maandag 17 oktober 2016

BIJ DE BUREN BELGIE DUITSLAND / VOETBAL / (GEEN) GOED VOORBEELD VOOR BASKETBALL / REFS / GOKKEN / EVEN NADENKEN:

En hoe zit dat bij ons? In Nederland, en in het Nederlandse Basketball?




Straks in provinciale en bij de jeugd alle matchen zonder scheidsrechter?






FOTO: KOEN VAN WAESBERGHE

Het gaat slecht met de scheidsrechters. Niet qua kwaliteit maar qua aantal. Het aantal refs loopt schrikbarend achteruit en de Vlaamse provincies trekken in een dossier in Het Nieuwsblad aan de alarmbel.






De daling werd vijf jaar geleden ingezet en is niet meer te stoppen. Als het zo voortgaat, worden straks provinciale matchen en alle jeugdwedstrijden zonder refs gespeeld. Afgelopen weekend vonden alleen al in Vlaams-Brabant liefst 129 van de 527 duels van provinciale ploegen en jeugdteams plaats zónder echte ref. Dat is liefst 25 procent. En dit omdat er geen ref beschikbaar was.
“Het is niet meer verantwoord”, zegt de voorzitter van het ­Arbitragebureau in Vlaams-Brabant. “We hebben 150 à 200 refs te kort om comfortabel te werken”, klinkt het ook in West-Vlaanderen.
In Antwerpen viel het aantal refs deze zomer met bijna 10 procent terug. Een van de redenen van de terugval is de sfeer rond het veld. Verbale agressie doet steeds meer refs naar een andere hobby zoeken.
Ook aan de top gevolgen
De afkalving van het scheidsrechtersbestand heeft een dieptepunt bereikt en dat kan gerust een kritiek dieptepunt genoemd worden. Wat aan de basis scheef loopt, laat zich ook aan de top voelen.
Hoe aanlokkelijk is de functie van voetbalref nog? Misschien gaf AA Gent gisteren ongevraagd het antwoord. De Buffalo’s wraken ref Alexandre Boucaut, nadat hij in de topper tegen Club Brugge geen strafschop toekende aan Gent. De ref zal geen wedstrijden van AA Gent meer fluiten.

**


Zo doen ze dat in Duitsland: spits zwaar beboet en geschorst omdat hij gokte






Voormalig Kroatisch international Ivica Olic is woensdag door de Duitse voetbalbond voor twee wedstrijden geschorst. Hij moet ook een boete van 20.000 euro betalen. De 37-jarige spits van tweedeklasser TSV 1860 München had in augustus en september online gegokt op negen matchen uit de tweede Bundesliga. Er waren geen wedstrijden van zijn eigen ploeg bij, maar toch beging Olic een inbreuk op de regels, zo meldt de DFB.



Van zijn club mag Olic eveneens een fikse geldboete verwachten. “Ook al erkent Ivica zijn fout, dit gedrag kunnen we niet aanvaarden”, zegt sportdirecteur Thomas Eichin.
In België kwamen de voorbije weken ook verschillende voetballers in opspraak wegens gokpraktijken. Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) werd ontslagen door zijn ploeg, terwijl ook Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowlegde Musona (KV Oostende) en Tuur Dierckx (Antwerp) gelinkt werden aan gokpraktijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten