zaterdag 28 april 2018

NOG EEN KANS VOOR DONAR-FANS & ANDERE NEDERLANDSE BASKETBALL-LIEFHEBBERS OM DONAR FIBA EUROPECUP PRIJZEN TE BEZORGEN

Vote for your favorite players in the FIBA Europe Cup 2017-18 Fan Awards!

FIBA Europe Cup 2017-18 Fan Vote


MUNICH (FIBA Europe Cup) - With an exciting FIBA Europe Cup campaign rolling towards its high-point, we are putting the ball in your hands with an opportunity to have your say.
Who were the top players in their respective positions? Who deserves to be crowned MVP? Did you come across a particularly interesting up-and-coming player? Which coach did the best job on the sidelines?
The floor is all yours so vote for your favorites to decide who triumphs in the Fan Awards!
Voting ends on Tuesday, May 1 at 23:59.

Ook al haalde Donar Groningen na een fantastische campagne de Finale van de Fiba EuropeCup in 2017/18 niet, er is toch nog een kans voor de Groningers op Prijzen: in de Fan Vote van Fiba kan Gestemd worden op:

Erik Braal als Coach van het Seizoen

Brandyn Curry als MVP en Beste Guard

Evan Bruinsma als Beste Forward

Gezien de aantallen Fans in Groningen, en met wat steun uit de Rest van Nederland, zou je zeggen dat ze niet kansloos moeten zijn!

Stemmen dus! En dat kan: --- Hier ---

AART DEKKER

FINALE FIBA EUROPE CUP 2018: Venezia Wint Uitwedstrijd Italiaanse Finale Eurocup van Avellino - 69-77


Sidigas Scandone Avellino v Umana Reyer Venezia - Final (Leg 1) - Highlights - FIBA Europe Cup 17-18

De voorspelling van Leon Kersten voor de Finale van de Fiba EuropeCup lijkt uit te komen. Donar Groningen werd uit de Finale gehouden door de hoogstwaarschijnlijke aanstaande Winnaar.

In onze Q&A-dubbel-column van 10 april 2018 schreef hij:
"A-Hey Aart:  Venezia is een atletisch team dat niet houdt van fysiek basketbal. Daar liggen de kansen voor Donar. Zie verder mijnvoorbeschouwing. Avellino is een minder goed team dan Venezia. Op 1e paasdag heb ik het onderlinge treffen gezien tussen Venezia en Avellino, twee hele aardige teams hoor..."

In een volledig Italiaanse Finale bleek Venezia, de Italiaans kampioen, vooral in het Tweede Kwart  rust inderdaad al sterker; het verschil werd in de tweede periode op het score-bord gezet(15-23). Alle drie de andere kwarten eindigden gelijk(25-25, 15-15 en 14-14). Daarmee kwam de eindstand op  69-77, en de uitgangspositie voor de ploeg uit Venetië riant. Met vier spelers in de dubbele cijfers - Daye (14), Watt (13), Johnson (10) en Cerella (10) - bleken de bezoekers sterk in de breedte. Bij de thuisploeg blonken waren de scores minder verdeeld met Fesenko (19) en Wells (18) als scorers.
De return is volgende week woensdag in Venetië. De winnaar volgt het Franse Nanterre op als winnaar van de EuropeCup.

Alles over de wedstrijd Avellino - Venezia op de Fiba-site   ---  Hier  ---

vrijdag 27 april 2018

NIEUWS & VIDEO / DBL NIEUWS DEN HELDER SUNS / BOYD VAN VUURST ROOKIE 2017/18 / TJOE DE PAULA STOPT

In Den Helder nieuws over de Jongste en de Oudste speler van het team:

Tjoe de Paula wordt geëerd bij zijn afscheid en Boyd van Vuurst de Vries wint alle Individuele Seizoensprijzen voor Jonge Spelers in de DBL.





Boyd van Der Vuurst Den Helder Suns 2017-2018

Gepubliceerd op 23 apr. 2018 door Kim Hermens:
**




***

AFSCHEID TJOE DE PAULA

Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur steken dat Tjoe de Paula(15 februari 1981) niet meer actief ergens op een Basketball-veld terug te zien zal zijn...zelfs niet in de Eredivisie/DBL... Hij heeft namelijk al eerder afscheid genomen van de DBL, maar bijvoorbeeld op 19 februari 2016 maakte hij zijn rentree bij Kampioen Donar Groningen, en kreeg prompt contractverlenging voor nog een seizoen. Daarna stapte hij over naar het nieuwe Den Helder Suns, waar hij nog een seizoen als team-Nestor fungeerde. Maar aan alles komt een eind, dus ook daar nam hij na de laatste wedstrijd (weer) afscheid, nu als 37-jarige.

Dat alles doet mij dan weer denken aan zijn debuut als International bij Oranje, onder Coach Maarten van Gent, in de periode dat ik zelf met Rob Meurs in de staf van het Nationale Team zat. In die tijd stonden de spelers bepaald niet in de rij voor Oranje, en van Gent is altijd een coach geweest die graag (ook) met jonge veelbelovende spelers aan de gang was. Meurs en ik, en nog wat anderen zorgden dat we alle spelers in actie hadden gezien, en ik weet nog wel wat een van mijn meest dik geschreven argumenten voor Tjoe als Neo-international was: "Maarten, Tjoe is Echt een Speler...hij Speelt Basketball!" Waarmee ik bedoelde dat Tjoe niet bang was, acties maakte en geen eenzijdige, gemaakte basketballer.

Daarnaast staat me nog een moment bij: we hadden net de voor Turkije beslissende Uitwedstrijd gespeeld in Istanbul(2003, uitslag 107-67). Het was al dagen lang een gekkenhuis om ons heen; het meest idiote was dat een jonge medewerker van het hotel ingebroken -met zijn elektronische sleutel, dat was niet zo erg bijdehand van hem- tijdens een training in de kamer van Jos Frederiks en Patrick Cortenraede en Jos Frederiks en o.a. portefeuilles had gestolen. Binnen geen tijd nadat zij dat hadden gemeld, werd die gast natuurlijk gepakt, kregen onze spelers hun spullen terug, werd hij op staande voet ontslagen en aan de politie overgeleverd. Als extra straf werd een en ander ook gemeld aan de media, stond hij met naam en foto in de kranten, met als gevolg dat we vanaf dat moment belaagd werden door televisie- en radioploegen, stond er bewaking op de gang, en probeerden journalisten onder valse voorwendselen toegang tot spelers en coaches te verkrijgen. Dat was niet het enige avontuur, in die paar dagen, maar daar gaat dit verhaal niet over; ik schrijf het alleen maar even op om de hectiek te schetsen.

Hectiek te over ook ook in de grote Basketball Arena; we waren kansloos en dat wilde het Turkse publiek weten ook. Tjoe speelde die wedstrijd (nog) niet mee, maar was erbij voor de ervaring en de trainingen. Het is niet leuk een wedstrijd zo te verliezen, dus de stemming was niet erg vrolijk. Tjoe stond redelijk stoïcijns in de kleedkamer, en ik meende iets positiefs te zeggen om hem een beetje te betrekken. Het was een Grote Wedstrijd voor de Turken, zo eentje waar ik er al veel van had gezien, en die voor mij juist het Internationale Basketball zo aantrekkelijk maken, ook al hem je hem als team natuurlijk liever anders dan zo'n veegpartij. Ik zei iets als dit: "Ja, Tjoe dit is het nu (dat Internationale Basketball)", Tjoe reageerde niet echt -niet positief, niet negatief-, maar Vincent Krieger, die net voorbij kwam en mij hoorde, interpreteerde het anders dan ik het bedoelde ("Dit is het dus...het Nederlandse Nationale Team...", en reageerde een beetje pissig "Waarom zeg je dat nou? Wil je hem demotiveren?" Nee, in tegendeel natuurlijk...

Tjoe speelde uiteindelijk -volgens de Lijst van Jacon Bergsma- zeven officiële interlands.

Maar dat ik toch wel een beetje gelijk had met mijn kwalificatie liet hij in al die jaren -vanaf 2001 tot en met 2018- in de Nederlandse Eredivisie/DBL wel zien; Tjoe de Paula is een Echte Speler, met gevoel voor het spel. Ik zie hem tenminste nog steeds graag spelen! En misschien gaat dat -op een of andere wijze- toch wel weer ergens een keer gebeuren...

En ik kan mezelf ook heel goed voorstellen dat Rookie Boyd van Vuurst de Vries blij is dat hij in zijn eerste seizoen een Speler en Persoon als Tjoe de Paula naast zich wist.


AART DEKKER




COLUMNIST AART DEKKER / PROJECT NBB / REFS/SCHEIDSRECHTERS ONTWIKKELEN / HOGE PRIORITEIT?: Basketbalscheids: Goede beslissing! met potential Michiel van Beers / VIDEO ANTIO SINTERNIKOLAAS


Basketbalscheids: Goede beslissing! met potential Michiel van Beers

🏀| Basketbalscheids: Goede beslissing!

Voor de campagne Basketbalscheids: Goede beslissing! spraken we met Michiel van Beers, die als scheidsrechter actief is binnen de potentialgroep. Deze groep is bedoeld om scheidsrechters met potentie verder te helpen met bijvoorbeeld het leiden van een wedstrijd en het verbeteren van hun 'game-management'. #Basketbalscheids #Goedebeslissing


**

Hoge Prioriteit

Vorig jaar kwam ik tot de ontdekking dat er door de NBB geen -of tenminste nauwelijks- Scheidsrechters mee konden worden gestuurd met de Nationale Jeugd Teams. Dit terwijl het 'normaal' is dat een Scheidsrechter deel uitmaakt van  'de officiële delegatie' -het team met de staf, met dus ook een Scheidsrechter. Deze moet dat wel bij Fiba te boek staan als Fiba-Scheidsrechter, maar die bleken het Nederlandse Basketball -naast Topper Antio Sinternikolaas- niet meer voorhanden...





Dit deed me terugdenken aan een ALV van de NBB -nu ergens tussen de vijf en de tien jaar geleden-waar wij -als afgevaardigden- een Arbitrage Beleidsplan aannamen. Dat Plan zag er pico bello uit; maar op de ene af andere manier triggerde dat mij wel om een vraag te stellen: ik prees de opstellers voor het perfecte plan, maar vroeg ook: "Wie dit plan tot uitvoering zouden gaan brengen?" Dat op die vraag geen helder, duidelijk en overtuigd antwoord volgde deed mij het ergste vermoeden... En kijk waar het ons gebracht heeft...

Ergens in die periode heeft er een flinke uittocht van wat oudere, ervaren Refs plaatsgevonden, en daarnaast zijn we in de belangrijkste competities van twee, naar drie scheidsen per wedstrijd gegaan, dat betekent dat er flinke verschuivingen van onder naar boven zijn geweest. En omdat het in de middelste en lagere regionen waar Bondscheidsrechters vereist zijn, die allemaal door de deelnemende clubs aan de Bond dienen te worden geleverd, was het ook in het verleden al vaak houtje-touwtjes-werk om alle wedstrijden bemand te krijgen door goede scheidsrechters... Ik sta daar inmiddels dusdanig ver vanaf, dat ik niet uit eigen ervaring mag spreken, maar als ik er her en der eens om vraag...dan zijn de antwoorden lang niet altijd bemoedigend.

En dan zou je eigenlijk ook nog eens uit moeten gaan van een in aantal en kwaliteit groeiend Bestand aan Scheidsrechters met de juist opleidingen en ervaring, omdat wij als Nederlandse Basketball nu eenmaal flinke ambities hebben, zowel kwalitatief als wat betreft omvang van de sport.

Dus ik ben heel benieuwd hoe het er met 'de Scheidsrechterij' in het Nederlandse Basketball voorstaat. Ik hoop daar de komende periode wat meer over te weten te komen.

Dus: wat gaat er goed?
En wat (nog) niet?

Reageren?
Graag!

AART DEKKER



CABARET ERIC VAN SAUERS / SHARTIE COLUMNSIST AART DEKKER / IDENTITEIT NEDERLAND EN NBB: 'Eric van Sauers Nederlandse regels'



Eric van Sauers Nederlandse regels

Gepubliceerd op 5 sep. 2017
 
Eric van Sauers is een meester-verteller. Eric van Sauers: „Dat mensen iets zien wat ze nog niet kennen van iets wat ze kennen. Dat is mijn kracht. Aan het einde van de avond heeft niemand het gevoel dat ik dingen heb verteld die ze niet Wat hij vooral miste, was de manier van denken, zegt Van Sauers. Dat hij als cabaretier iets ziet wat anderen niet zien.wisten. Maar ze hadden er of niet aan gedacht, of ze waren het vergeten.” (Interview in NRC) Solo's: Eric van Sauers is Eric van Sauers (1998) Een fijn warm mens (2001) De ware liefde (2003) Eric van Sauers liegt (2005) Smulpapen (2007) Ridder (2010) Ontroert (2015) Na het zeer succesvolle en fascinerende programma Ontroert komt van Sauers nu om met liefde het leed te delen. Komisch. Meeslepend. Urgent. Comedy recht uit het hart. Eric van Sauers staat in de theaters met 'De Lief en Leed tour' in seizoen 2017-2018 https://bunkertheaterzaken.nl/voorste...

 




WRAPUP EERSTE SEIZOEN DEN HELDER SUNS / POSITIEF!

Op de afbeelding klikken voor een groter beeld.

ACTIE AVAAZ / TEKEN PETITIE /HET BELANG VAN DE BIJ / VK ECONOMIE & ECOLOGIE: 'De bij sterft uit, dus komt er een nationaal reddingsplan voor 's lands belangrijkste bestuiver' / NATUUR / VERVUILING & VETRING MILIEU

UPDATE: Europa verbiedt inderdaad het Bijengif!
Uit Trouw(27 april 2018, 14h40), via Topics.nl:
'Europa-verbiedt-bijengif'





Achtergrond:

Teken de petitie

Over 48 uur zou de EU voor bijen dodelijke pesticides kunnen verbieden! Frankrijk, het VK, Duitsland, Nederland en 8 andere landen gaan voor stemmen. Maar we hebben nog 4 landen nodig om het verbod erdoor te krijgen. Het spant erom en elke handtekening telt. Teken nu -- in één klik -- en deel met iedereen.
Teken de petitie

Artikel Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/economie/de-bij-sterft-uit-dus-komt-er-een-nationaal-reddingsplan-voor-s-lands-belangrijkste-bestuiver~a4567117/

De bij sterft uit, dus komt er een nationaal reddingsplan voor 's lands belangrijkste bestuiver

Verschillende initiatieven moeten ervoor zorgen dat de bij zich weer thuisvoelt

Artikel

Voor de bij is een heus nationaal reddingsplan opgesteld. Om het nuttige insect te behouden, is een grotere biodiversiteit nodig. Gemeenten, boeren en tuiniers kunnen aan de slag.

Door: Pieter Hotse Smit 6 februari 2018, 18:52

Het scheelde weinig of de bijenpopulatie van Jan ter Beek was bij de laatste storm flink afgenomen. Een gespleten wilg ligt niet ver van de bijenkast van de amateurimker in Warnsveld. Dat de gepensioneerde leraar zijn schouders erover ophaalt is veelzeggend: de echte gevaren voor honingbijen komen uit een heel andere hoek, weet hij.

Zoals de varroamijt, waar Ter Beek (71) in december nog met oxaalzuur tegen moest optreden bij zijn
kasten in Eefde (twee), Warnsveld en Zutphen. Van nog veel grotere invloed is het structurele gebrek aan voeding door het achteruit hollen van de biodiversiteit. En dan is er nog het gebruik van gif waar de bij niet van houdt. Zoals chemische bestrijdingsmiddelen en neonicotinoïden, waar sommige zaden mee worden behandeld om gewasziekten te voorkomen.

Niet alleen de honingbij, ook wilde bijen zijn nauwelijks opgewassen tegen deze gevaren. Meer dan de helft van de 360 bijensoorten in Nederland staat op de rode lijst en zo'n 10 procent is al uitgestorven. Een groot probleem, want van alle insecten is de bij veruit de belangrijkste bestuiver. Valt die weg, dan verstoort dit het hele ecosysteem. Zo is meer dan 75 procent van onze voedselgewassen voor de voortplanting afhankelijk van bestuiving door insecten, bij wilde planten gaat het zelfs om 85 procent.

Natuurlijke vijanden

Tips voor in de tuin 

Bijvriendelijk tuinieren:


1. Kies voor bloemen die in verschillende maanden bloeien (zie kalender).


2. Zorg voor nestelplekken in rommelhoekjes of maak een bijenhotel voor de wilde soorten.


3. Gebruik geen giftige bestrijdingsmiddelen met imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid.


4. Koop biologische zaden en planten, die zijn niet behandeld met neonicotinoïden.


Bron: Milieu Centraal


Met deze cruciale rol in het behoud van flora en fauna, en de belangrijke functie voor de land- en tuinbouw, heeft de bij een aantal natuurlijke vijanden bijeengedreven. Onder meer het ministerie van LNV, boerenorganisatie LTO en Natuurmonumenten zetten vorige maand hun handtekening onder het bijenreddingsplan, de Nationale Bijenstrategie. Het is een verzameling landelijke initiatieven die ervoor moeten zorgen dat de bij zich weer thuis gaat voelen in Nederland. Betrokken overheden beloven nieuwe bijeninitiatieven te stimuleren.

Het vergroten van de biodiversiteit is het belangrijkste speerpunt uit het programma. Het is een oproep aan gemeenten en tuinbezitters, die steeds vaker stoeptegels verkiezen boven door bijen geliefde bloemen. Ook de boer moet af van zijn almaar monotoner wordende landschap door intensieve landbouw. Zijn akkerranden moeten weer metersbreed vol bloemen en kruiden komen te staan.

Bijen weerbaar maken

De neergang van de bij is gaande sinds de Tweede Wereldoorlog
Menno Reemer, bijenspecialist
Het helpen van imkers als Ter Beek is het derde en laatste speerpunt van het plan. Door meer kennisoverdracht onder bijvoorbeeld leden van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging - een van de veertig andere organisatie die de strategie ondertekenden - moet de honingbij 'weerbaarder' worden.

Vergeleken met de wilde bij maakt bijenspecialist Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis) zich over de honingbij nog het minste zorgen. Zijn werkgevers ondertekenden de bijenstrategie, maar Reemer tempert de verwachtingen. 'De neergang van de bij is gaande sinds de Tweede Wereldoorlog', zegt hij. 'Die trend omkeren voor 2030, zoals de bedoeling is, dat vraagt nogal wat. Er moeten daadwerkelijk dingen in het landschap gaan veranderen. En dat wordt een hele uitdaging.'
 ©
Het plan leunt zwaar op particuliere initiatieven en roept de vraag op wie daarop toezicht gaat houden. Neem de initiatieven voor meer natuurinclusieve landbouw. Die komen veelal van natuurorganisaties die daar toch al aan werken. En als boeren wél meewerken, wie houdt dan in de gaten of zij de juiste bloemen en kruiden inzaaien, niet te vaak maaien of na een tijdje het land alsnog bij hun grond trekken?

Zo bleek vorig jaar dat boeren in de gemeente Berkelland diametraal tegen de bijenbelangen ingaan door 'bermfraude'. In totaal hadden zij zo'n 100 hectare gemeentelijke berm langs hun percelen geannexeerd. Boerenorganisatie LTO participeert in tal van projecten uit het bijenplan, maar ziet voor zichzelf geen handhaversrol. 'Het belangrijkste is dat we een belofte doen', zegt Maarten Leseman van LTO. ' En dat wij onze leden wijzen op het belang van het plan en projecten doen om het in de praktijk te brengen.'

krachten bundelen

Veel mensen staan er niet bij stil dat er zoveel bijen zijn met een eigen verhaal, die hun nest in zandgrond bouwen en hun eigen voorkeursbloemen hebben
Menno Reemer, bijenspecialist
Het is volgens Reemer hoe dan ook goed dat krachten worden gebundeld, 'want het gaat helemaal mis als we niets doen'. Bij de presentatie eind januari stond geen extra zak overheidsgeld klaar, maar Reemer hoopt wel op het ministerie bij het ontwikkelen van bijenmonitoring. 'Gegevens die we nu gebruiken komen van vrijwilligers die data verzamelen, daar zit veel ruis op', zegt hij. 'Om te zien of het allemaal werkt wat in de strategie staat, zal er een gestandaardiseerde manier van meten moeten komen.'

Geen reden om af te wachten. Bezorgde burgers kunnen terecht bij een van de initiatieven uit het programma, zoals het Platform Bijvriendelijk Zeeland, Bewust Betuwe of Groene Cirkel Bijenlandschap in Zuid-Holland.

Wie in de eigen tuin een bijdrage wil leveren, hoeft dus echt niet in de voetsporen te treden van amateurimker Ter Beek. Tegels vervangen door bloemen is al een goede start. Om de tuinier een handje te helpen, maakte voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een kalender voor een bijvriendelijke tuin.


Alle beetjes helpen

Goede initiatieven, zegt Reemer, want alle beetjes helpen. 'Al is het maar om mensen een beetje meer bewust te maken dat die bijen überhaupt in tuinen kunnen leven', zegt hij. 'Veel mensen staan er niet bij stil dat er zoveel bijen zijn met een eigen verhaal, die hun nest in zandgrond bouwen en hun eigen voorkeursbloemen hebben.'

De bijen van Ter Beek hebben in Warnsveld geen klagen. In de tuin waar hij zijn kast mocht neerzetten, is het gras ingezaaid met bloemen en kruiden. 'Voor de bewoners is het ook fijn dat de kast er staat', zegt Ter Beek. 'Dankzij de bijen staat hun weiland altijd mooi in bloei.'



Hoe redden we de bij (en ons eten)? - de Volkskrant

***

Meer over de AVAAZ-actie en Petitie:

Miljarden bijen gaan dood. Maar over 48 uur zou de EU een voor bijen dodelijke pesticide volledig kunnen verbieden!
Topwetenschappers en boeren roepen de EU op dit gif te verbieden en ook een grote meerderheid van burgers is voor een verbod. Frankrijk, het VK, Duitsland, Nederland en 8 andere landen hebben aangegeven voor te gaan stemmen. Maar we hebben nog 4 andere landen nodig om dit voor elkaar te krijgen. Als Europa dit doorzet zouden we een precedent voor een wereldwijd verbod kunnen scheppen.
Het is nu echt erop of eronder en elke handtekening telt! Teken nu -- in één klik -- en deel met iedereen:

Klik voor een verbod op bijengif

Aan EU-lidstaten, alle wereldleiders en ministers van Landbouw:
"Wij roepen u op het gebruik van neonicotinoïden per direct te verbieden. De dramatische en massale bijensterfte kan onze hele voedselvoorziening in gevaar brengen. Als u nu in actie komt en maatregelen neemt zou u het uitsterven van bijen kunnen voorkomen."

Klik voor een verbod op bijengif

De omvang van bijensterfte in de VS en in de EU is alarmerend. En bijen bestuiven ons voedsel, daarom is onze hele voedselvoorziening in gevaar!

Grote chemiebedrijven lobbyen bij de EU voor uitstel. Daarom zetten Europese Avaazers zich keihard in om het verbod voor elkaar te krijgen. Ze bellen ministers, publiceren advertenties en voeren de druk op met berichten in sociale media.

We hebben de grootste petitie ooit voor bijen nodig. Sluit je nu aan -- in één klik -- en deel met iedereen: 

Klik voor een verbod op bijengif

De Avaaz-gemeenschap loopt al jaren lang voorop in de strijd voor een verbod op neonicotinoïden. Nu zijn we misschien slechts een paar dagen verwijderd van een volledig en definitief Europees verbod op dit gif. Laten we de druk daarom flink opvoeren.

Met hoopvolle groet,
Alice, Antonia, Lisa, Nick en het hele Avaaz-team

Meer informatie:
‘Neonics’ nu ook officieel gevaarlijk voor bijen (De Standaard)http://www.standaard.be/cnt/dmf20180228_03382405
Nederland stemt in met inperking neonicotinoïden (Rijksoverheid)
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/04/24/nederland-stemt-in-met-inperking-neonicotinoi...



woensdag 25 april 2018

CITAAT NRC SPORT COLUMNIST HUGO CAMPS / FEYENOORD VS. AJAX / HAKIM ZIYECH & 'DE FANS': 'Parfum van racisme'

Afb: Voetbalflitsen.nl
CITAAT(NRC SPORT, Zaterdag 21 april 2018, Column Hugo Camps):"Dat capuchonnetjes hun handtastelijkheden mogen botvieren tot aan de spelersbus om de nederlaag tegen PSV te wreken, is een dieptepunt in de geschiedenis van de club. Dat fijnproever Hakim Ziyech bejegend wordt als aartsvijand van het legioen is zorgwekkend en absurd. Hij is de grootste stilist van het team en bij uitbreiding de beste voetballer van Ajax. Amper 25 hoort hij reeds in het pantheon. Toch wordt hij door een deel van de supporters voortdurend gekleineerd met de kracht van haat.

Het grote woord moet er uit: racisme. De ondertoon van de vijandigheid die de Marokkaan week na week moet incasseren, is puur racisme. De harde kern lust zijn flegma en ontoegankelijkheid voor de polonaise niet. Dat hij zijn emoties verbergt, doet de deur helemaal dicht. Muzelman alla, maar wel oer-Hollands zijn in de feestvreugde, hoor.

Waarom zouden de laffe capuchonnetjes recht hebben op de emoties van de meest verfijnde Ajacied? Ziyech heeft bij Ajax weinig hartelijkheid mogen ondervinden. Met Abdelhak Nouri was dat anders:......"



De hele originele Column vind je --- Hier --- of:

Hugo Camps

Parfum van racisme

Het seizoen van Feyenoord is matig te noemen. Dat weet het legioen ook, maar de teleurstelling wordt weggeduwd in onvoorwaardelijke liefde. Als de Rotterdammers deze zondag de bekerfinale winnen, zal een feest losbarsten dat herinnert aan de landstitel. 
 
 
Meer Columns van Hugo Camps op NRC.nl:   ---  Hier  ---
 

PIETER DERKS OVER (SEMI-) OVERHEID, KVK & MELD MISDAAD ANONIEM / CABARET / AANRADER, WANT VOL IN DE ROOS



Hoort bij:

'aartdekker.blogspot.nl/2018/04/citaat-scoop-groene-amsterdammer'

CITAAT / SCOOP GROENE AMSTERDAMMER / M. MISDAAD ANONIEM / COLUMNIST AART DEKKER: 'Onderzoek: De handel in anonieme misdaadtips Achter de blauwe poort' / ONBETROUWBARE/MISLEIDENDE OVERHEID / SLEEPWET VS. KLIKLIJN /


CITAAT(Groene Amsterdammer, verschenen in nr. 16 , 'Achter de blauwe poort'):
"...Bovendien is die informatie niet betrouwbaar, het is soms ook de verkoop van geruchten. ‘Alle anonieme informatie van M. is ongecontroleerde informatie’, zegt docent Sven Brinkhoff van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij promoveerde in 2014 op ‘Startinformatie in het strafproces’, en zijn belangrijkste conclusie was dat die informatie steeds schimmiger aan het worden is. Zeker de deugdelijkheid van een melding bij Meld Misdaad Anoniem is dubieus. ‘De mogelijkheid bestaat immers dat de beller al dan niet bewust onware informatie doorgeeft.’ Bijvoorbeeld die buurman waar je laatst ruzie mee had, of een wraakzuchtige ex. ‘Een melder kan om wat voor een reden dan ook iemand een hak willen zetten en daarom valse informatie doorgeven.’

Maar ook de politie zelf kan bellen als een onderzoek vastloopt, volgens Brinkhoff. Door de nieuwe tip kan de officier van justitie wellicht wél overgaan tot die huiszoeking. ‘Het is niet te achterhalen.’ Anoniem blijft anoniem, tenzij de melder zichzelf meldt. In november 2015 belde officier van justitie Lucas van Delft met Meld Misdaad Anoniem, bekende hij later in een interview met NRC Handelsblad. Onder valse naam meldde hij dat aanklager Van Delft, hijzelf dus, uit de weg zou worden geruimd. Met hulp van de overheid dook Van Delft met zijn gezin onder. Later bleek dus voor niets. De valse melding kwam voort, zei Van Delft later, uit overspannenheid.

Ook criminelen zélf kunnen bellen naar de kliklijn, bijvoorbeeld om een wietplantage van de concurrent te laten verdwijnen. ‘Informatie is informatie’, zegt directeur Visser van M. ‘Daar kun je op verschillende manieren tegenaan kijken. Wat ik vaak hoor is: dan komt het maar van een crimineel, maar we hebben wel die informatie.’

Het is namelijk niet te achterhalen wie er meldt en waarom..."

&

"Wie beschermt degene over wie anoniem wordt gemeld? In maart 2010 zei Ybo Buruma, destijds nog hoogleraar strafrecht, daarover op het platform Mr. voor juristen: ‘Wij hebben inmiddels een systeem ingebouwd waarin lasteraars meer worden beschermd en geloofd dan onschuldige mensen die eigenlijk zichzelf moeten vrijpleiten. Vroeger beschermde het recht ons tegen valse aangiften, maar die tijd is helaas voorbij.’ Ik heb Buruma, die nu raadsheer is bij de Hoge Raad, tevergeefs benaderd voor dit artikel."

**

Medium hh 49270925
Afb. overgenomen van van de Groene.nl, © Mark Adams / Millennium / HH
Eerlijk gezegd vond ik het -op het eerste gehoor- best wel een Scoop van de Groene Amsterdammer, wat zeg ik? Een SCOOP! En het nieuws werd ook best groot gebracht -tenminste via de Kanalen van de NPO; hoe het daarbuiten werd opgepakt weet ik eerlijk gezegd niet helemaal....

Maar het doofde ook binnen korte tijd weer zo goed als helemaal uit, dus waarschijnlijk bereikte het niet echt de andere Massa-media, of het publiek vond het niet de moeite waard... En precies dat vind ik -in een tijd waarin een meerderheid tegen de Sleepwet stemde; waarop het kabinet Flutte-III de inmiddels aan het pluche gewende achterwerken afveegde met biljetten waarop de stemmen waren uitgebrachte, en dat was precies wat iedereen verwachtte, dus waarom zou je je er nog druk over maken? "De Politiek trekt zich toch niets van ons aan..!" Dat effect misschien?

Ik leefde in de veronderstelling dat de Kliklijn 'Meldt Misdaad Anoniem' 100% Overheid was,
tenminste de communicatie erover gaf mij die indruk...

Welk beeld had jij erbij? Was dat anders dan het mijne?

Hoever zat ik ernaast!

Maar de Overheid financiert de lijn wel grotendeels, en heeft volgens mij niets gedaan om ons duidelijk te maken dat het een private onderneming was, die met de aangeleverde tips kon doen wat zij wil. Zoals verkopen dus...

In de beperkte campagne voor het Referendum over de Sleepwet, zag ik nauwelijks onafhankelijke mensen die 'Voor' waren; die paar zogenaamde 'deskundigen' die argumenten aandroegen voor 'Voor' leken mij niet erg onafhankelijk, en hadden eigenlijk maar een argument dat ze in verschillende vorm steeds opnieuw naar voren brachten -naast natuurlijk de 'Angstkaart' die ook standaard gespeeld wordt- 'Onze Overheid is Betrouwbaar...dus nette mensen hebben niets te vrezen'. Belachelijk, naïef, en relatief gemakkelijk te weerleggen; we hebben nota bene een 'mp' - Mark 'Flutte' Rutte, die van LIEGEN zijn meest geliefde sport heeft gemaakt. En als de Baas al overal over liegt, wat kan je dan verwachten van zijn ondergeschikten? Dat zien we nu alweer als het over de 'Niet bestaande Memo's' gaat, die natuurlijk wel bestaan...ze liegen, Liegen en LIEGEN er lekker op los...

Kijk, van Facebook en Google weet ik waar ze hun geld mee verdienen, en al sluit ik niet uit dat er daar onoorbare dingen gebeuren waar ook ik geen idee van heb; ik had het kunnen verwachten, en moet dus voorzichtig zijn met wat ik deel & mail.


Maar nu blijkt er een door de Overheid gelegitimeerde, en gebruikte Kliklijn te bestaan die juist op zo'n gevoelig gebied 'gewoon handelt' in wat Goedgelovige Burgers aanleveren!?!

Het wordt ineens stukken duidelijker hoe het mogelijk is dat in een land als Nederland, anno 2018 steeds opnieuw blijkt dat er mensen langdurig onschuldig vast kunnen blijken te zitten; want dat ook Politie, OM en de Rechterlijke Macht er regelmatig een potje van maken was mij -en ik denk eenieder die de ogen open had en het verstand gebruikte- ook al een tijd steeds meer duidelijk.


Het is een zootje in Nederland, en veel te weinig mensen maken zich er druk om...en dat is toch wel een tikkeltje onrustbarend....

Lees het verhaal over het Onderzoek dat de Groene Amsterdammer met steun van Fonds 187 deed, en laat het eens goed doordringen wat dit beteken...even nadenken dus.

AART DEKKER 

*

Berichtgeving over het onthullende artikel in 'de Groene':

Parool: 'Parool.nl/amsterdam/meld-misdaad-anoniem-handelt-in-misdaadmeldingen'

BNNVARA:  'Kassa.bnnvara.nl/nieuws/tiplijn-meld-misdaad-anoniem-verkoopt-tips-aan-derden'

NOS: 'NOS.nl/artikel/2227902-meld-misdaad-anoniem-handelt-in-tips-om-gat-in-begroting-te-dichten

RTL-Nieuws: 'RTLnieuws.nl/nederland/meld-misdaad-anoniem-verkoopt-binnengekomen-tips'

*

Het lange artikel in de Groene, het originele artikel op de site van de Groene   ---  Hier  --- :


Onderzoek: De handel in anonieme misdaadtips

Achter de blauwe poort



Een tip van Meld Misdaad Anoniem is goud waard voor burgemeesters die zichzelf graag profileren als crimefighters. Gemeenten mogen zélf drugspanden sluiten en de kliklijn komt burgemeesters hierin tegemoet. Tegen betaling.



Duizend wietplanten midden in een woonwijk in Almere. Een ondergrondse hennepkwekerij op vier meter diepte in een pand aan de Kloosterstraat in Landgraaf. Vijf kilo cocaïne (met een straatwaarde van vijfhonderdduizend euro), plus nog een duur merkhorloge als bijvangst in een Haagse woning. Maar ook 55 xtc-pillen en twee nepvuurwapens aan de Wolphaertstraat in Rotterdam. Het is de laatste tijd allemaal door de politie opgespoord en in beslag genomen dankzij tips, anonieme tips welteverstaan die binnenkomen bij M., beter bekend als de lijn Meld Misdaad Anoniem. De lijst successen die de organisatie achter de kliklijn presenteert lijkt eindeloos. Record na record wordt geclaimd. ‘Fors meer anonieme tips over harddrugs’, aldus het Algemeen Nederlands Persbureau over 2015. ‘Recordaantal anonieme tips doorgespeeld aan de politie’, kopte NRC Handelsblad over 2016. En het Eindhovens Dagblad meldde begin dit jaar ‘een explosieve groei van anonieme tips over misdaad in Brabant’.

In het meest recente jaarverslag (2016) stelt Meld Misdaad Anoniem (M.) dat er 16.900 anonieme meldingen zijn doorgespeeld naar de politie en andere opsporingsinstanties. Dat is een stijging van drie procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dankzij alle tips, verkondigt M., zijn in 2016 ‘al 1671 verdachten aangehouden en 1135 misdrijven opgelost of voorkomen’. De kliklijn bestaat ruim veertien jaar en sindsdien, vermeldt de eigen site op een prominente plek, zijn er 174.475 meldingen binnengekomen, 92 procent daarvan is bruikbaar en daardoor zijn 20.442 aanhoudingen verricht.
Het zijn zo op het eerste gezicht indrukwekkende cijfers. Maar welke wereld zit hierachter? Ik begon een zoektocht, aanvankelijk een tikkeltje filosofisch ingestoken met de werktitel ‘Nederland Klikland’. Al snel kwam ik echter tot de onthutsende ontdekking dat een melding geld waard is. M. verkoopt meldingen. Dat gaat kort gezegd zo: iemand belt naar M. om bijvoorbeeld een hennepkwekerij aan te geven. De kliklijn beoordeelt die melding en speelt haar, als ze wordt goedgekeurd, door naar de politie. Maar óók nog naar de energieleverancier (illegaal afgetapte stroom), de verzekeraar (fraude), de Belastingdienst (zwart geld) én de gemeente. Tenminste, als zo’n dienst een abonnement heeft.

Partners, noemt M. deze partijen. Zij betalen jaarlijks een vast bedrag en zijn dan abonnee van de kliklijn. Daarbovenop rekenen gemeenten óók een afgesproken tarief af per melding. Een burgemeester uit Brabant licht anoniem toe wat hij vervolgens doet met zo’n tip over een hennepplantage. ‘Je begint met aanbellen bij zo’n woning. Als de ambtenaar gewoon mag binnenkomen is er niets aan de hand. We kunnen natuurlijk ook even bellen naar de stroomleverancier om te kijken hoe het stroompatroon loopt. Soms wordt zo’n melding alleen al bevestigd door een knipperende straatlantaarn.’

Het past precies in de trend van de burgemeester als crimefighter. Steeds vaker ontpopt de burgemeester zich als misdaadbestrijder, zeker in gebieden waar drugscriminaliteit overal voelbaar aanwezig is, waar criminelen xtc-afval dumpen in gierputten en op zoldertjes van minima wiet kweken. Als de gemeente voldoende aanknopingspunten heeft, kan ze zélf op basis van artikel 13b van de Opiumwet een pand waar drugs aanwezig zijn verzegelen. Daar heeft ze dan geen toestemming voor nodig van het Openbaar Ministerie. ‘Drugspand aan de Langeweg in het Noord-Brabantse Haaren gesloten’, meldde voorlichting trots aan de regionale site Oisterwijk Nieuws. ‘De gemeente Haaren en de politie doen er alles aan om drugscriminaliteit uit te bannen. Dat kan ze niet alleen. Daarom roept de gemeente haar inwoners op zich te melden als ze in hun omgeving een verdachte situatie zien. Dat kan via Meld Misdaad Anoniem.’

Even verderop, in Gilze en Rijen, kregen bewoners van de Irenestraat begin dit jaar een brief in de brievenbus. Op maandag 8 januari was een tip over hun buurt binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem. Drie dagen later viel de politie een woning in de straat binnen en trof 132 wietplanten aan. Het pand werd door de gemeente gesloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Anoniem melden helpt, is hier de boodschap aan omwonenden, de politie en gemeente doen heus wel iets met jullie tips.

Er wordt volop reclame gemaakte om anoniem te klikken. Elk nieuwsbericht wordt aangeklampt. Bij de Misdaadmonitor 2017 van Omroep Brabant bleek dat één op de vijf Brabanders een drugslab bij de buren niet verklikt. ‘Je verlinkt je buurman niet’, reageerde burgemeester Paul Depla van Breda subiet, ‘maar je komt op voor je eigen veiligheid als je een drugslab of hennepkwekerij in de buurt meldt.’ Een paar maanden daarvoor stuurden enkele burgemeesters in Brabant, onder meer van Boxmeer, Cuijk en Oss, een klikbrief naar hun inwoners. ‘Ziet, hoort of ruikt u iets waarvan u denkt dat het niet pluis is? Aarzel niet en maak er een melding van.’ Oud-burgemeester Jan Hamming van Heusden zei: ‘Je bent een held als je meldt.’

De stichting NL Confidential, die Meld Misdaad Anoniem exploiteert, benadrukt op de website dat ‘naamsbekendheid van M. heel belangrijk is. Wij zijn wat dat betreft blij met elke ondersteuning vanuit onze partners.’ De afdeling communicatie helpt dan ook graag verder. ‘Ons logo vermelden op een poster of flyer, een bewonersbrief verspreiden, een tekst plaatsen op een website of een bericht aan de media sturen? Laat het ons weten!’

En zo zijn op dichtgespijkerde drugspanden door heel het land, of het nou op Texel is of in het dorp Dongen, dezelfde posters te zien. ‘Drugspand gesloten’, staat er in grote zwarte letters. Daarnaast is een hennepblad getekend, en een spuit en twee pillen met een dikke rode streep erdoorheen. Maar de burger wordt vooral ook opgeroepen iets te doen. ‘Vermoedens van drugs? Bel de politie’, staat er, ‘of meld misdaad anoniem.’

De poster vermeldt het niet, maar zo’n laatstgenoemde melding staat dus in de verkoop. De kliklijn werkt volgens de eigen site samen met negentien gemeenten. Wat die samenwerking precies inhoudt blijft onduidelijk. De Groene Amsterdammer stuurde daarom naar de negentien partners een setje vragen. Het resultaat van ons onderzoek: allemaal betalen ze een vast bedrag per jaar, alleen verschillen die abonnementsgelden nogal. Hellevoetsluis rekent tweeduizend euro af, Den Helder duizend en Den Bosch twaalfhonderd. Daarnaast nemen ze allemaal meldingen af. Ook hier variëren de tarieven opvallend. Amsterdam betaalt bijvoorbeeld 47,50 euro per melding, maar Utrecht 22,50. Ook de gemeente Tilburg zit in dat lage tarief; de stad kocht in 2017 424 meldingen en betaalde er in totaal 10.125 euro voor, exclusief btw.

‘We worden nou eenmaal gedwongen op zoek te gaan naar geld’, zegt directeur Titus Visser van de stichting NL Confidential. M. krijgt jaarlijks 1,1 miljoen euro subsidie van voornamelijk het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nationale Politie. ‘Maar onze lasten liggen met een totaal van 1,6 miljoen euro hoger. De rest moeten we bij elkaar schrapen.’ De kliklijn is publiek-privaat. In 2012 stapte het Verbond van Verzekeraars, vanaf het begin een hoofdsponsor, eruit. ‘Dat leverde ons een aantal heel problematische jaren op, financieel.’

De oplossing is gevonden in ‘partners’, veelal gemeenten waarmee M. een contract sluit. ‘We zoeken partijen die ook een bijdrage willen leveren in de aanpak van criminaliteit. Dat kan de politie niet alleen, ook andere partijen zijn nodig.’ Visser noemt het belangrijk dat gemeenten een ‘eigenstandige informatiepositie’ hebben. ‘Daardoor kunnen ze vanuit hun bestuurlijke blik ook een bijdrage leveren aan de aanpak van zware criminaliteit.’ En: ‘Wij kunnen ze helpen door die informatie te geven. Dat vind ik prima.’

Die informatie wordt echter niet gegeven, maar verkocht. Bovendien is die informatie niet betrouwbaar, het is soms ook de verkoop van geruchten. ‘Alle anonieme informatie van M. is ongecontroleerde informatie’, zegt docent Sven Brinkhoff van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij promoveerde in 2014 op ‘Startinformatie in het strafproces’, en zijn belangrijkste conclusie was dat die informatie steeds schimmiger aan het worden is. Zeker de deugdelijkheid van een melding bij Meld Misdaad Anoniem is dubieus. ‘De mogelijkheid bestaat immers dat de beller al dan niet bewust onware informatie doorgeeft.’ Bijvoorbeeld die buurman waar je laatst ruzie mee had, of een wraakzuchtige ex. ‘Een melder kan om wat voor een reden dan ook iemand een hak willen zetten en daarom valse informatie doorgeven.’

Maar ook de politie zelf kan bellen als een onderzoek vastloopt, volgens Brinkhoff. Door de nieuwe tip kan de officier van justitie wellicht wél overgaan tot die huiszoeking. ‘Het is niet te achterhalen.’ Anoniem blijft anoniem, tenzij de melder zichzelf meldt. In november 2015 belde officier van justitie Lucas van Delft met Meld Misdaad Anoniem, bekende hij later in een interview met NRC Handelsblad. Onder valse naam meldde hij dat aanklager Van Delft, hijzelf dus, uit de weg zou worden geruimd. Met hulp van de overheid dook Van Delft met zijn gezin onder. Later bleek dus voor niets. De valse melding kwam voort, zei Van Delft later, uit overspannenheid.

Ook criminelen zélf kunnen bellen naar de kliklijn, bijvoorbeeld om een wietplantage van de concurrent te laten verdwijnen. ‘Informatie is informatie’, zegt directeur Visser van M. ‘Daar kun je op verschillende manieren tegenaan kijken. Wat ik vaak hoor is: dan komt het maar van een crimineel, maar we hebben wel die informatie.’

Het is namelijk niet te achterhalen wie er meldt en waarom. Het telefoontje van de melder komt terecht in een wit, vrijstaand huis achter een groot blauw hek in Hoevelaken, midden in het groen. Hier houdt de stichting NL Confidential kantoor; maar óók de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), een ander publiek-private club waar Visser directeur van is. ‘We delen samen het gebouw en wat overhead, wat personeel en mijzelf’, legt de directeur van beide stichtingen desgevraagd uit. ‘Dat is historisch zo gegroeid.’


‘Ziet, hoort of ruikt u iets waarvan u denkt dat het niet pluis is? Aarzel niet en maak er een melding van’
Zijn voorganger, Guus Wesseling, van AVc, was ook de oprichter van de kliklijn. Toen hij vijf jaar geleden vertrok, besloten de besturen van beide stichtingen opnieuw één directeur te delen. ‘Je hebt één man voor hetzelfde geld, dat is wel zo effectief.’ Visser werkt parttime (33,3 procent) voor de stichting NL Confidential, aldus de jaarrekening. De kliklijnen betalen voor die diensten vijftigduizend euro (loon- en pensioenkosten voor Visser) aan AVc. Ze delen ook een paar partners (lees: sponsors); Transport en Logistiek Nederland en de Bovag bijvoorbeeld, maar ook de Nationale Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. ‘Je zit wel een beetje in hetzelfde netwerk, maar de thematiek is heel anders’, zegt Visser.

Op hetzelfde adres, achter de blauwe poort, is sinds oktober 2016 ook Crime Stoppers International gevestigd. Het klinkt als CSI in de Hoevelaakse polder, maar de werkelijkheid is wat saaier. Het betreft een adres voor de internationale koepelorganisatie van kliklijnen. ‘Er was een postbus nodig en iemand die deze af en toe leegmaakt.’ Ruud Smulders, manager van NL Confidential, doet dat. Hij is tevens de directeur van csi. Er zijn 24 landen lid, vooral uit Latijns-Amerika (met name de Cariben). Twee Europese landen doen mee: Nederland en Moldavië. ‘Ruud levert wat hand-en-spandiensten, maar verder hebben we er weinig mee van doen.’

Achter dat blauwe hek, achter de naamloze brievenbus van csi, bevindt zich dus ook het callcenter van Meld Misdaad Anoniem. Maar de stichting NL Confidential exploiteert meer kliklijnen. Het Meldpunt Internet Discriminatie dat via internetformulieren meldingen opneemt. De Vertrouwenslijn waar overheidspersoneel bedreiging, intimidatie en geweld telefonisch kan rapporteren. En Sektesignaal. ‘Daarmee waren we laatst in het nieuws’, zegt Visser. Dat ging over Avatar, een sektarische groep te vergelijken met de Scientology Kerk. Het tv-programma De monitor legde bloot hoe zes ‘democratische scholen’ voor basis- en voortgezet onderwijs worden bestuurd door Avatar-wizards en dáár gaat Sektesignaal nu uitgebreid onderzoek naar doen.

Maar de core business achter het blauwe hek in Hoevelaken is en blijft, benadrukt Visser, Meld Misdaad Anoniem. Telefoontjes die daar binnenkomen worden door medewerkers beoordeeld. ‘Op zich al merkwaardig’, reageert docent strafrecht Sven Brinkhoff, ‘dat mogelijk strafrechtelijke informatie door een burger en niet door de politie wordt getoetst.’ Die ‘gewone’ burger in het callcenter heeft geen opsporingstaak, benadrukt hij. En ook die ambtenaar bij de gemeente niet, die nu rechtstreeks met een anonieme tip aan de slag kan gaan.

Van de kleine vijftigduizend belletjes die M. jaarlijks krijgt, valt zo’n twee derde al af tijdens de eerste controle in Hoevelaken, zegt Visser. ‘We proberen een zo goed mogelijk oordeel te vellen. Het zijn echt geen hit-and-run-gesprekken die we voeren. Ze duren twintig minuten tot een half uur waarin de medewerkers een zo goed mogelijk beeld proberen te krijgen. Drie vragen staan centraal. Is het verhaal geloofwaardig? Is de informatie betrouwbaar? Kan ik de beller anoniem houden?’
De 16.900 meldingen die wel worden doorgespeeld naar de politie (en eventueel ook naar gemeenten, douane, de Belastingdienst, netbeheerders en verzekeraars) zijn slechts een ‘indicatie’, volgens Visser. ‘Het is startinformatie voor de politie. Of als je al onderzoek doet een stukje van de puzzel. Zodat je denkt: hé verrek, maar dit is leuk! Maar de politie moet er altijd zorgvuldig mee omgaan.’
En dat gaat niet altijd goed. Op dinsdag 22 maart 2011 werd Said door een arrestatieteam tegen de grond gedrukt, midden op de dag en vlak bij zijn huis. Hij zou een aanslag op pvv-voorman Geert Wilders aan het voorbereiden zijn. De student werd gearresteerd en verhoord. De politie doorzocht zijn huis en nam zijn telefoon en computer in beslag. Er werd niets gevonden, Said werd de volgende dag vrijgelaten. De jongen, zegt zijn advocaat Nadine Plaisier, had er behoorlijk last van. ‘Hij is midden op straat zeer hardhandig gearresteerd. Dat doet wat met je. Bovendien was hij bang dat alle buren nu dachten dat hij een grote crimineel was.’

De officier van justitie gaf opdracht tot de arrestatie op basis van één tip – die kwam een dag eerder binnen bij Meld Misdaad Anoniem en luidde: ‘Een man van ongeveer 28 jaar, opgeleid aan de Hogeschool (Rechten) in Rotterdam, is zorgwekkend geradicaliseerd.’ Al was aan zijn uiterlijk volgens de melder weinig veranderd. Hij had zich, aldus de anonieme tip, aangesloten bij een groepering die hem wapens gaf. ‘Mogelijk een snipergeweer. Met dit wapen wil de groepering een aanslag plegen op de heer Wilders.’ Een aanleiding voor de melding was niet bekend.

Het Haagse Gerechtshof stelde vijf jaar later in een uitspraak dat de politie hem ten onrechte op basis van één anonieme melding had aangehouden. In urgente gevallen (bijvoorbeeld bij een terroristische aanslag) mag dat wel, maar in deze zaak was daar geen sprake van. Als er zoveel spoed was, waarom arresteerde de politie Said dan pas een dag ná de tip? In de anonieme melding, benadrukte het hof, waren weinig aanwijzingen voor de vermeende radicalisering te vinden. Bovendien was onbekend hoe de beller aan de informatie kwam. Het duurde vijf jaar voor Said in het gelijk werd gesteld. ‘Nooit zijn er excuses gekomen van de politie’, zegt zijn advocaat.

Toen Meld Misdaad Anoniem in 2003 werd opgericht was er nog wel eens kritiek te horen in de media, maar dat geluid verstomde snel. Emeritus hoogleraar Elisabeth Lissenberg kraakte als een van de laatsten in de wetenschap in 2008 de kliklijn, tijdens haar afscheidsrede aan de Universiteit van Amsterdam (Klokkenluiders en verklikkers). ‘Geheim is ook oncontroleerbaar! De stelselmatige nadruk op het belang van veiligheid en op relatief ongrijpbare fenomenen als georganiseerde criminaliteit en terrorisme heeft het taboe op klikken in hoog tempo ondergraven.’ En: ‘Geheime tips wakkeren het onderlinge wantrouwen aan, terwijl integriteit gebaat is bij vertrouwen.’ Tien jaar later is haar mening niet veranderd. ‘Ik ben erg voor openheid en transparantie. Er is weinig zicht op wie en wat klikt.’

Wie beschermt degene over wie anoniem wordt gemeld? In maart 2010 zei Ybo Buruma, destijds nog hoogleraar strafrecht, daarover op het platform Mr. voor juristen: ‘Wij hebben inmiddels een systeem ingebouwd waarin lasteraars meer worden beschermd en geloofd dan onschuldige mensen die eigenlijk zichzelf moeten vrijpleiten. Vroeger beschermde het recht ons tegen valse aangiften, maar die tijd is helaas voorbij.’ Ik heb Buruma, die nu raadsheer is bij de Hoge Raad, tevergeefs benaderd voor dit artikel.

De stichting NL Confidential heeft een raad van toezicht. Daarin zetelen de voorzitter van MKB Nederland, de directeur van Koninklijke Horeca Nederland, de korpsleiding van de Nationale Politie en twee hoge ambtenaren (van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken). Alle toezichthouders richten zich op het bestrijden van misdaad, er is in het profiel weinig oog voor de privacy van de burger over wie wordt gemeld. ‘Ik denk niet dat er veel misgaat’, zegt directeur Visser. ‘Alle partijen aan wie wij leveren moeten zich aan de privacywetgeving houden, dat staat contractmatig vast.’ Op de vraag of zo’n melding niet in een systeem bij een gemeente terechtkomt antwoordt hij: ‘Nee, die wordt geverifieerd en daarna meteen weggegooid. Daar zijn natuurlijk allemaal regels voor.’

De Groene vroeg alle gemeenten hoe lang ze de meldingen (let wel: mogelijk onbetrouwbare geruchten) bewaren. De uitkomsten verschilden verrassend. ‘Drie maanden’, meldt de voorlichter van Waalwijk, ‘met de gedachte dat na drie maanden de informatie al weer verouderd is.’ Eindhoven houdt de meldingen twee jaar vast. Den Bosch meldt dat de stad tips, die niet zijn gecontroleerd, vijf jaar bewaart. ‘De gemeente pakt deze meldingen indien mogelijk – samen met de politie – snel en zichtbaar op.’ Tilburg en Utrecht houden eenzelfde bewaartermijn van vijf jaar aan. De Rotterdamse woordvoerder houdt een slag om de arm: ‘Meldingen worden niet langer dan noodzakelijk bewaard.’
Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden, ziet risico’s in de verkoop van meldingen. ‘Er kunnen perverse prikkels ontstaan om het product zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daardoor bestaat het risico dat wat minder wordt gelet op bepaalde waarborgen, zoals een maximale bewaartermijn van drie maanden. Want dat is dan toch commercieel wat minder interessant.’ De verkoop van de anonieme tips ‘verrasst’ hem. ‘Je zou meer transparantie mogen verwachten over dit soort arrangementen, bijvoorbeeld op de website van het meldpunt. Nu moet een journalist er met moeite achter komen hoe het zit. Dat wekt geen vertrouwen.’

Uit de jaarrekening, die ik bij de stichting zelf moest opvragen, blijkt dat de contracten met partners, en dan vooral met de gemeenten, een steeds fundamenteler deel van de inkomsten vormen. En die pot blijft groeien. In 2015 leverden de contracten 397.000 euro op; een jaar later komt daar bijna een ton bij: 496.000 euro. De jaarrekening over 2017 is er nog niet, maar in dat jaar is er een fors aantal gemeenten als partner bij gekomen. ‘We zijn er niet om geld te verdienen’, aldus directeur Visser. ‘We proberen zo financieel stabieler te worden zodat we onze diensten kunnen blijven leveren.’
Maar wat hebben gemeenten aan informatie over een mogelijke wietkwekerij die de politie ook al heeft? ‘Ze kunnen hun ambtenaren een extra brandcontrole laten doen, of eens even kijken of de bouwvergunning nog wel in orde is’, zegt Visser. ‘Als het een horecagelegenheid is kunnen ze een extra controle doen op de horecavergunning. Gemeenten kunnen heel veel meer doen dan alleen met blauw licht de voordeur inslaan. Ze hebben ook veel instrumenten in het kader van zand in de criminele machines gooien.’


‘Een melder kan om wat voor een reden dan ook iemand een hak willen zetten en daarom valse informatie doorgeven’
Het is wéér een middeltje in de strijd tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’, verzucht Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is een gevecht tegen een pleonasme. ‘Want alle criminaliteit is ondermijnend. Het is een frame bedacht door beleidsmakers. Men schuwt geen middel om deze zogeheten ondermijnende criminaliteit aan te pakken.’ Hij wijst erop dat de criminaliteitscijfers juist dalen. Het aantal door de politie geregistreerde misdrijven daalde tussen 2012 en 2017 met dertig procent (van 4,9 miljoen naar 3,8 miljoen), volgens de veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ‘En toch zie je allerlei particuliere en private initiatieven ontstaan om de criminaliteit terug te dringen.’

Gemeenten spelen daarbij een grote rol. ‘Burgemeesters doen allerlei zaken die te maken hebben met het bestrijden van misdaad. Sommige manifesteren zich enorm’, zegt Brouwer. Voor die burgemeesters is een anonieme tip goud waard. ‘Er is een commercieel verhaal: de pot van Meld Misdaad Anoniem moet worden gevuld. Maar die burgemeesters, die kunnen met zo’n tip buiten het strafrecht om opereren.’ Ze maken gebruik van het bestuursrecht. En dat werkt anders, vaker in het voordeel van de burgemeester dan in het strafrecht. ‘Het strafrecht kent een systeem van waarborgen, dat wordt zo omzeild. Een burgemeester is geen jurist.’

Gitte Stevens, advocate van onder andere motorclub Bandidos, herkent het beeld. Het drugsbeleid in het bestuursrecht gaat over ‘stenen’, zegt ze. Zijn er drugs in het huis? Dus niet: zijn die drugs van de persoon die erin woont. ‘Ik had een cliënt die drie maanden uit zijn huis werd gezet omdat iemand die op bezoek was drugs en een wapen bij zich had. Mijn onwetende cliënt is niet strafrechtelijk vervolgd, maar moest wel zijn huis uit, via het bestuursrecht.’ Docent strafrecht Brinkhoff: ‘Wie weet belt een ambtenaar van de gemeente naar het meldpunt omdat de bestuurders van een café af willen? Het valt niet uit te sluiten en een burger is niet in staat de anonieme informatie te controleren.’

Begin deze maand berichtte het onderzoeksprogramma Reporter Radio over hoe gemeenten steeds verder de grenzen opzoeken bij het bestrijden van misdaad. Jaarlijks worden meer dan duizend mensen uit hun woning gezet vanwege de vondst van cannabis. ‘In de strijd tegen hennepplantages zijn de bevoegdheden zo uitgebreid dat het lijkt alsof hij op de stoel van de rechter zit’, meldde het programma. ‘Maar die fluit hem nu terug.’ Het betreft hier vooral huisuitzettingen op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Een burgemeester kan op grond van deze wet iemand uit zijn huis zetten als er meer dan vijf wietplanten worden aangetroffen. Ook al is het voor eigen gebruik.

Michelle Bruijn promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op onder meer artikel 13b en onderzocht 217 rechterlijke uitspraken: de rechter keurde dertig procent van alle huisuitzettingen af, zo bleek. ‘En dan moet je bedenken dat de meeste mensen niet naar de rechter gaan omdat dit te veel geld kost.’ Volgens Bruijn is Meld Misdaad Anoniem de meest voorkomende tipgever.

En daar kan sinds kort ook via een digitaal formulier worden gemeld. Privacy & Identity Lab onderzocht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum de haalbaarheid van het digitaal klikken. De conclusie luidde in 2014: ‘Een technisch voldoende veilige inrichting van een anoniem internetmeldpunt is bepaald geen sinecure.’ Toch ging Meld Misdaad Anoniem kort erop ook digitaal.

‘Iedere melding heeft een goed onderzoek nodig’, zegt ict-deskundige Brenno de Winter. ‘Een melding die je online doet is lastiger te verifiëren. Je mist een persoonlijk gesprek met iemand: een niet-pluis-gevoel.’ Visser zegt dit te ondervangen door ‘intelligente formulieren’ die ‘op basis van bepaalde woorden’ doorleiden ‘naar specifieke vragen’. De Winter: ‘Ik zou graag de kunstmatige intelligentie aan het werk zien die dat nu mogelijk maakt. Meestal is een slim formulier niet veel meer dan een goed uitgewerkte standaard.’

Buiten het digitaal melden om stelde het rapport van Privacy & Identity Lab nog iets aan de kaak. Het oorspronkelijke doel van de kliklijn was het opsporen van misdrijven die anders onbekend zouden blijven – omdat mensen bijvoorbeeld uit angst niet naar de politie durven te stappen. Maar er is, aldus de onderzoekers, een groot risico dat de gegevens in een databank bij de politie voor andere doeleinden worden gebruikt. M. speelt daarbij óók informatie door naar publieke en private partners, concluderen de onderzoekers. ‘Het is belangrijk om terughoudend te zijn met het voeden van politiële databanken met ongecontroleerde informatie.’

Toch is NL Confidential méér gaan voeden. En juist aan meer databanken, waaronder die van gemeenten. Hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit Nijmegen: ‘Door meldingen te verkopen schiet Meld Misdaad Anoniem haar doel voorbij.’ Hij noemt het een ‘onwenselijk verdienmodel’ dat ten koste gaat van de kwaliteit. ‘Het gaat nu simpelweg om geld, en dan worden wellicht ook de wat minder betrouwbare meldingen doorgespeeld, want er is nou eenmaal een contract.’

De nog actieve strafpleiter Jan Boone, hij is al ver in de zeventig, strijdt al sinds de oprichting tegen de kliklijn. In NRC Handelsblad zei hij tien jaar geleden dat hij ‘ziek werd van de verraderscultuur’ die de lijn met zich meebrengt. Nu zegt hij: ‘De informatie is bedoeld voor opsporing, niet om te verkopen aan burgemeesters. Meld Misdaad Anoniem is de opsporing aan het vercommercialiseren, dat is volstrekt onacceptabel.’

Advocate Stevens noemt de verkoop van tips ‘stuitend’. De anonieme meldingen waren al niet te controleren, zegt ze. ‘Wie weet is het de politie zelf die een anonieme melding doet om een lichte verdenking aan te dikken? Of is er sprake van concurrentie of jaloezie? Nu blijken er ook nog eens economische belangen te spelen bij het doorspelen van die meldingen. Hoe wordt de juistheid van die meldingen gewaarborgd als geld een rol speelt?’ Haar Bredase collega Eric Thomas, onder meer advocaat van motorclub Satudarah: ‘Het gros van de informatie van Meld Misdaad Anoniem was al boterzacht, nu speelt dus ook nog een financieel belang bij het verschaffen van informatie.’

Hoe zit het dan met die mooie resultaten van Meld Misdaad Anoniem, de successen die op de site pronken: de 174.475 binnengekomen meldingen, waarvan 92 procent bruikbaar is en waardoor 20.442 aanhoudingen zijn verricht? In het rapport van Privacy & Identiy Lab wordt gesteld dat M. ‘de bruikbaarheid van de door haar doorgegeven meldingen aanzienlijk hoger inschat’ dan binnen de politiekorpsen zelf wordt gerapporteerd. Terwijl de kliklijn in 2012 zelf stelde dat 92 procent van de meldingen bruikbaar was, rapporteerde de politie dat bij 35 procent van de meldingen actie werd ondernomen, elf procent van alle meldingen heeft een bijdrage geleverd aan de opsporing. Visser reageert dat het bruikbaarheidspercentage een definitiekwestie is.

Een flinke meerderheid van de meldingen die gemeenten ontvangen is in elk geval niet te gebruiken, en wellicht onbetrouwbaar. De ambtenaren, die geen opsporingsbevoegdheden hebben, gaan daarmee aan de slag. Of de tips, vaak ook geruchten, blijven liggen in een archief. Soms wel vijf jaar lang. Visser bezweert dat het niet de bedoeling is ‘allemaal rotzooi’ te leveren. ‘We willen vooral een bijdrage leveren aan de informatiepositie van burgemeesters. Maar ik zeg er ook altijd bij: er staat geen waarheidsstempel op.’


Dit onderzoek kwam mede tot stand met steun van Fonds 1877. De naam Said is gefingeerd


Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem werd eind 2003 opgericht als de publiek-private stichting M. De grootste financiële bijdrage levert van oudsher het ministerie van Justitie (nu Justitie en Veiligheid). Daarnaast was het Verbond van Verzekeraars tot 2012 een hoofdsponsor. Toen dat er in 2012 uit stapte ging de stichting (die nu NL Confidential heet) op zoek naar nieuwe sponsors.

Sinds 2015, blijkt uit het onderzoek van De Groene Amsterdammer, verkoopt de kliklijn per melding. We hebben negentien gemeenten aangeschreven en die hebben allemaal geantwoord en bevestigd dat ze, naast een vast abonnement, een bedrag per melding betalen. De ene gemeente betaalt 22,50 euro, de andere 47,50. In een reactie zegt directeur Titus Visser: ‘We zijn ooit begonnen met een laag tarief. Om echt kostendekkend te opereren, moesten de bedragen omhoog. Nieuwe partners betalen daarom meer.’

Niet alleen gemeenten zijn partner, maar ook netbeheerders en verzekeraars. Zij waren minder geneigd vragen te beantwoorden. De voorlichter van Nationale Nederlanden stelt dat de anonieme tips worden gebruikt voor ‘fraudebestrijding en risico-inschatting’. Hij zegt dat de verzekeraar de postcodes waarover wordt gemeld, bewaart voor de duur van twee jaar. Aantallen geeft hij niet. ‘Ik schat tientallen.’

Bij de informatiedesk van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) komen jaarlijks gemiddeld 2100 tips binnen via Meld Misdaad Anoniem. ‘Voor deze meldingen is een vast bedrag vastgesteld’, aldus een voorlichter.

**
Dit artikel komt uit:



Web groene 16

Jaargang 142, Nr. 16



***

Meer 'Klik-gerelateerde' stukken van de Groene:   ---   Hier  ---

Meer 'Privacy-gerelateerde' stukken van de Groene:   ---   Hier  ---

Meer over de Overheid als Big Brother in de Groene:   ---  Hier  ---