'Het Belang van een Goede Lichting (2008 t/m 2010)'
In 2008 werd er gespeeld in het Roemeense Targu Mures, het toernooischema kende deze keer een Kwart Finale-groepsfase. Nederland kwam als eerste uit de Groep met Roemenië, Polen en Hongarije.
Toen volgde de Kruis-Finale-groep waarin de situatie aan het eind uiterst complex werd door een nederlaag tegen Estland (65-69), Nederland was op de laatste dag afhankelijk van de uitslag van een Roemenië vs. Estland (een wedstrijd met twee verlengingen, want alles draaide om onderlinge resultaten tussen Roemenië, Estland en Nederland).
In die Kwart Finale, bleek België te sterk(72-84) voor Nederland en eindigde als eerste, dat de Belgen de Finale haalden -die ze met 110-102 verloren van Duitsland- en dus promoveerden was een schrale troost.
Plaats Zeven was voor dit team geen slechte prestatie, maar ook niet iets om hemelhoog juichend mee thuis te komen. Roeland Schaftenaar werd Topscorer van het team(14ppg), en schoot zich in de laatste twee wedstrijden het All*Star Team van het toernooi in.
Toch was er flinke progressie geboekt...maar dat moest nog duidelijk worden...in 2009, en in de jaren 2014-2015-2016.
Ewoud Kloos, Ralf de Pagter, Jeroen van der List en Roeland Schaftenaar zijn de mannen van 2008, die nu bij de meeste basketball-liefhebbers nog zeker bekend zijn. Dat de eerste drie van hen er in 2009 weer bij waren zou een al jaar later van grote waarde blijken...
2009, Skopje, Macedonië, ik heb er zelf gemengde herinneringen aan; tegen de gewoonte in moest ik juist voor het Finale-weekend van de MU20-B-Divisie weg...door naar de MU18B in Serajewo. Ik miste dus het unieke feestje dat Oranje Basketball MU20 2009 in Skopje kon vieren; want dat die editie -een lichting grotendeels geboren in 1989 en een deel ervan in 1990 en 1991 -, 'onze Beste Lichting' in vele jaren Nationale Jeugd Teams (en in vele jaren zonder die Nationale Jeugd Teams) werd daar duidelijk. Oranje speelde het hele toernooi al goed, maar dat ze het soeverein en ongeslagen afmaakten, is een unieke prestatie; dat lukt zelfs echte A-landen die een keertje degraderen en dan het volgend jaar in de B-groep 'gewoon weer terug promoveren naar het A-niveau' lang niet altijd! Eigenlijk had in dit team ook al Mohamed Kherazi present moeten zijn, hij viel door een blessure vooraf helaas af.
Voor mij persoonlijk kleven er ook negatieve herinneringen aan Skopje 2009: het was er verzengend heet, en de werkomstandigheden voor schrijvende pers/volgers waren er te Spartaans, en deed afbreuk aan het genieten. En ik miste dus de euforie van het laatste weekend.
Toch hield ik persoonlijk een goed gevoel aan het volgen via het live-scherm en de telefonische updates. Dat werd nog versterkt toen in Serajewo -en ook later dat jaar- diverse mensen sprak die betrokken waren bij tegenstanders van Oranje in Skopje; iedereen was lyrisch over hoe goed Nederland was, en hoe verdiend het ongeslagen Kampioenschap was. Het meest expliciet was de Technische Directeur van de Zweedse Bond -het land dat Nederland in de Finale versloeg- juist voor hem gold dat er niets -maar dan ook wekelijk niets!- op de Nederlandse zegetocht af te dingen viel.
Laat ik van dit unieke team – deze Goede Lichting- eens alle namen opsommen:
Starters: Charlon Kloof, Jesse Voorn, Ewoud Kloos, Ralf de Pagter en Thomas Koenis
Van de Bank: Terrence Robinson, Stefan Mladenovic, Mark Ridderhof, Kadeem Phantophlet, Jeremy de Lange, Greg 'O' Osaikhwuwuomwan, en Jeroen van der List.
Een veelzeggend lijstje namen; de gehele basis op Ewoud Kloos na speelde recent in het Nationale A-Team. Kloos op zijn beurt was een zeer gewaardeerde speler bij een van de beste DBL-teams in de laatste jaren -Landstede Zwolle-; hij is nu gestopt omdat hij zijn studie voorrang geeft, maar als ik de geluiden in Zwolle goed heb beluisterd, dan had de club-leiding hem graag nog jaren bij de club zien spelen. Stefan Mladenovic was afgelopen zomer ook deel van Oranje. Kadeem Phantophlet en Greg 'O' speelden in de 'Young Lions'. Jeroen van der List is een geval apart; werd als speler van de bank in 2009 gekozen in het All*Star-team, speelde de laatste jaren veel in de DBL...iedere kenner van het Nederlandse Basketball weet hoe getalenteerd hij is...maar talent alleen is niet genoeg... Wie weet komt hij nog eens gepokt en gemazeld terug in Nederland...wie weet ook in Oranje?
De Oranje MU20 van 2009 was ook nog eens een heel jonge ploeg; de helft van de spelers was Eerste Jaars MU20! Een heel Goede Lichting dus.
En dat bleek ook in 2010; van de spelers van 2009 waren Stefan Mladenovic, Charlon Kloof, Jesse Voorn, en Greg 'O' er een jaar later in de A-Divisie weer bij. Het team werd aangevuld met Dimeo van der Horst, Mohamed Kherazi, Joshua Kramer, Jeroen van Vugt, Sander de Roos, Max van Schaik, Branko Olij en Thomas van der Mars. Ook dit team was weer 50-50 verdeeld over twee jaargangen: 1990 en 1991.
Ik was een van de volgers die ook in deze MU20-editie weer veel muziek zag. Dat ze veel in hun mars hadden toonden ze aan in de voorbereiding -onder andere EK-Groepsgenoot Italië werd verslagen. En het bleek in de Groepswedstrijden in Makarska, Kroatië; zowel tegen de latere Kampioen Frankrijk, als tegen het sterke Rusland werd in mooie wedstrijden goed opgespeeld. In een veel later stadium van het toernooi spraken de Franse en Russische coach lovend over het team en het spel van Nederland.
Helaas liep het minder tegen het te kloppen Italië. Dat team had een (nog erg jong) 'Enfant Terrible' Gentile(ja...een 'zoon van'). Ik zag hem enkele jaren eerder als U16-speler niet alleen zijn eigen team, maar eigenlijk het gehele in Italië georganiseerde MU16-A-EK in de poep draaien... Wrang genoeg was het juist deze MU18-speler Gentile, die de doorslag gaf. Hij gooi de de meest waanzinnige schoten richting ring, en Nederland wist er niet goed raad mee -wat doe je met een twee meter lange Guard die de bal een stuit over de middellijn richting basket gooit? En al helemaal als die schoten er regelmatig ingaan?- Het verlies in die wedstrijd kostte Nederland een plaats bij de Top-12 van Europa, en automatische kwalificatie voor het volgende MU20-A-Divisie EK.
In de gruwelijke Degradatie-groep, met als tegenstanders Turkije, Duitsland en Tsjechië, won Nederland drie van de zes wedstrijden -waaronder beide potten tegen de rijke Turken- maar dat bleek niet genoeg; het was -ook toen al!- Duitsland dat Nederland de nek omdraaide.
Ik moet erbij vermelden dat Nederland nooit de soepel draaiende machine van een jaar eerder werd, en dat juist de spelers die voor het tweede achtereenvolgende jaar Oranje MU-20 Basketball speelden -de mannen waarvan je hoopt dat ze de kar trekken, zoals ze dat in 2009 deden- een beetje tegenvielen; daar waren wellicht verklaringen voor, maar die doen er natuurlijk niet erg toe.
Maar toch drie keer winst op een A-EK. Terug redenerend kan worden geconcludeerd dat de opbouw van een MU20-programma van 2004 tot en met 2010 zeer geslaagd was, en dat de MU20-Bondscoach in die zes, zeven jaar -Burhan Alibegovic- een absolute Topcoach is -en dus een 'Topper in het Nederlandse Basketball'(TiNBB), ook Internationaal! En ook dat zijn Stafleden goed werk hebben verricht.
En we mogen nu concluderen dat de MU20-Edities 2008-2009-2010 -zeg maar de spelers geboren in 1988-1989-1990-1991- een voor Nederlandse begrippen (die van het verleden) een hele 'Goede Lichting zijn; en precies die lichting drukte sinds 2013 met het Nationale Team Mannen de neus nadrukkelijk tegen het venster.
En die lichting is dus nog lang niet op zijn Top!
Juist daarom moeten we dit team -ook al pakte de zomer van 2016 dan ietwat schlemielig en teleurstellend uit- een extra duwtje in de rug geven.
Want als ik de huidige MU20-coach Ferry Steenmetz mag geloven -en waarom zouden we dat niet doen- dan beloven de 51 namen op zijn lijst van voor de MU20 van 2016 tenminste zo'n Goede Lichting te worden!
De Toekomst van de Orange Lions -van Oranje Basketball Mannen- en daarmee het hele Nederlandse Basketball, zou er dus weleens erg flonkerend kunnen uit gaan zien...
Maar daarvoor is nodig dat we deze Orange Lions, en de Organisatie er omheen, meer gaan steunen. En met 'we' bedoel ik dus 'de rest van basketballend Nederland' -de NBB!- want de NBB, dat zijn wij allemaal SAMEN!
Inclusief dus het Nationale Mannen Programma dat door de NBB is uitbesteed aan, en wordt geëxploiteerd door, Stichting NMT -in de Volksmond: 'de Ex-Internationals'.
Want als middelgroot Basketball-land, en Middenmoter in het Europese veld waar heel veel landen zich verdringen, een land ook waar de Basketball-sport nog geen gevestigde Grote Sport is in Commerciële en Media-zin, en waar het NBB-Basketball hooguit een kras heeft gemaakt in het nog niet benutte potentieel -zie bijvoorbeeld de Ledenaantallen- kan je het jezelf niet permitteren om 'een paar jaartjes over te slaan'! Dat staat gelijk aan 'het nu opgeven en straks opnieuw beginnen'; en een ieder die denkt dat dat een goede strategie is, kan ik niet serieus (meer) nemen...
We moeten nu -JUIST NU!- doorgaan met Driedubbele Kracht, en als het NBB-Bestuur een zetje in de goede richting nodig heeft om het gewonnen terrein niet verloren te laten gaan, dan moeten wij -de Verenigingen en de Leden- ervoor zorgen dat het Bestuur weer op de rails in de juiste richting wordt gezet: 'Er moet meer Geld van de NBB naar het NMT!'
Daarvoor dienen wij met een groep initiatiefnemers 26 november aanstaande een voorstel voor in bij de ALV in Zwolle. En we hopen dat voldoende Verenigingen ons voorstel daar willen steunen.
Dan kan Oranje Basketball de tegenvaller van de Zomer van 2016 snel achter zich laten en gaan spelen voor Kwalificatie voor het Wereld Kampioenschap. En mocht dat onverhoopt niet lukken, zich wel plaatsen voor EuroBasket 2021; nu op basis van een aantal Goede Lichtingen, en voor de langere termijn op een steviger fundament van Talent-ontwikkeling dat voor een continue instroom van nieuwe Internationals moet gaan zorgen.
AART
DEKKER (namens de groep initiatiefnemers 'Meer Geld van de NBB voor
het NMT!')
Geen opmerkingen:
Een reactie posten