donderdag 24 september 2015

BASKETBALL / BIJ DE BUREN / BELGIE: Nieuwe voorzitter Scooore!League wil 12 ploegen in eerste

Niet in het minst doordat ik ieder seizoen zo'n 2-3-4 keer meeging met mijn omgekomen vriend Rob Meurs als hij bij zijn opdrachtgever BC Oostende op 'werkbezoek' ging, en hij mij bij zijn werkzaamheden voor die club regelmatig als klankbord gebruikte, raakte ik op afstand enigszins betrokken bij die Belgische club. Ik volgde ze zo goed als maar mogelijk was via de media, hoorde veel van Rob, en kon dus ook enkele keren per seizoen 'in de keuken kijken' en kwam ook in contact met een aantal mensen die daar actief waren en soms nog steeds zijn. Maar Meurs was degene die voor hen werkte - niet ik - en dus kwam er aan die werkzaamheden abrupt een einde met Rob's dood.

Maar bij mij geldt in het algemeen dat 'uit het oog' nog niet direct betekent 'ook uit het hart'; dus bleef ik de club toch net iets intensiever volgen dan andere vergelijkbare clubs in onze buurlanden. Een belangrijke speler bij BCO die ik vrijwel altijd - op een afstandje - wel zag als ik er kwam, maar waarvan ik niet kon zeggen dat ik die indertijd 'heb leren kennen' was de toenmalige voorzitter en Delhaize-topman Arthur Goethals; ik wist wie het was, heb hem hooguit enkele malen de hand geschud, maar nooit 'echt' gesproken. Ik hoorde af en toe wel wat over hoe hij daar te werkt ging, en mijn indruk was zeer positief...

Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder, en wat opvalt is dat het BCO in die tijd zeer voor de wind ging, als we tenminste kijken naar prestaties en het zich verder ontwikkelen tot 'Europese Subtopper', er werden in die vijf seizoenen nauwelijks meer Kampioenschappen gemist, en ook in de Europese Club Cupcompetities ging het steeds een beetje beter. Ik geloof dat het het vorige seizoen - of misschien een jaar eerder - zelfs het Play-in-toernooi voor de EuroLeague mocht organiseren, al kon het daar als thuisclub niet de felbegeerde plek in de eerste groepsfase niet veroveren, iets wat grote rivaal Charleroi eerder weleens lukte - maar die club had toentertijd - als ik het goed heb onthouden - wel een budget dat enkele malen groter was dan de Vlaamse concurrent ooit ter beschikking had.

Inmiddels is Delhaize onderdeel van een nieuwe club met onze eigen Albert Hein, en is Goethals bij BCO afgetreden als voorzitter. Maar hij heeft een nieuwe functie die misschien nog wel belangrijker is dan wat hij voor de West-Vlaamse club deed; hij is voorzitter geworden van de Professionele Mannenleague. Hieronder staat een van de eerste interviews met hem in die nieuwe rol dat ik kon vinden.

En wat hij daar te vertellen heeft is zeker ook voor onze eigen DBL/FEB interessant en van belang, want in een aantal opzichten zijn ze bij onze onderburen nu eenmaal wat verder dan bij ons, en kunnen 'wij' dus leren van wat er daar speelt...

Een ding komt in het artikel niet aan de orde; mijn stokpaardje dat we - en daarmee bedoel ik deze keer niet alleen Nederland, maar ook Belgie, Luxemburg, en andere aan de Noordzee grenzende landen zoals Engeland, Ierland, Schotland, Denemarken, Noorwegen, en misschien nog wat kleinere Basketball-landen in de regio mee - uiteindelijk alleen de stap naar de echte Europese Professionele Club-basketball-Top zullen kunnen maken als ook wij een Regionale Professionele League zoals bijvoorbeeld de Adriatic League en de Baltic League gaan maken... Naar zijn mening - en wellicht plannen - dienaangaande ben ik eigenlijk best benieuwd; wordt waarschijnlijk vervolgd dus...



Basketbal

Nieuwe voorzitter Scooore!League wil 12 ploegen in eerste


Arthur Goethals, de nieuwe voorzitter van de ­Scooore!League, heeft een vijftal veranderingen voor de profliga basketbal voorgesteld. Zo kocht DB Video voor drie jaar de tv-rechten en komen er 70 wedstrijden live op Sporting Telenet en VOO. Verder wil Goethals in het seizoen 2016-17 twaalf ploegen in eerste.
Naar 12 ploegen
Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de Scooore!League. Hij is, naast een succesvol ex-zakenman, ook ex-bestuurslid van het grote Racing Mechelen uit de jaren negentig en de afgelopen jaren voorzitter van Oostende. Inzake communicatie, kennis van beide landstalen en knowhow is Goethals dé man die het professionele basketbal in België een nieuw boost kan geven. De ambitie is voor 2016-17 is dan ook een Scooore!League met 12 ploegen.
Nieuw tv-contract
DB Video kocht de tv-rechten voor drie jaar. 70 wedstrijden komen live op Sporting Telenet en VOO (in Wallonië). Met Sporza is een deal voor 20 samenvattingen in de maak.
Gewijzigde competitieformule
Na de eerste speelronde met 11 ploegen werken de eerste vijf en de laatste zes een tweede ronde af. De eerste vijf met het oog op een goede uitgangspositie in de play-offs, de laatste zes voor de laatste drie tickets voor de play-offs. De beste acht spelen daarna de play-offs. In de kwartfinale geldt een best of three, in de halve finale en de finale een best of five.
Semiprofessionele refs
Met de steun van de federaties zullen er vanaf 1 november in de Scooore!League scheidsrechters op semiprofessionele basis aan het werk zijn.
Bekerfinale niet op paasmaandag
De Beker van België krijgt ook een facelift. De finale wordt voor het eerst sinds jaren niet meer op paasmaandag afgewerkt, maar wel op zaterdag 12 maart en voor het tweede opeenvolgende jaar in Vorst Nationaal. Bovendien krijgt de Belgische Cup een boost. Het feit dat er voor de kwartfinales en de halve finales een weekend wordt vrijgehouden, is ­alvast een belangrijk statement.




Originele artikel van '.nieuwsblad.be' --- Hier ---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten