donderdag 24 november 2016

ACTIE NBB-ALV 2016 / EVEN TERUGKIJKEN: 'Meer Geld van de NBB naar het NMT!' - 2014-Orange Lions Kwalificeren Zich&2015 NMT Presenteert zich

Uit het AD, februari 2015:

Artikel en foto komen uit Algemeen Dagblad, originele artikel   ---  Hier  ---






© Pro Shots







Oud-Oranje aan de macht in basketbal

Een bezorgde groep oud-internationals, onder leiding van Bert Kragtwijk en Rolf Franke, heeft de totale zeggenschap gekregen over het Nederlands basketbalteam. Dat was in 2012 op sterven na dood, maar plaatste zich afgelopen zomer voor het eerst sinds een kwarteeuw weer voor het EK. Een unicum, dat oud-NBA-toppers als Rik Smits en Francisco Elson over de streep heeft getrokken een ambassadeursrol voor Oranje te gaan vervullen.









Toon van Helfteren en Worthy de Jonh na de kwalificatie
Toon van Helfteren en Worthy de Jonh na de kwalificatie© Pro Shots
Het kon gewoon niet langer zo, vonden Bert Kragtwijk en Rolf Franke. De voormalige internationals en veel andere oudgedienden gruwden van het feit dat Nederland - in de jaren 80 nog een basketbalnatie die er in Europa toe deed - zo ver was weggezakt. Toen een stille dood van Oranje eind 2012 door een sponsorgift van betaalzender Sport 1 net kon worden verijdeld (de basketbalbond had de stekker al uit het team getrokken), ging het duo met enkele oud-collega's de barricaden op. En nu heeft het ensemble de macht gegrepen.

De stichting Nederlands Mannen Team Basketbal (NMT), die bestaat uit Kragtwijk (voorzitter), Franke (bestuurslid sportieve zaken), Virgil Ormskerk (penningmeester, ook oud-international), Hans van Rooden (lid), Harm van Woerkom (lid, eveneens ex-Oranje), Bert Panman (secretaris) en Jacob Bergsma (lid), heeft van de Nederlandse basketbalbond NBB schriftelijk het mandaat gekregen om vijf jaar lang de organisatie rond Oranje en de selectie onder 20 jaar te gaan beheren.

Doel van de stichting, zo blijkt uit de oprichtingsakte, is 'het bevorderen en verbeteren van de financiële, speltechnische en organisatorische mogelijkheden voor de Nederlandse mannenteams'. Dat is volgens de bestuursleden nodig om internationale activiteiten op een adequaat internationaal niveau redelijkerwijs mogelijk te maken. Daarvan moet ook weer een stimulerende werking op de basketbalsport in het algemeen uitgaan.

All Star Gala
Zondag worden de eerste plannen gepresenteerd tijdens het jaarlijkse All Star Gala in Den Bosch, waar Oranje een wedstrijd speelt tegen de beste spelers uit de vaderlandse competitie. NMT heeft bijna iedereen die er in Nederland op basketbalgebied toe doet of heeft gedaan, uitgenodigd voor het evenement.

Naar verwachting zullen zo'n honderd oud-internationals in de Maaspoort hun opwachting maken. Ook Nederlands beste speler ooit, Rik Smits, is voor een rol als ambassadeur gestrikt. Francisco Elson, de enige Nederlander die ooit kampioen werd in de Amerikaanse profcompetitie NBA, (ex-)topcoach Ton Boot en legende Kees Akerboom steunen de plannen eveneens.

Financiën
Voornaamste zorg van de stichting is het vinden van geldschieters, waardoor Oranje op weg naar de groepsfase van het EK in Zagreb, begin september, een fatsoenlijke en degelijke voorbereiding kan worden aangeboden. In de afgelopen jaren moest de nationale ploeg met minimale middelen zien te overleven. Een dagvergoeding was door geldgebrek onbespreekbaar, voor uitwedstrijden moesten uit kostenbesparing soms enorme omwegen worden afgelegd.

Ondanks het totale gebrek aan financiële middelen plaatste het team van bondscoach Toon van Helfteren zich eind augustus na een knappe winstpartij tegen Montenegro voor het eerst sinds een kwarteeuw weer voor een EK, waaraan 24 landen meedoen. De poulefase wordt gespeeld in Frankrijk, Letland, Kroatië en Duitsland, de eindronde in Frankrijk.

De laatste keer dat Nederland actief was op het toernooi met de beste Europese landen, was in 1989. Destijds ook in Zagreb, begin september opnieuw het strijdtoneel voor het nationale team. Oranje - toen met Rolf Franke - eindigde in een veld met toonaangevende basketbalnaties als Joegoslavië, Spanje, Rusland, Griekenland, Frankrijk, Bulgarije en Italië als achtste en laatste. Het was het toernooi waarbij kampioen Joegoslavië met sterren als Vlade Divac, Dino Radja, Toni Kukoc en Drazen Petrovic, later beroemd en rijk geworden in de NBA, de wereld verbaasde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten