed Sportbestuur die in navolging van het bedrijfsleven (commissie Tabaksblatt) voor de bestuurlijke sportwereld een code opstelde met aanbevelingen.

Nog altijd is Loorbach bestuurlijk in de sport actief, o.a. als voorzitter/lid van enkele advisiescommissies van NOC*NSF (Goed Sportbestuur, toekenning topsportgelden, integratie full contact vechtsporten). Daarnaast heeft hij op verzoek van VWS zitting in een werkgroep van de Europese Unie voor Good Governement in de sport. Loorbach is verder ook nog lid van de beroepscommissie betaald voetbal van de KNVB.

Het belooft zaterdag 21 november een bijzondere dag te worden in Amsterdam met een breed scala aan basketballevenementen. Op het programma staan o.a. de Algemene Vergadering van de NBB, een voorronde van de Streetball Masters Wintertour, een interland van de Orange Angels tegen Kroatië én workshops voor bestuurders, trainers/coaches en scheidsrechters. Kortom, een dag die je als liefhebber van basketball niet wilt missen. Zorg dat jij erbij bent op 21 november a.s.!


Het Nationale Basketball Congres 2015 heeft in Jan Loorbach - basketballer en Oranje-sport-bobo pur sang - een geweldige voorzitter, die ik bij deze gelijk maar toevoeg aan mijn categorie 'Toppers in het Nederlandse Basketball (TiNBB).


Column Aart Dekker: Een Oproep...

Iedereen die mijn stukjes al geruime tijd - goed - leest, weet dat een van de thema's waarop ik altijd gehamerd heb - en dat waarschijnlijk tot de laatste letter/traan/druppel bloed/snik zal blijven doen - het belang van SAMENwerken voor het Algemene Belang was/is/zalblijven..!

2015 is een bijzonder jaar voor het Nederlandse Basketball; niet alleen vanwege Zagreb 2015 en al het moois en heilzaams dat Oranje Basketball daar heeft laten zien, de Medaille van de Orange Angels-meiden, en wellicht zo links en rechts misschien nog iets waar ik nu even niet aan denk...maar OOK omdat de NBB structureel veranderd is; de Rayons 'as we knew them' bestaan niet meer - we zijn nu met zijn allen een grote Bondsorganisatie - en ook de halfjaarlijkse ALV's zoals we die sinds jaar en dag kenden bestaan niet meer. Ervoor in de plaats is slechts een grote ALV - ingebed in een Evenement met meer onderdelen - gekomen.

Dat Event, die ALV, gaat dit jaar voor het eerst plaatsvinden op 21 November, in de Sporthallen Zuid, en heet dus Nationaal Basketball Congres.



En ik roep bij deze alvast iedereen die van zichzelf vindt dat hij of zij iets bij te dragen heeft aan het heil van het Nederlandse Basketball, daar bij aanwezig te zijn. En alle Verenigingen die vinden dat hun inbreng iets toevoegt aan het Nederlandse Basketball, in het bijzonder om zich op het ALV-onderdeel zichzelf te laten vertegenwoordigen!!

Ik heb - zeker in het recente verleden, en daarmee bedoel ik zeker de laatste 10 jaar - wanneer dat te pas kwam vaak gezegd: "De NBB, dat zijn wij Nederlandse Basketballers - en Liefhebbers - SAMEN! We moeten het SAMEN DOEN..!"
En daarbij hoort dus ook: jezelf - en het verband dat jou in het Basketball aan het hart gaat - representeren, daar waar de beslissingen worden genomen, en daar waar ons gezamenlijke verband - de Bond - zich organisatorisch/als gehele organisatie - zowel naar binnen (leden) als naar buiten (de buitenwereld)- manifesteert.

Dat hoor je dus te doen, als je denkt dat jij er binnen dat verband toe doet: jezelf of jouw groep representeren binnen het democratische proces dat een Bond (ook) is!

Doe je dat dan (toch) niet als daarvoor de gelegenheid is - op dat nieuwe NBC dus -; dan verspeel je alle recht om in het vervolg nog je mond open te trekken!!
Want veel van de verscheurende conflicten waardoor de NBB - en daarmee het Nederlandse Basketball - zolang in een glijvlucht naar beneden heeft gezeten en voor zichzelf zo'n slecht imago heeft geschapen, naar buiten en naar binnen toe, werden veroorzaakt in en rond die 'oude ALVs' en door mensen en 'verbanden en verbandjes' die daarna en buiten die ALV's om, hun mond in negatieve zin wel opentrokken en/of om zich heen schopten.

Ik heb niet de illusie dat we vanaf nu 'het allemaal en altijd' met elkaar eens zullen zijn en dat er nooit meer meningsverschillen binnen de NBB zullen voorkomen. Maar ik wil er wel voor pleiten dat we - met zijn allen - in het vervolg - meer en meer - het (tijdelijk) oneens kunnen zijn onder het motto van 'Agree to disagree', waarna die eventuele meningsverschillen na het nemen van noodzakelijke beslissingen dan vervolgens kunnen 'slijten', terwijl we toch met zijn allen een verband kunnen zijn en blijven, waarin het Algemene Belang - het belang van een steeds gezondere, steeds sterkere, steeds grotere, steeds succesvollere en steeds belangrijkere Basketball-sport in Nederland - altijd zegeviert over 'de deelbelangetjes, eigenbelangentjes en persoonlijke frustratietjes'...

Basketball hoort een Feest te zijn!

Dus heb je iets in te brengen? Kom dan op 21 November - en welk verband dan ook - naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam; en lever je inbreng daar.

Basketball is FUN!


AART DEKKER


Bovenstaande column schreef ik namens mezelf - en mezelf alleen, er is dus niet om gevraagd - door wie dan ook.
Maar de tekst komt wel uit mijn tenen; ik ben - met mijn veertig jaar Basketball-ervaring, waarvan zo'n 35 in allerlei functies en rollen, en zo'n jaar of 15-20 in allerlei verbanden gerelateerd aan de NBB (o.a. ook als vertegenwoordiger van de Verenigingen van Rayon West in ALV's) er steeds meer van overtuigd geraakt dat 'ons probleem' - daar waar wijzelf de actoren waren die deels of geheel 'ons lot' als Basketballsport bepaalden - vooral bestond uit mensen die het niet eens waren met anderen, en die problemen niet op de juiste manier en via de verkeerde kanalen aankaartten. En dat DAT dus zou moeten veranderen..!
En dat is dus de reden dat ik mij nu geroepen voelde bovenstaande oproep te doen middels deze column.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten