maandag 26 november 2018

AART DEKKER / VERSLAG DBL / DUTCH WINDMILLS VS. FEYENOORD: Dutch Windmills kan verliezende reeks niet stoppen, opmars Feyenoord zet door / BASKETBALL LEAGUE / DORDRECHT-ROTTERDAM /

Het gemis van Alec Wintering lijkt bij Dutch Windmills meer en meer door te wegen. Wintering op de foto in actie tegen Robert Krabbendam in zijn beste wedstrijd uit bij Feyenoord Basketball Rotterdam (Foto overgenomen van de DBL-site, aldaar veel meer foto's)
Niet alleen was er in de stand van de DBL voor deze wedstrijd een flink verschil tussen Dutch Windmills Dordrecht(5W:4L) en Feyenoord Basketball Rotterdam(3W:8L), Windmills startte zijn reeks van vijf winstwedstrijden uit in Rotterdam met een forse 60-77 uitslag. Toch is er sindsdien heel wat veranderd, waardoor de wedstrijd van zondag belangrijker was dan je op het eerste gezicht zou zeggen, en dat belang zat hem vooral in de manier waarop de winstwedstrijden (van in ieder geval de Dordtenaren) werden gespeeld. Wat ook een aanzienlijke rol speelde; de veranderingen in de teamsamenstellingen van beide teams. Waar Dutch Windmills de in de uitwedstrijd uitstekend spelende Alec Wintering kwijtraakte en verving door de eerder nog niet speelgerechtigde Roel van Overbeek, verving Feyenoord een matige Lashard Anderson door een stukken positievere Sam van Dijk en voegde het onder andere de allround productieve Trevor Setty toe aan het team. Tenslotte vertekenden het wedstrijdschema en de ontwikkeling van het teambasketball het beeld; Dordrecht had vijf winbare wedstrijden op rij en won ze alle vijf en zit nu in een heel zwaar deel van het schema, Rotterdam startte de competitie terwijl het nog lang niet klaar was als team en won van niemand, maar kwam de laatste vijf wedstrijden op gang en won er daarvan drie.

De wedstrijd van zondag zou er dus best wel eens een kunnen blijken te zijn tussen twee clubs die gaan knokken om de vijfde plaats.

Nog even terug naar hoe Dutch Windmills de reeks van vijf overwinningen boekte. Dat deed het steeds door goed als team te verdedigen en aan te vallen, in het tweede deel van de wedstrijd de intensiteit flink op te schroeven, en dan fast-breakend en met scherp schietend de tegenstanders op flinke achterstanden te zetten. Opvallend was dan veelal ook dat de scorende rollen in verschillende fasen van die wedstrijden door verschillende spelers werden vervuld. Sinds ook de topteams van de DBL als tegenstanders op het programma staan is dat aan het veranderen; zowel verdedigend als aanvallend klikt het net iets minder en vaker dan tijdens die winstreeks zoeken spelers het in individuele acties, met meer balverlies tot gevolg, waarbij in de cruciale fases van de wedstrijden dan ook nog eens minder accuraat wordt afgewerkt. Tegen Feyenoord de kans om de positieve draad weer op te pakken.

Geert Hammink startte de wedstrijd met Jito Kok, Shavon Coleman, Pim de Vries, Ryan Richardson en Roel van Overbeek. Richard den Os zette daar Justin Gordon, Coen Stolk, Trevor Setty, Rens van Ravenstein en Sam van Dijk tegenover. Na over en weer missers en balverlies, was de eerste score voor Rotterdam; Sam van Dijk met een assist op Rens van Ravenstein voor een layup. Dezelfde Sam van Dijk maakte er met een driepunter 0-5 van. Pim de Vries zette na ruim twee minuten de eerste drie Dordtse punten op het bord met al zijn derde schot in de beginfase. Vanaf dat moment was het verschil in het eerste kwart nooit groter dan vier punten, met om en om betere fases voor beide teams. Het eerste kwart eindigde bij 17-20.

In het tweede kwart hetzelfde beeld; er wordt stevig en intens gespeeld, maar er gaat ook het nodige fout en mis aan beide kanten. Feyenoord vrijwel steeds op enkele punten voorsprong. Laat in de eerste helft lijkt het momentum even de Dordtse kant op te gaan -even, niet lang- bij rust is er weer evenwicht: 32-32. Opvallend aan Dordtse kant dat Shavon Coleman -die donderdag in Leiden in de eerste helft de ene na de andere driepunter maakte- nauwelijks scoorde en dat Roel van Overbeek naast goed spelverdelen nu ook scorend doorkwam(8 van zijn 13 punten voor rust). Bij Rotterdam speelden de nieuwelingen Sam van Dijk, Rens van Ravenstein en Trevor Setty allemaal een belangrijke rol.

Het begin van de tweede helft was duidelijk voor Dutch Windmills; Coleman onder het bord op assist van van Overbeek, Ryan Richardson met een driepunter en layups van Richardson en de Vries, waar Feyenoord slechts een layup van Michael Kok tegenover zette. Dat leidde tot een 41-34 tussenstand en dat verschil had kunnen groeien. De Windmills leken dus hun winnende basketball terug te vinden. Maar dat gebeurde niet; vooral Setty, maar ook Michael Kok, van Ravenstein en de kleine Montaguti trokken de stand toch weer naar een Rotterdamse voorsprong. Met een drietje voor het einde van het derde kwart verkleinde Richardson het gaatje tot 52-53, maar het Dordtse momentum was toen al weg, en het kwam ook niet meer terug.

De wilskrachtige Emanuele Montaguti startte met een lastige driepunter een 0-9 run van de Rotterdammers, die pas stopte met een drietje van van Overbeek op assist van Jito Kok; 55-62. Het was niet zo dat er geen kansen waren voor Windmills; tussen 58-62 met 6m02s op de klok en 2m45s toen Setty er met vrije worpen 58-64 van maakte, lagen ruim drie minuten waarin de wedstrijd alle kanten op had gekund. Maar met twee punten(van Richardson) in de laatste zes minuten van een spannende wedstrijd is het lastig winnen. Dutch Windmills vond zijn winnende basketball dus nog niet terug, en Feyenoord Basketball kon zijn voorzichtige opmars wel continueren. De drie nederlagen meer van Rotterdam zijn nog niet zomaar weggepoetst, maar als Dordrecht de mooie vijfde plaats vast wil houden, dan zal het dat winnende teambasketball van die reeks van vijf terug moeten vinden. En met op korte termijn nogmaals ZZ Leiden en Donar op het programma, betekent dat dat de eerstvolgende uitwedstrijd tegen Den Helder Suns zwaar weegt. Feyenoord heeft dezelfde tegenstanders in een iets andere volgorde; het blijft dus nog wel even spannend.