vrijdag 23 november 2018

SHARTIE AART DEKKER / MUST-LISTEN RADIO1 / INTERVIEW BIJ DE TV-SERIE / EVEN NADENKEN: 'Bram Vermeulen doorkruist de Sahara' / AFRIKA / VLUCHTELINGEN / WIJ & 'DE ANDER'

Bram Vermeulen in de Sahara voor de nieuwe VPRO-Reisserie(Foto overgenomen van Twitter: '@bramvermeul')

Bram Vermeulen doorkruist de Sahara

Trailer Serie 'Sahara'(1m30s)




Bram Vermeulen is correspondent, documentairemaker en auteur. Vermeulen was zeven jaar lang de correspondent voor Zuidelijk Afrika voor o.a. NRC Handelsblad en het NOS Journaal. Ook was hij vijf jaar correspondent in Turkije en maakte hij de VPRO-televisieseries 'In Turkije', 'Langs de grenzen van Turkije', 'Dwars door Afrika' en 'De Trek'. Vanaf komende zondag is de nieuwe serie 'Sahara' te zien, op NPO2, waarin hij in vijf delen de gehele woestijn doorkruist. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. Pieter van der Wielen spreekt met Bram Vermeulen.

Beluister het Radio-Interview   ---  Hier  ---

Meer over de Serie 'Sahara': 'Sahara/lees/de-sahara-heeft-gewonnen'

CITAAT (uit het artikel over 'Sahara'):

"....Achter mij liggen de voetstappen van een reis door de Sahara, van Mauritanië tot aan Soedan. Van de Atlantische Oceaan tot aan de Rode Zee. Een reis die ik al heel lang wilde maken. Maar nu ik eindelijk weer thuis ben, voel ik me verslagen door de woestijn. Deze reis, deze serie heeft mij en mijn collega’s uitgeput, fysiek en mentaal. Misschien was de journalistieke ambitie te groot. Ik wilde weten wat de Europeanen allemaal uitvreten in de Sahara, de grote woestijn van Afrika, die nu onze zuidgrens is geworden.




Die woestijn is een bufferzone tussen Afrika en Europa, waar miljoenen euro’s en mankracht naartoe worden gestuurd om te voorkomen dat de grote thema’s van onze tijd de kust van de Middellandse Zee niet bereiken: migratie, terrorisme, overbevolking.

Dat idee stond goed op papier: de voormalige kolonialen keren terug naar hun voormalige koloniën. De nieuwe Scramble for Africa. Maar ruim elf maanden en vijf reizen later kom ik tot de conclusie dat de prijs van de reis te hoog was. Een regisseur haakte halverwege af. Een andere regisseur kreeg malaria en stond kotsend achter de camera.
Een van de mensen die we in Mauritanië interviewden, antislavernijactivist Biram Dah Abeid, zit nu in de gevangenis. Niet door ons, maar door de intolerantie van de dictatuur waarin hij leeft en waarin filmen soms onmogelijk bleek.


siësta

Teletubbie. Zo ging een van de onverschrokken researchers in ons team, Hassnae Bouazza, me op den duur noemen. Een van de vier figuurtjes in die BBC-serie is kennelijk net zo’n drammer als ik.......
..." 

&

 "....bureaucraten

En die Europeanen in de Sahara? Die kregen we nauwelijks te zien. De Franse militairen in Mali weigerden toestemming om hun basis te bezoeken. Het agentschap dat migranten in Niger moet stoppen, wilde evenmin interviews geven. We kwamen niet verder dan de poort. 

Wie denkt dat het lastig is om in Afrikaanse dictaturen te filmen, zou eens Europese bureaucraten in de Sahara moeten proberen. Ze zijn er, maar ze willen zich absoluut niet laten zien. Thema’s als migratie en terreur zijn leuke onderwerpen voor talkshows, maar de gevolgen van de bestrijding ervan moeten buiten beeld blijven......
..."
** 

SHARTIE AART DEKKER: Must-See-TV & Must Listen-Radio

Veel laat in de auto gezeten afgelopen week. Daardoor o.a. in Radio-1's 'Nooit meer slapen' het Preview-interview met Afrika-correspondent Bram Vermeulen gehoord over de VPRO-Reis-serie 'Sahara' die a.s. Zondag van start gaat.

Een wereld waar wij weinig over horen -Vermeulen is Afrika-correspondent voor de NPO voor Afrika, een gigantisch continent met zo'n 50 landen, en dat moet hij dan coveren vanuit het uiterste puntje van Zuid-Afrika; een onmogelijkheid natuurlijk- maar waar heel veel van de Hot-topics van dit moment zich afspelen - Migratie, Vluchtelingen, Klimaat, Oorlogen, Bevolkings-explosie, Islam vs. Christendom, etc, etc.

Iedereen die de eigen meningsvorming serieus neemt zou dus kennis moeten nemen van de totaal andere wereld dan de onze, hoe men daar tegen de werkelijkheid aankijkt, wat onze rol eigenlijk is in het ontstaan, voortduren en de ontwikkeling van al die Politieke Thema's van vandaag de dag, en of er -en zo ja, welke dan- oplossingen zijn voor al die problemen...

Vermeulen vertelde fascinerende dingen in dit interview van een uur lang.

Een Aanrader dus!
AART DEKKER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten